Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Washington Post-«Πολλά στελέχη» της κυβέρνησης Καρζάι «υπάλληλοι» της CIA

Η CIA πληρώνει «σημαντικό αριθμό» στελεχών της κυβέρνησης του προέδρου του Αφγανιστάν, Χάμιντ Καρζάι, σύμφωνα με δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας The Washington Post.

Σκοπός αυτών των "χρηματοδοτήσεων", σύμφωνα με δηλώσεις νυν και πρώην στελεχών της κυβέρνησης των ΗΠΑ,  είναι να "εξασφαλιστεί η ροή των πληροφοριών από το εσωτερικό της κυβέρνησης του Αφγανιστάν προς τις ΗΠΑ".

Ορισμένοι σύμβουλοι του Χάμιντ Καρζάι υπήρξαν πληροφοριοδότες της CIA, επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, ενώ οι πληρωμές συνεχίζονταν παρά τις ανησυχίες ότι η CIA στήριζε διεφθαρμένους αξιωματούχους.

Ο εκπρόσωπος της CIA, ωστόσο, Πολ Γκιμιλιάνο, διέψευσε αυτές τις πληροφορίες, υποστηρίζοντας πως "η ανώνυμη πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα  μοιάζει να διακατέχεται από άγνοια, κακές προθέσεις, ή και τα δύο μαζί".
Σύμφωνα, πάντως, με τα όσα "εκμυστηρεύτηκε" πρώην στέλεχος της CIA στην Washington Post, οι πληρωμές ήταν αναγκαίες διότι "ο αρχηγός του κράτους δε θα σου πει τα πάντα" και διότι "ο ίδιος ο Χάμιντ Καρζάι μοιάζει ενίοτε να αγνοεί τις κινήσεις των μελών της ίδιας του της κυβέρνησης".
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ασκεί πιέσεις στον πρόεδρο του Αφγανιστάν προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα το πρόβλημα της διαφθοράς.
Ο ετεροθαλής αδελφός του Χάμιντ Καρζάι, ο  Άχμαντ Ουάλι Καρζάι, επιχειρηματίας και πολιτικός στην Κανταχάρ, έχει κατηγορηθεί ότι συσσώρευσε τεράστια περιουσία από το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, ότι κατατρομοκρατεί αντιπάλους του και ότι διατηρεί σχέσεις με τη CIA. Ο  ίδιος βέβαια αρνείται τα πάντα.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: