Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Συνέντευξη εργαζόμενου στο Μετρό

Η συνέντευξη αυτή δόθηκε για την Προλεταριακή Σημαία που θα κυκλοφορούσε στις 24/6, αν και πέρασε αρκετός καιρός από τότε παραμένει επίκαιρη.Τότε είχε ανακοινωθεί η απόλυση 270 εργαζόμενων με συμβάσεις χρόνου και ξεκίνησαν μια σειρά κινητοποιήσεις που δέχτηκαν την επίθεση των ΜΜΕ, τις απειλές της διοίκησης και τις απαγορεύσεις από τα δικαστήρια. Οι διοικήσεις των σωματείων ενώ από τη μια αποφάσιζαν κινητοποιήσεις κάτω από τη πίεση των εργαζόμενων, από την άλλη έκαναν ότι μορούσαν για να τις ακυρώσουν, όπως και με τη χθεσινή απεργία που τελικά ανεστάλει! Η αγανάκτηση των εργαζόμενων ήταν και είναι μεγάλη. Από εργαζόμενους που έχουν αγωνιστική κατεύθηνση γίνεται μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Συγκρότησαν Πρωτοβουλία Αγώνα και κινούνται στη λογική να πάρουν οι εργαζόμενοι οι ίδιοι την υπόθεσή τους στα χέρια τους. Τα πρώτα σημάδια απ' ότι φαίνεται είναι ενθαρυντικά, παρά την απογοήτευση και την υποταγή που προσπαθούν να σπείρουν οι επίσημες συνδικαλιστικές ηγεσίες.
ΠΣ: Θέλω να μου πείτε με τι αφορμή ξεκινήσατε τις κινητοποιήσεις.
Απ: Αφορμή ήταν η δήλωση του προέδρου της εταιρίας ότι θα απολύσει όλους τους συμβασιούχους, και τα οικονομικά μέτρα που μας πιάνουν, περικοπές κ.λπ.
ΠΣ: Και τι ακολούθησε;
Απ: Αυτό έγινε την Δευτέρα (14 Ιούνη), την Τρίτη έγινε έκτακτο ΔΣ, στις 16 έγινε 24ωρη απεργία, την Πέμπτη μένει πάλι κλειστό το Μετρό και την Παρασκευή άνοιξε στο τέλος.
(Σημ: Το συνολικό πρόγραμμα κινητοποιήσεων είχε προκύψει μέσω μιας συμφωνίας κατανομής των στάσεων/απεργιών μεταξύ των 3 σωματείων (ΣΕΛΜΑ,οδηγοί,Κέντρο Ελέγχου) που δραστηριοποιούνται στο χώρο του ΜΕΤΡΟ και η οποία δεν τηρήθηκε)
Την Τρίτη παίρνεται η απόφαση για απεργία την Τετάρτη, την Τετάρτη γίνεται νέο ΔΣ που αποφασίζει να γίνουν στάσεις εργασίας στην αρχή και το τέλος καλύπτοντας τους οδηγούς και την Πέμπτη γίνεται άλλο ΔΣ που αποφασίζει πώς θα γίνουν οι στάσεις εργασίας την Παρασκευή. Την Παρασκευή γίνεται άλλο ΔΣ που αποφασίζει για τρεις 24ωρες στην αρχή (Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα) μόνο από το ΣΕΛΜΑ. Γίνεται μια αναταραχή για το αν ο κόσμος θα ακολουθούσε και τελικά αποφασίζεται να γίνει μία 24ωρη μόνο την Δευτέρα. Προσπαθούν να κάνουν νέο ΔΣ το Σάββατο αλλά δεν τους παίρνει γιατί μαζεύεται κόσμος και φεύγουν με την απόφαση για απεργία τη Δευτέρα. Την Κυριακή εκτάκτως ξαναβρίσκονται με ελάχιστο κόσμο πια και αποφασίζουν αναστολή της απεργίας γιατί "ο κόσμος δεν θ' ακολουθούσε" και ότι πάμε για διάλογο για να βρούμε λύση.
ΠΣ: Το δικαστήριο έβγαλε την απεργία και παράνομη και καταχρηστική;
Νομίζω ναι γιατί την Παρασκευή που αποφασίστηκε η τριήμερη απεργία, ειδοποίησε η ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ότι θα πάρει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον μας για να πάρει τα λεφτά που πληρώνεται από την ΑΜΕΛ. Οπότε αρχίζουν τα τηλέφωνα ότι όποιος δεν έρθει θα απολυθεί και θεώρησαν ότι αυτό ισχύει και για την Δευτέρα.
ΠΣ: Οι απολύσεις αφορούν γύρω στα 270 άτομα;
Ναι και αφορούν όλες τις ειδικότητες.
ΠΣ: Πότε τελειώνουν οι συμβάσεις τους και με βάση τι λένε ότι δεν θα τις ανανεώσουν;
Η αιτιολογία είναι ότι σύμφωνα με το πόρισμα Ρακιντζή αυτός ο κόσμος προσλήφθηκε παράτυπα και ότι ενδεχομένως να μην χρειάζεται. Από την άλλη το ίδιο πόρισμα λέει ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό της εταιρίας ακόμα και με τους 270 υπάρχει έλλειψη γύρω στις 40 θέσεις. Αλλά αυτοί χρησιμοποιούν αυτό το κομμάτι, ότι προσλήφθηκαν κάποιοι εργαζόμενοι παράτυπα την περίοδο απαγόρευσης των προσλήψεων 1 μήνα πριν τις εκλογές κι ότι προσλήφθηκαν μέσω πολιτικών γραφείων υπουργών ή βουλευτών.Πάντως αυτό ήταν το σύστημα προσλήψεων στην εταιρία σχεδόν από την αρχή. Σε έπαιρναν γιατί σε ήξερε κάποιος
ΠΣ: Παρότι μιλάμε για ΑΕ του Δημοσίου,οι προσλήψεις δεν γίνονταν μέσω ΑΣΕΠ;
Όχι, ποτέ. Ούτε καν με προκήρυξη.
Και οι 270 δεν έχουν προσληφθεί όλοι ταυτόχρονα. Είχαν προσληφθεί 25 περίπου τον Μάιο, 25 τον Ιούνιο. Αυτή τη στιγμή μιλάμε για απολύσεις σε 50 άτομα περίπου. Οι 230 πρόκειται να απολυθούν Αύγουστο-Σεπτέμβριο.
ΠΣ: Δηλαδή σε αυτούς τους 50 έχει κοινοποιηθεί η απόλυση;
Κάποιους από αυτούς που είχαν προσληφθεί το Μάιο, τους βάλανε να υπογράψουν συμβάσεις αορίστου χρόνου χωρίς όμως αυτό να πάρει έγκριση από το ΔΣ της εταιρίας. Τους ίδιους αργότερα τους ειδοποιούσαν να έρθουν να υπογράψουν δίμηνες συμβάσεις. Αυτοί δεν υπογράψανε. Τους προσληφθέντες του Ιουνίου τους ειδοποιούσαν ότι έληξε η σύμβασή τους και να μην ξανάρθουν για δουλειά. Αυτοί από ό,τι ξέρω πάνε στο χώρο εργασίας αλλά παίζεται αν θα τους αφήσουν να δουλέψουν ή όχι. Πάνε απλώς για να είναι εκεί μπας και κατοχυρώσουν την παρουσία τους.
ΠΣ: Ότι είναι ευθύνη της εταιρίας δηλαδή το ότι δεν δουλεύουν.
Ναι, ότι δεν δέχονται τη μη ανανέωση της σύμβασης.
ΠΣ: Οι λογικές που υπάρχουν για το πώς θα κινηθείτε ποιες είναι. Ας πούμε υπάρχει η λογική να κινηθείτε με δικαστικά μέτρα.
Εγώ θεωρώ ότι τα ΔΣ και των τριών σωματείων κινούνται στη λογική ότι δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά. Δηλαδή να μη μας πάρει ο κόσμος με τις πέτρες αλλά και να μην πάμε κόντρα με υπουργεία σε κάτι που το θεωρούμε έτσι κι αλλιώς χαμένο. Γι’ αυτό και προβάλλουν την ιδέα να κινηθούν δικαστικά οι εργαζόμενοι, ή αυτό που παίζει τελευταία είναι να δούμε μήπως εργαστείτε στον ΗΣΑΠ ή αλλού. Δηλαδή είναι σαν να λένε φύγετε όλοι και να δούμε μετά. Όπως είναι οι απολυμένοι της Ολυμπιακής που περιμένουν την μεταταξή τους για αλλού.
ΠΣ: Ουσιαστικά τα ΔΣ δηλαδή σπέρνουν αυταπάτες για να γλιτώσουν από την οργή του κόσμου.
Μα δεν είναι τυχαίο ότι στην αρχή το ΔΣ έλεγε ότι δεν θα φύγει κανένας, μετά να δούμε τι θα γίνει, μετά ότι θα φύγουν όλοι, μετά πάμε στο υπουργείο όπου η απάντηση είναι ότι θα φύγουν όλοι, μετά ξαναπάνε στο υπουργείο έχοντας πάρει πίσω την απεργία και το υπουργείο τους απαντά ότι αν το ΔΣ της εταιρίας έχει θετική εισήγηση για τους εργαζόμενους θα το ξανασκεφτούμε. Η λογική του πιγκ πογκ δηλαδή. Για να μην γίνονται κινητοποιήσεις.
ΠΣ: Δεν δημιουργείται πρόβλημα στη λειτουργία του Μετρό; Προφανώς το αντιλαμβάνονται.
Μα το ξέρουν. Αυτή τη στιγμή είναι κλειστά εκδοτήρια εισητηρίων γιατί δεν υπάρχει κόσμος να δουλέψει.
ΠΣ: Αυτοί οι 270 εργαζόμενοι έχουν προσληφθεί στη θέση άλλων με συμβάσεις;
Οχι, δεν έχουν ξαναγίνει απολύσεις παλιότερα, παρά μόνο μεμονωμένες.
Οι συμβάσεις μετά από ένα χρόνο γίνονται αορίστου. Γι’ αυτό και όλοι οι εργαζόμενοι και οι συμβασιούχοι γίνονται μέλη του σωματείου γιατί θεωρείται δεδομένο ότι θα παραμείνεις εργαζόμενος.
ΠΣ: Ποιές δυνάμεις παρεμβαίνουν στο χώρο;
Στο ΔΣ είναι 6 ΠΑΣΚΕ, 4 ΔΑΚΕ και ένας ανεξάρτητος. Η ΠΑΣΚΕ είναι διασπασμένη ο πρόεδρος τουλάχιστον στα λόγια κρατά πιο αγωνιστική στάση ενώ οι υπόλοιποι της ΠΑΣΚΕ δεν θέλουν να θίξουν την κυβέρνηση. Οπότε έτσι καλύπτουν και τις δυο πλευρές.
ΠΣ: Από δυνάμεις της Αριστεράς;
Δεν υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχήμα. Μόνο από εμάς κάποια άτομα που βρισκόμαστε, βγάζουμε κάποιο κείμενο, θα έχουμε μια πρόταση, θα παρέμβουμε στη ΓΣ αλλά είναι ένα χαλαρό σχήμα κυρίως από το χώρο της αναρχίας, το ΕΕΚ, πρώην ΚΚΕ και κόσμος χωρίς συγκεκριμένες αναφορές.
ΠΣ: Εσείς είχατε κάποια επαφή από πριν ή προέκυψε το σχήμα τώρα με βάση το ζήτημα;
Δύο από εμάς είχαμε βρεθεί από τον Φλεβάρη και είχαμε αποφασίσει ότι πρέπει κάτι να κάνουμε αλλά δεν είχες τη δυνατότητα να ακουστείς. Τώρα που έχει ζορίσει η κατάσταση αρχίζουν να σε ακούνε.
ΠΣ: Η σημερινή κατάσταση
Η συνειδητοποίηση προχωράει με γεωμετρική πρόοδο. Την ίδια στιγμή βέβαια που σε ακούνε λένε τί θα κάνουμε χωρίς το ΔΣ ή ότι δεν γίνεται τίποτα αλλά, ας πούμε, τη συγκέντρωση που έγινε έξω από τα γραφεία της Διοίκησης την αποφάσισαν μόνοι τους, το Σάββατο που μαζευτήκαμε να μοιράσουμε το κείμενο που γράψαμε και η παρέμβαση που έγινε δεν είχε αποφασιστεί από το ΔΣ. Αυτά τα πράγματα δεν έχουν ξαναγίνει.
ΠΣ: Εσείς αυτό το κείμενο ως τί το υπογράφετε;
Πρωτοβουλία εργαζομένων Ταξικό Μέτωπο
ΠΣ: Πόσο μαζικές είναι οι συγκεντρώσεις που κάνετε;
Από 150 έως 300 άτομα. Πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν έχει ξαναγίνει περιφρούρηση της απεργίας στο Μετρό. Πρώτη φορά έγινε στις 5 Μάη από 40 άτομα και η δεύτερη τώρα με 300.
ΠΣ: Υπάρχει από ότι καταλαβαίνω μια συλλογική αντίληψη των εργαζόμενων που κινείται και δεν περιμένει τις αποφάσεις του ΔΣ.
Από την αντίληψη ότι δεν κάνουμε τίποτα, τα κάνει όλα το ΔΣ τώρα ο εργαζόμενος αντιλαμβάνεται ότι είτε είναι ανίκανο είτε πουλημένο. Απλώς, δυσκολεύεται να πει ότι αναλαμβάνει μόνος του.
ΠΣ: Οι συγκεντρώσεις σας έξω από το Μετρό δείχνουν ότι θέλετε να έρθετε σε επαφή και με άλλους εργαζόμενους.
Ετσι κι αλλιώς εμείς υπογράφουμε σαν εργαζόμενοι στους χώρους του Μετρό. Θα θέλαμε να έρθουμε σε επαφή και π.χ. με τις καθαρίστριες, με το προσωπικό όποιου εργολάβου δουλεύει μέσα στο Μετρό με τη λογική από κοινού να μπορέσουμε να κινηθούμε.
ΠΣ: Σε αυτή τη φάση η δική σας πρωτοβουλία προσανατολίζεται μόνο στο θέμα των απολύσεων ή και γενικότερα σε σχέση με τα μέτρα;
Μια άποψη σε σχέση με τα μέτρα έχουμε διατυπώσει με έναν τρόπο αλλά θέλουμε βασικά να μπει ο ίδιος ο κόσμος σε διαδικασία να κινηθεί.
ΠΣ: Η απεργία στα ΜΜΜ έχει ένα ιδιαίτερο αντίκτυπο και είναι ένα όπλο. Πέρα από το ότι προβάλλεται η πλευρά της ταλαιπωρίας μερικές φορές, είναι ένα ισχυρό μέσο πίεσης.
Εάν μείνεις στη λογική ότι απλώς απεργώ, εύκολα μπορούν να περάσουν ότι δημιουργείς πρόβλημα, γι’ αυτό κι εμείς το Σάββατο βγήκαμε στον κόσμο και κουβεντιάσουμε για το γιατί κάνουμε αυτή την απεργία, έχουμε κοινά προβλήματα οικονομικά, απολύσεις.
ΠΣ: Είναι μια συγκυρία που ευνοεί ώστε να σταθεί αλληλλέγγυος ο κόσμος. Παρόλα αυτά κατηγορήθηκαν τα ΔΣ των σωματείων που αποφάσισαν 24ωρη σε κάποιες από τις μεγάλες κινητοποιήσεις, στις 20 Μάη ας πούμε που έπαιξε ρόλο και στην μαζικότητα της απεργίας.
Ναι, κανονικά επειδή μεταφέρεις κόσμο πρέπει να βρεις τρόπο να κάνεις 24ωρη αλλά και να μεταφέρεις τον κόσμο γιατί σε ενδιαφέρει και οι κινητοποιήσεις να έχουν μαζικότητα. Αλλά για να πεις ότι κλείνω το σταθμό και απεργώ και ξανανοίγω για να μεταφέρω τον κόσμο αυτό έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολο στην πράξη. Γιατί δημιουργούνται προβλήματα με το κοινό και δεν είναι εύκολο να εκκενωθεί ο σταθμός. Οπότε το σωματείο διαλέγει την εύκολη λύση και αποφασίζει 24ωρη.
ΠΣ: Υπάρχει κάποια συνεννόηση μεταξύ των ΔΣ των σωματείων των διαφόρων μέσων;
Γενικά υπάρχει. Είχαν έρθει από ΗΣΑΠ, από ΕΘΕΛ και από το Τραμ. Μας είχαν πει ότι θα μας στηρίξουν. Από το Τραμ μας είχαν πει ότι είχαν αποφασίσει για 4 ή 5 24ωρες.
ΠΣ: Από την πλευρά σας έχει γίνει κάποια αντίστοιχη κίνηση προς αυτούς;
Γενικά έχει υπάρξει επαφή μέσα από τις συγκεντρώσεις μας αλλά όχι κάτι πιο οργανωμένο.
ΠΣ: Νομίζω ότι παρόμοιες είναι οι συνθήκες και στα υπόλοιπα ΜΜΜ οι οποίες σπρώχνουν τον κόσμο να αναζητήσει το πώς θα κάνει κάτι.
Και κοινωνικά, οικονομικά νιώθεις ότι πρέπει να κάνεις κάτι και από την άλλη είναι πολύ έντονη η απαξίωση σε παρατάξεις σε συμβούλια κ.λπ.
ΠΣ: Αυτό πιστεύεις ότι αντανακλάται και στην έννοια του σωματείου ή ξεχωρίζει ο εργαζόμενος ότι υπάρχει η ανάγκη της συλλογικής δράσης αλλά αυτοί που έχουν τον έλεγχο δεν μπορούν ή δεν θέλουν να ανταποκριθούν;
Εγώ βλέπω ότι οι ηγεσίες είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Γιατί παλιά όσο και αν ήταν ξεπουλημένοι σου έδιναν την εντύπωση ότι κάτι κέρδισες. Τώρα φαίνεται ότι ούτε αυτό δεν μπορούν να προσφέρουν. Και από την άλλη ο κόσμος αισθάνεται ότι αυτό δεν τον καλύπτει, νιώθει την ανάγκη να κάνει πράγματα αλλά δεν ξέρει πως. Γιατί είναι ένας κόσμος που δεν έκανε τίποτα. Ενώ απογοητεύεται την άλλη στιγμή όμως κινητοποιείται και σου δίνει και σένα τη διάθεση να προχωρήσεις. Στη συγκέντρωση που είχαμε την Τετάρτη χρειάστηκε η παρέμβαση του ΔΣ για να μπει ο πρόεδρος της εταιρίας μέσα. Και οι αντιδράσεις ήταν από κόσμο που δεν θα το έκανε πριν αυτό.
ΠΣ: Από την μέχρι τώρα κινητοποίησή σας τι μηνύματα έχετε εισπράξει από οργανωμένες δυνάμεις;
Από τα επίσημα κόμματα δεν έχει υπάρξει κάτι. Από ΔΑΚΙΤΕΣ έγινε κάποια επαφή με ΝΔ αλλά δεν έχουν πατήσει. Και μια μέρα πάλι νομίζω μέσω επαφών είχε έρθει μία από το ΛΑΟΣ αλλά την κράξανε και δεν ξαναπάτησε. Το ΚΚΕ στο Μετρό γενικά είναι ανύπαρκτο. Την πρώτη φορά που κατέβασε την ΔΑΣ πήρε 20 ψήφους, δεν εξέλεξε κανέναν κι από τότε δεν έχει ξανακάνει τίποτα. Τις πρώτες μέρες είχαν έρθει κάποιοι να μιλήσουν στους εργαζόμενους.Από ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει φανεί κανένας.Μία αφίσα νομίζω ΑΝΤΑΡΣΥΑ που έλεγε "Νίκη στους απεργούς του Μετρό-Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΣΕ" που ήρθαν και μοίρασαν κάποιο κείμενο.
ΠΣ: Είστε δηλαδή αποκλεισμένοι από τον επίσημο πολιτικό κόσμο. Από άποψη αλληλεγγύης τι περιμένετε εσείς από δω και πέρα και πως βλέπετε να προχωράτε, ενόψει και της απεργίας της Τρίτης.
Από την Παρασκευή και μετά έχει πέσει πολύ η ψυχολογία του κόσμου, γιατί φάνηκε ότι το ΔΣ δεν έχει καμία διάθεση να κινηθεί. Υπάρχει μια κινητοποίηση με μάζεμα υπογραφών για ΓΣ. Δηλαδή παράλληλα με εμάς υπήρξαν και άλλοι που κινήθηκαν την ίδια μέρα για τον ίδιο λόγο. Ηδη αυτό που συννενοηθήκαμε είναι να το κάνουμε από κοινού.
Επειδή έρχονται πολύ πιο δύσκολες μέρες και για μας στο Μετρό το ζήτημα είναι να κάνεις αργότερα κάτι πιο ουσιαστικό. Ακόμα και αν δεν γίνει κάτι τώρα και παγώσει λόγω υποσχέσεων, λόγω καλοκαιριού, τον Σεπτέμβρη θα προκύψει ξανά το ζήτημα. Και τότε θα είναι το μεγάλο ποσοστό των συμβασιούχων, γιατί θα μιλάμε για 200 άτομα.
ΠΣ: Πιστεύεις ότι σε εσάς τουλάχιστον αυτή η ηχηρή απόδειξη ότι το ΔΣ δεν είναι σε θέση να κάνει κάτι, άσχετα αν σε πρώτη φάση σπέρνει απογοήτευση, θα λειτουργήσει στο να πουν οι εργαζόμενοι ότι το παίρνουν πάνω τους το ζήτημα;
Πιστεύω ότι υπάρχει ελπίδα, έχει τη διάθεση να το κάνει. Απλώς πάει ένα βήμα μπρος, ένα βήμα πίσω.
ΠΣ: Ποιους άμεσους στόχους έχετε στην κινητοποίησή σας. Πώς βλέπετε να κλιμακώνετε την κίνησή σας προς τα έξω;
Θέλουμε να παρέμβουμε στη ΓΣ, να δούμε πόσο κόσμο θα μαζέψει, γιατί για απαρτία θέλεις 700 άτομα. Ακόμα και εάν μαζευτούν 200 είναι ένας ικανός αριθμός για να συγκροτήσεις μια πρωτοβουλία αγώνα, κάτι πιο μαζικό το οποίο ακόμα και αν δεν έχει τη δυνατότητα να παίρνει αποφάσεις μόνο του, να πιέζει το ΔΣ ώστε να κινείται.
ΠΣ: Προς τα έξω τι θα θέλατε να κάνετε ή θα περιμένατε σε επίπεδο συμπαράστασης;
Γενικά υπάρχει ένα πρόβλημα σύνδεσης των εργαζόμενων του Μετρό με την κοινωνία. Υπάρχει η αντίληψη ότι εγώ παλεύω να μην απολυθώ,να πάρω αύξηση κλπ.Ακόμα και ιδέες που πέφτουν να πούμε στον κόσμο να μην κόβει εισιτήρια, να μην κόβουμε πρόστιμα, κόβονται.Δεν είναι ψημένος ο εργαζόμενος στο να κυνηγήσει την κοινωνική αποδοχή. Πιο πολύ θα σου πει να πάμε πιάσουμε τον τάδε δημοσιογράφο να πει μια καλή κουβέντα για μας παρά να το κυνηγήσει.
ΠΣ: Σε επίπεδο ΜΜΕ σας έχει δοθεί η δυνατότητα καθόλου να μιλήσετε;
Και στις απολύσεις και στις περικοπές έχει πολλά να πεις. Οταν γίνονται απολύσεις σε έναν χώρο σαν του Μετρό είναι ένα πρώτο βήμα για να ισχύσει και σε άλλους χώρους.Δηλαδή κι εσένα που είσαι επιβάτης σε αφορά. Από την άλλη εάν το Μετρό καταφέρει να αντισταθεί τότε αυτό μπορεί να γίνει και σε άλλους χώρους. Δηλαδή αυτό που πάνε να περάσουν ότι γίνονται απολύσεις,κόβονται μισθοί και δεν κουνιέται φύλλο είναι ευκαιρία να μην περάσει.
ΠΣ:Τη συμμετοχή σας στις γενικότερες απεργιακές κινητοποιήσεις της περιόδου πώς τη βλέπετε
Ουσιαστικά οι πρώτες φορές που κατέβηκε μπλοκ απ' το Μετρό ήταν στις 5 και 20 του Μάη.Βέβαια αυτό έγινε μετά από απόφαση του ΔΣ όμως έτσι βρήκε την ευκαιρία κόσμος που ήθελε να κινητοποιηθεί να κάνει κάποια πράγματα.Το ίδιο πιστεύω θα γίνει και την Τρίτη (σημείωση. 29/06) αν και υπάρχει περίπτωση να μην απεργήσουμε την Τρίτη αλλά την Τετάρτη για να διευκολύνουμε τον κόσμο που θέλει να κατέβει στην πανεργατική.Πάντως έτσι κι αλλιώς κάποιος κόσμος θα κατέβει είτε υπάρχει απόφαση του ΔΣ είτε όχι.Τις προηγούμενες φορές που υπήρχε απόφαση ήταν δύσκολο να βγούμε και να πούμε ότι δεν μας καλύπτει πχ ο τόπος ή ο τρόπος .Θα ήταν πολύ διασπαστικό ειδικά σ' αυτή την φάση που πάει να ξεκινήσει κάτι γιατί θα είναι δύσκολο να καταλάβει ό άλλος και κάποιες διαφωνίες πχ για τη ΓΣΕΕ.Αν δεν υπάρξει απόφαση θα είναι πιο εύκολο για μας να παλέψουμε να κατέβει κόσμος πιο μαζικά με δίνοντας κάποια άλλα χαρακτηριστικά,μια άλλη διάσταση,να χάσουν τον έλεγχο εκείνη την ώρα.
ΠΣ:Το ρωτάω αυτό γιατί είναι νομίζω σημαντικό να υπάρχει ένα συγκροτημένο μπλοκ με υπογραφή Μετρό απ' το να διαχέονται σιωπηρά τα 50 ή 100 άτομα σε άλλα μπλοκ.Θεωρείς ότι μπορείτε να διαμορφώσετε κάποιους όρους για μια τέτοια παρέμβαση στην απεργία;
Είναι πολύ πιθανό.Ειδικά αν δεν υπάρχει απόφαση ΔΣ όπως είπα αυτό θα είναι για μας πιο ευνοϊκό στο να διαμορφώσουμε κάποια χαρακτηριστικά.
ΠΣ:Κατά την άποψή μας ένα απ' τα απαραίτητα στοιχεία για ότι γίνεται αυτή την περίοδο είναι η συμμετοχή του κόσμου,το να έχει το λόγο επί της ουσίας χωρίς να υποκαθίσταται από οποιονδήποτε.Νομίζουμε ότι σαφώς αναδεικνύεται ότι ο κόσμος μπορεί και θέλει να κάνει πράγματα.Ποια είναι η δική σας άποψη και εμπειρία σε σχέση μ' αυτό;
Ναι συμφωνώ και κυρίως ότι θέλει να κάνει πράγματα χωρίς να του πει, να του υποδείξει κανείς δηλαδή να κάνει αυτά που θέλει ό ίδιος.Αυτό προσπαθούμε και μεις, να μπορεί ο άλλος να συνδιαμορφώσει και να κάνει πράγματα.
ΠΣ:Πόσο βλεπετε να συμφωνεί ένας κόσμος μαζί σας;Σε τι φάση βρίσκεται η συγκρότηση της πρωτοβουλίας σας;
Δεν υπάρχει ακόμα ένα συγκροτημένο σχήμα που να έχει συμφωνήσει σε βάθος.Γι' αυτό θα ήθελα να τονίσω ότι κι εγώ δεν μιλάω αντιπροσωπεύοντας τους υπόλοιπους.Όχι γιατί μπορεί να διαφωνούν, απλά εγώ μεταφέρω κάποιες κοινές απόψεις μεν αλλά προσωπικά εκφρασμένες.Υπάρχουν κάποιες κοινές αντιλήψεις, έχουμε δει στην πράξη ότι ισχύουν κάποια πράγματα, ότι χρειάζονται να γίνουν κάποια άλλα συγκεκριμένα και χωρίς να έχουμε συμφωνήσει σε όλα μας βγαίνει στην πράξη ένα κοινό πλαίσιο πάνω κάτω.Για μας έχει σημασία να δυναμώνει η αντίληψη που λέει ότι στο χώρο δουλειάς μου δημιουργώ τους όρους για να μπορώ να διεκδικήσω πράγματα.Ακόμα κι αν έχουμε διαφορετικές αντιλήψεις-σε κάποια ζητήματα μπορεί να διαφωνούμε και κάθετα- πρέπει να βλέπουμε ότι σε κάποια άλλα συμφωνούμε, ότι έχουμε κοινά ζητήματα που μας ενώνουν και πλέον είναι και πολύ σοβαρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: