Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της ΚΕ ΑΚΕΛ βουλευτή Σταύρου Ευαγόρου σχετικά με την καταψήφιση των νομοσχεδίων Φορολόγησης των κερδών και του πλούτου

Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε τη λύπη και την απογοήτευση μας γιατί η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, καταψήφισε χθες τα νομοσχέδια της Κυβέρνησης που στόχευαν στην επιβολή ανεπαίσθητης φορολογίας στην ακίνητη ιδιοκτησία και τα κέρδη.
Για ακόμα μια φορά ο Δημοκρατικός Συναγερμός κινδυνολογώντας και ισοπεδώνοντας τα πάντα, ταυτίστηκε και υπερασπίστηκε το μεγάλο κεφάλαιο τα κέρδη και τον πλούτο. Κατηγόρησε αδίκως την Κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ για δαιμονοποίηση του κέρδους την ίδια ώρα που ο ίδιος δαιμονοποιούσε ουσιαστικά την εργασία.
Ο ΔΗΣΥ ζήτησε απροκάλυπτα οι εργαζόμενοι να φορτωθούν αποκλειστικά τα βάρη της οικονομικής κρίσης, αφήνοντας ουσιαστικά στο απυρόβλητο τα μεγάλα κέρδη. Είναι το λιγότερο αστείο να προβάλλονται επιχειρήματα του τύπου ότι οι κερδοφόρες επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν με κλείσιμο επειδή εκεί που πλήρωναν για παράδειγμα 10,000 ευρώ φορολογία θα καλούνταν να πληρώσουν 11,000 και προσωρινά μάλιστα για δύο χρόνια. Όπως δεν πείθει και το επιχείρημα ότι οι ξένες εταιρείες θα εγκαταλείψουν την Κύπρο την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι και με το 11% η Κύπρος θα εξακολουθούσε να έχει τους πιο χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές σ΄ ολόκληρη την Ευρώπη.
Εκφράζουμε παράλληλα τη λύπη και την απογοήτευση μας για την στάση αλλά και τις θέσεις που ανάπτυξε η ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Αντιπαρερχόμενοι τον προσβλητικό και απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος τους ΔΗΚΟ επιτέθηκε στο ΑΚΕΛ κατηγορώντας το για αναχρονιστικές αντιλήψεις, και άλλα πολλά, εκφράζουμε την ανησυχία και τα ερωτηματικά μας για ένα κόμμα το οποίο παραδοσιακά είχε κοινωνικές ευαισθησίες που αυτή τη στιγμή διαφοροποιείται και είτε το αντιλαμβάνονται είτε όχι οι φίλοι του ΔΗΚΟ συμπλέουν με μια φιλοσοφία που δεν στηρίζει τα λαϊκά στρώματα.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι μετά την καταψήφιση των νομοσχεδίων της Κυβέρνησης το δημοσιονομικό πρόβλημα παρά τις προσπάθειες τις περικοπές και τις εξοικονομήσεις της Κυβέρνησης καθίσταται οξύτερο. Τώρα είναι η ώρα που το κάθε πολιτικό κόμμα καλείται ν΄ αναλάβει τις δικές του ευθύνες και ιδιαίτερα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση. 
Η ώρα του απορρίπτω και καταψηφίζω έχει περάσει. Ήρθε η στιγμή του προτείνω, συνδιαλέγομαι και προωθώ μέτρα για επίλυση των προβλημάτων.
Σίγουρα δεν αναμένουμε από τον Δημοκρατικό Συναγερμό προτάσεις. Άλλωστε το μόνο που πρότειναν ήταν το ξεπούλημα των Ημικρατικών Οργανισμών και της κρατικής περιουσίας. Αναμένουμε όμως από το Δημοκρατικό Κόμμα, να συνεργαστεί μαζί με το ΑΚΕΛ και την Κυβέρνηση και μέσα από ισορροπημένες, εποικοδομητικές και δίκαιες κοινωνικά προτάσεις να προωθηθούν μέτρα για δημοσιονομική εξυγίανση και ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας.
Το ΑΚΕΛ είναι έτοιμο να προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: