Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Δημήτρη Βίτσα στο ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο»

-    Δεν ξέρω αν ακούσατε και τον κ.Μητρόπουλο νωρίτερα και να κάνετε ένα σχόλιο. 
Νομίζω ότι όσα ανέφερε ήταν πολύ θετικά. Είναι σημαντικό αυτή τη στιγμή άνθρωποι οι οποίοι προέρχονται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ να συναντώνται με την αριστερά σε επίπεδο αντιλήψεων και του τι πρέπει να γίνει και συγχρόνως να παλεύουμε στην ίδια κατεύθυνση, όμως με τις διαφορές και τις απόψεις  της κουλτούρας του χώρου που προέρχεται ο καθένας και που πρέπει να γίνουν κατανοητές και σεβαστές.
-    Ο ΣΥΝ όλα αυτά τα τελευταία χρόνια είχε καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες σ’ αυτό το κοινό όραμα του ΣΥΡΙΖΑ. Και από όσα λέει σήμερα στην Αυγή ο Μ.Γλέζος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να διαλυθεί. Θέλω να μου δώσετε τη δική σας εκτίμηση για το μέλλον του συμμαχικού σχήματος.
Η σκέψη και η λογική για ενιαία δράση και την αναγκαία ενότητα της αριστεράς είναι πάντα ζωντανή και με αυτή την έννοια φάρος της δικής μας προσπάθειας. Το έχουμε επιβεβαιώσει και με συνεδριακές αποφάσεις αλλά και την επιβεβαιώνουμε συνεχώς και με δράση μας μέσα στους κοινωνικούς χώρους αλλά και στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του σ. Μ.Γλέζου με βρίσκει σύμφωνο. Να θυμίσω ότι και παλιότερα στην Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ είχα πει ότι υπάρχει η ιδέα του ΣΥΡΙΖΑ η οποία ακόμα και αν η ίδια η Γραμματεία δημιουργήσει πλήγματα δεν θα πάψει να λειτουργεί ανάμεσα σε αυτούς τους ανθρώπους που κοινά προσπάθησαν και για να συγκροτηθεί και κοινά προσπαθούν και αυτή τη στιγμή και σε σχέση με τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα αλλά και σε σχέση με τη μεγάλη μάχη των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Αυτή βεβαίως η ιδέα έχει δεχθεί ένα πλήγμα με την χθεσινή τοποθέτηση του Μετώπου Ανατροπής και Αλληλεγγύης και την πρόταση για τον Αλ. Αλαβάνο. Εμείς μέχρι την τελευταία στιγμή στη Γραμματεία προσπαθήσαμε να αποτρέψουμε τα δυο ψηφοδέλτια. Πρέπει να σας πω ότι θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Να είμαστε σε συνεννόηση με όλους τους συντρόφους οι οποίοι βλέπουν ότι βασικό ζήτημα είναι να ανταποκριθούμε στις ίδιες τις ανάγκες της κοινωνίας και να υπηρετήσουμε τους κοινούς μας στόχους. Δηλαδή την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, την ανατροπή του μνημονίου και την προοδευτική διέξοδο για τη χώρα. Αυτό είναι το βασικό για εμάς και γι’ αυτό χρειάζεται μια μεγάλη ανατροπή συσχετισμών σε όλη την Ελλάδα και βεβαίως στην Αττική που θα μας φέρει πολύ κοντά σ’ αυτό το στόχο. Σ’ αυτό το επίπεδο ο ΣΥΝ θα εξακολουθήσει με εξαιρετική σταθερότητα να εργάζεται. Άρα και οι επιχειρούμενες, ας το πω μέσα σε εισαγωγικά, διασπαστικού χαρακτήρα προθέσεις, δεν θα ευοδωθούν.
-    Γνωρίζετε ότι κάποιοι σύντροφοί σας από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Α.Νταβανέλος επέρριψε συνολικά την ευθύνη στην ηγεσία του ΣΥΝ, σημειώνοντας ότι το ναυάγιο βαρύνει εκείνη λόγω των επιλογών που έκανε. Εσείς τι απαντάτε σ’ αυτή τη μομφή;
Φαντάζομαι ότι ο Αντώνης προσπαθεί να αιτιολογήσει τη δική του στάση. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή είναι στο μπλοκ των δυνάμεων από ορισμένες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ που υποστηρίζουν το Μέτωπο Ανατροπής και Αλληλεγγύης και προτείνουν τον σ. Αλ. Αλαβάνο. Το γεγονός ότι δεν αναζητούν κοινή συριζική λύση, ίσως τον φέρνει σε δύσκολη θέση. Γνωρίζει άλλωστε ότι κάθε πρόταση του Μετώπου εδώ και μήνες είχε μόνιμο δια ταύτα: Αλ. Αλαβάνος είτε για επικεφαλής, είτε για ομιλητής είτε για περιφερειάρχης.  Θα πρέπει να μπούμε άραγε σε μια τέτοια αντιπαράθεση; Τους είχε επισημανθεί πάρα πολλές φορές ότι δεν πρέπει να προχωράμε σε ανταγωνιστικά σχέδια και μάλιστα, όχι μόνο εντός αλλά και εκτός του ΣΥΡΙΖΑ, και στο βαθμό που επιμείνουν σε αυτές τους τις επιλογές θα είναι μαξιλαράκι επιλογών έξω από τις προθέσεις της αριστεράς. Ακόμα και τώρα καλούμε να αναλογιστούν και τις ευθύνες των επιλογών και πράξεών τους.
-    Την ίδια στιγμή ο Αλ. Αλαβάνος καταθέτοντας την δική του υποψηφιότητα είχε ένα σκεπτικό στην οποία έκτισε αυτή την ξεχωριστή υποψηφιότητα. Διαβάζω κατά λέξη από τις δηλώσεις ότι η ενωμένη αριστερά των ημερών του άρθρου 16 έχει καταντήσει σήμερα ή είναι κατακερματισμένη, αναξιόπιστη, αδιάφορη για τη νεολαία και ασήμαντη. Αυτές είναι κάποιες κατηγορίες και δεν ξέρω αν τις συμμερίζεστε και εσείς ότι αυτή είναι η εικόνα της αριστεράς σήμερα.
Θεωρώ φυσιολογικό κάποιος υποψήφιος περιφερειάρχης να προσπαθεί και να ισχυροποιήσει την υποψηφιότητά του και να δικαιολογήσει την ενέργειά του. Διαφωνώ πλήρως με αυτή και θα ήθελα να πω ότι η ενωμένη αριστερά και η ενωτική προσπάθεια της αριστεράς του άρθρου 16 πρέπει σήμερα να μετεξελιχθεί σε μια ενωμένη αριστερά και ενωτική προσπάθεια ενάντια στο μνημόνιο, την κυβερνητική πολιτική και υπέρ της διαμόρφωσης συσχετισμών, όχι μόνο ανατροπής αυτής της πολιτικής αλλά και ανατροπής της κυβέρνησης. Και θα καλούσα τον Αλ. Αλαβάνο να σκεφτεί τι έκανε ο ίδιος για να γίνει αυτό πράξη και ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο.
Εμείς σε κάθε περίπτωση υπηρετώντας τον στόχο μας δεν πρόκειται να αναλωθούμε σε διαρκείς αντιπαραθέσεις και ενδοαριστερούς ανταγωνισμούς. Μας ενδιαφέρει ο πολιτικός μας στόχος και αυτός ο πολιτικός στόχος είναι απόφαση και του συνεδρίου μας αλλά και του πανελλαδικού συντονιστικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ. Να διατηρούμε την ενότητά μας, να την ισχυροποιούμε και να συναντηθούμε με τον αριστερό σοσιαλιστικό χώρο που μέσα από την ίδια του την εμπειρία βγάζει τα ίδια συμπεράσματα με εμάς, τόσο για το μνημόνιο όσο και για την κυβερνητική πολιτική, με τον χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας που βγάζει τα ίδια συμπεράσματα, σε ένα μπλοκ δυνάμεων που θα καταφέρει να ανατρέψει αυτή την κυβερνητική πολιτική και σε μια πολύ σημαντική στιγμή που είναι οι περιφερειακές εκλογές. Γιατί αυτές οι περιφερειακές εκλογές μπορεί να καταδείξουν την οργή και την απογοήτευση αλλά και αγανάκτηση της κοινωνίας και να σημάνουν το έναυσμα μιας σημαντικής αλλαγής στο πολιτικό σκηνικό. Και η απάντησή μας είναι ίδια με αυτή που λέγαμε όλοι μαζί παλιά, ότι εμείς θα επιχειρήσουμε ώστε μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο να διαμορφωθεί μια κυβέρνηση η οποία θα είναι αντιμνημονιακή και που θα έχει πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και που κινητήρια δύναμη θα είναι η αριστερά.
-    Σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ είχατε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι μπορεί να δούμε δίδυμα και σε άλλες περιοχές εκτός από την περιφέρεια της Αττικής. Έχει ενισχυθεί ο φόβος αυτός; 
Είχα συγχρόνως ότι απεύχομαι κάποια τέτοια εξέλιξη. Εμείς έχουμε στόχο και θέλουμε να έχουμε μια συνεργασία και προτάσεις υποψηφιοτήτων που να είναι πολιτικά ισχυρές, να διασφαλίζουν τη μέγιστη δυνατή ομοφωνία των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δυστυχώς έχουμε το συγκεκριμένο χθεσινό γεγονός, και να συμπεριλαμβάνει τον πολιτικό μας στόχο δηλαδή τη συνάντηση των δυνάμεων από το σοσιαλιστικό χώρο και το χώρο της ριζοσπαστικής οικολογίας που αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική.
Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν και έχω υπόψη μου συσπειρώσεις της αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας αλλά και από τον σοσιαλιστικό χώρο σε όλη την Ελλάδα που με ομοφωνία ή μικρές διαφωνίες σε σχέση με τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν καταφέρει να έχουν πολιτικά ισχυρά ψηφοδέλτια και πολιτικά ισχυρές προτάσεις για περιφερειάρχες. Νας αναφέρω την υποψηφιότητα του Γ. Σταθάκη για την περιφέρεια της Κρήτης και προχωράμε μέσα στις επόμενες μέρες διότι στις 17 και 18 του μήνα θα συνέλθει η ΚΠΕ για να καταλήξει και για τις μεγάλες περιφέρειες αλλά και τρεις μεγάλες πόλεις, Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Η κατάσταση είναι δύσκολη και η κρίση δημιουργεί προβλήματα και στην ίδια την αριστερά και δεν κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε. Πρέπει αυτή τη στιγμή να επιδείξουμε το ίδιο πείσμα και την ίδια αυταπάρνηση και θέληση που επιδείξαμε και πέρσι τέτοιο καιρό όπου όλοι προδιέγραφαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν εκτός Βουλής και τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ με ισχυρό και ηχηρό τρόπο μπήκε στη βουλή ξεπερνώντας όποια εμπόδια υπήρχαν είτε από το σύστημα είτε εντός ΣΥΡΙΖΑ . Και νομίζω ότι αυτό μπορούμε να το κάνουμε και τώρα πρώτα και κύρια στην περιφέρεια της Αττικής.
To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: