Παρασκευή 27 Αυγούστου 2010

ΙΣΡΑΗΛ: Προειδοποιήσεις και ... προτροπές για πόλεμο με Ιράν

Τα σενάρια περί πολεμικού χτυπήματος του Ισραήλ κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα όλο και πληθαίνουν. Σε πρόσφατη συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο «77WABC» της Νέας Υόρκης ο Ντάνι Νταντόν, Ισραηλινός βουλευτής του κόμματος του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, υποστήριξε πως «το Ισραήλ προετοιμάζεται για πόλεμο με το Ιράν».
Ο ίδιος δεν προχώρησε σε ...πρόγνωση «για το πόσο ακόμη θα περιμένουμε» και πρόσθεσε «προτιμάμε ωστόσο να τηρήσουμε στάση αναμονής μέχρι να διαφανεί αν σκοπεύουν να λάβουν κάποια πρωτοβουλία οι υπόλοιπες διεθνείς δυνάμεις (σ.σ. εννοεί τα ιμπεριαλιστικά κέντρα ΝΑΤΟ και ΕΕ που στηρίζουν το Ισραήλ) ή αν θα σηκώσουμε μόνοι μας το βάρος, όπως συνέβη στις αρχές της δεκαετίας του '80».
Ο Ισραηλινός βουλευτής μάλιστα έσπευσε να τονίσει πως «αυτός ο πόλεμος δεν πρέπει να εκφυλιστεί σε πόλεμο μεταξύ Ισραηλινών και μουσουλμάνων. Αντιθέτως, πρέπει να λάβει διαστάσεις πολέμου ανάμεσα σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο και τους μουσουλμάνους»...

Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκονται και οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με το γενικό διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Γιουκίγια Αμάνο, που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ. Ο Πέρες απαίτησε από τον Αμάνο και τον υπόλοιπο κόσμο «να αντιληφθούν τον κίνδυνο» που θέτει το Ιράν στο Ισραήλ και στον πλανήτη, προσθέτοντας πως το Ιράν «απειλεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα». Και όλα αυτά, τη στιγμή που το Ισραήλ θεωρείται η μοναδική πυρηνική δύναμη της περιοχής, παρόλο που ουδέποτε έχει παραδεχθεί ότι έχει πυρηνικό οπλοστάσιο, ούτε έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων (NPT/TNP).
Τέλος, χτες, ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως ο πρωθυπουργός Νετανιάχου εξετάζει να επιβάλει ένα «μίνι - πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας στη Δυτική Οχθη μετά τις 26 Σεπτεμβρίου που λήγει το 10μηνο μορατόριουμ. Οι πληροφορίες αυτές εμφανίζονται στα μέσα ενημέρωσης λίγες μέρες πριν από την έναρξη, στις 2 Σεπτέμβρη, στην Ουάσιγκτον των άμεσων διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και εν μέσω σημαντικών αντιδράσεων εκ μέρους των Παλαιστινίων αλλά και προειδοποιήσεων για αποχώρηση από τις συνομιλίες σε περίπτωση επανέναρξης της εποικιστικής δραστηριότητας.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: