Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

ΜΟΛΔΑΒΙΑ- Αντισυνταγματικό το αντισοβιετικό προεδρικό διάταγμα

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας θεώρησε αντισυνταγματικό το προεδρικό διάταγμα του εκτελούντος χρέη Πρόεδρου της Μολδαβίας, Μιχάι Γκίμπου, με το οποίο ανακηρύχθηκε η 28η Ιούνη ως μέρα «σοβιετικής κατοχής». (Πρόκειται για τη μέρα που το 1940 μια σειρά εδάφη, που η Ρουμανία είχε καταλάβει το 1918, απελευθερώθηκαν από τον Κόκκινο Στρατό κι ενσωματώθηκαν στην ΕΣΣΔ, δημιουργώντας μαζί με άλλα εδάφη τη Μολδαβική Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία). Με το ίδιο διάταγμα η Μολδαβία ζητούσε την άμεση απόσυρση από τη χώρα των «κατοχικών ρωσικών στρατευμάτων». Επίσης, το διάταγμα, που υπογράφτηκε φέτος στις 24 Ιούνη, προέβλεπε πως κάθε χρόνο στις 28 Ιούνη θα πραγματοποιούνται στη Μολδαβία εκδηλώσεις μνήμης «για τα θύματα της σοβιετικής κατοχής», οι οποίες θα διοργανώνονται από το κράτος.

Το συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα προκάλεσε την αντίδραση μεγάλου μέρους του πολιτικού κόσμου της Μολδαβίας. Καταρχήν οι πρώτες εκδηλώσεις που πραγματοποίησε η κυβέρνηση του Γκίμπου, τοποθετώντας στο κέντρο της πρωτεύουσας έναν ογκόλιθο με ταμπέλα, ήταν εντελώς άμαζες.
Το Κόμμα των Κομμουνιστών της Μολδαβίας προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ζητώντας την κατάργησή του ως αντισυνταγματικού, επειδή παραβιάζει μια σειρά άρθρων του Συντάγματος. Ακόμη και οι συμμαχικές με τον Γκίμπου πολιτικές δυνάμεις τον κάλεσαν να αποσύρει το διάταγμα. Ο Γκίμπου, που είναι γνωστός για τη θέση του ενσωμάτωσης της χώρας του στη Ρουμανία, αρνήθηκε να το πράξει, προκαλώντας και την αντίδραση της Ρωσίας, που θεώρησε πως το συγκεκριμένο διάταγμα «στρέφεται κατά των ρωσο-μολδαβικών σχέσεων». Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι το γεγονός πως η νομοθετική συνέλευση της αυτόνομης περιοχής των Γκαγκαούζων, ως αντίδραση στο διάταγμα Γκίμπου, ανακήρυξε την 28η Ιούνη ως «μέρα απελευθέρωσης από τη ρουμανική κατοχή».
Τη λύση στο ζήτημα έδωσε τη Δευτέρα 12 Ιούλη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Μολδαβίας, ακυρώνοντας το αντισοβιετικό διάταγμα. Ωστόσο στη χώρα παραμένει η πολιτική κρίση. Το ΚΚΔΜ ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τον Γκίμπου να άρουν την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό του και η χώρα να προχωρήσει σε νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Πηγή:www.rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: