Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

ΚΟΣΤΑ ΡΙΚΑ -Εγκαθίστανται χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες-σχέδιο επιθετικής περικύκλωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής από τις ΗΠΑ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα

Εγκαθίστανται χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες


Associated Press

Το σχέδιο επιθετικής περικύκλωσης των χωρών της Λατινικής Αμερικής από τις ΗΠΑ του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με βάσεις διάσπαρτες, αλλά και σε κομβικά σημεία συνεχίζεται. Οι βάσεις στην Κολομβία, τον Παναμά, αλλά και η πιθανή ενδεχόμενη συμφωνία και ήδη παρουσία των Αμερικανών στο Περού ήταν ήδη γνωστές. Εντούτοις, το επιθετικό σκηνικό αλλάζει συλλήβδην μετά την ψήφιση εκ μέρους του Κογκρέσου της Κόστα Ρίκα που ενέκρινε την πρόταση που κατέθεσε η πρόεδρος Λάουρα Τσιντσίγια για τη συμμετοχή της χώρας στο σχέδιο «Επιχείρηση Κοινή Περιπολία» με τις ΗΠΑ.
Η έγκριση του σχεδίου σημαίνει την εγκατάσταση στην εδαφική επικράτεια της Κόστα Ρίκα, η οποία σημειωτέον δε διαθέτει Ενοπλες Δυνάμεις, 46 αμερικανικών πλοίων που ανήκουν στην Ακτοφυλακή, 122 ελικοπτέρων, 10 πολεμικών αεροσκαφών, δύο υποβρυχίων και 13.000 στρατιωτικών, μεταξύ των οποίων είναι 7.000 πεζοναύτες, 1.278 αξιωματικοί και 338 πολιτικό προσωπικό. Επισήμως ο λόγος της συμμετοχής της Κόστα Ρίκα είναι η στήριξη των προσπαθειών των ΗΠΑ και κυρίως του Νότιου Στρατηγείου και του 4ου αμερικανικού στόλου, στην «απορρύπανση του Κόλπου του Μεξικού και στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου των ναρκωτικών και των συμμοριών» και ότι η συμφωνία προβλέπει την παραμονή τους από την 1η Ιούλη έως τις 31 Δεκέμβρη.
Φυσικά, ουδείς στην Κόστα Ρίκα θεωρεί ότι οι επίσημες εξηγήσεις έχουν έστω και μία δόση αλήθειας. Η αντιπολίτευση αντέδρασε βίαια, κατηγορώντας την κυβέρνηση της προέδρου Τσιντσίγια ότι «στρατιωτικοποιεί» ξανά τη χώρα - η Κόστα Ρίκα μαζί με την Ονδούρα ήταν οι δύο χώρες εφόρμησης των Κόντρας στη Νικαράγουα - ενώ επίσης κατήγγειλε ότι και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίς Λίμπερμαν Γκίνσμπουργκ έχει συνάψει «προκαταρτική συμφωνία για την εγκατάσταση ισραηλινών κομάντος».
Ουσιαστικά, ο πόλεμος των ναρκωτικών και οι επιχειρήσεις απορρύπανσης του Κόλπου είναι οι δικαιολογίες για την εγκατάσταση των αμερικανικών δυνάμεων, των οποίων οι επιχειρήσεις έχουν στόχους και δεν είναι άλλοι από τις υπονομευτικές και επιθετικές ενέργειες ενάντια στην Κούβα και στη Νικαράγουα, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο Ουμπέρτο Βάργκας Καρμπονέλ, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Vanguardia Popular.

Πηγή:www.rizospastis.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: