Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

Αναταράξεις από την πρόθεση Αλαβάνου να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης



    Ρεπορτάζ: Ανδρέας ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-ΑΥΓΗ


    Πολλαπλές συζητήσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έντονη ενόχληση στην ηγεσία του ΣΥΝ, προκαλεί η διαφαινόμενη πρόθεση του Αλέκου Αλαβάνου να είναι υποψήφιος για περιφερειάρχης Αττικής. Ο τελευταίος, όπως προκύπτει από συνομιλία που είχαν συνεργάτες του με το "Βήμα της Κυριακής", εμφανίζεται θετικός σε αυτό το ενδεχόμενο. Πρόσωπα που συνομιλούν τακτικά με τον Αλ. Αλαβάνο επιβεβαιώνουν τη διάθεσή του να είναι υποψήφιος, διευκρινίζοντας ότι "στο 'Βήμα' έγινε εκδήλωση πρόθεσης ενδιαφέροντος και όχι ανακοίνωση υποψηφιότητας".
    Η ηγεσία του ΣΥΝ αντέδρασε έντονα στις σχετικές διαρροές, επισημαίνοντας πρωτίστως ότι τα όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ ακυρώνουν την ίδια την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου, από τη στιγμή που, όπως λένε, ο ίδιος ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ δηλώνει ότι η προσπάθεια "δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στα όρια της αριστεράς και των στερεοτύπων της".
    Επικαλούνται δε τη συμφωνία που έχει υπάρξει από τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με εκπροσώπους συνιστωσών, με βάση την οποία το πρόσωπο που θα υποστηριχθεί θα είναι εκτός των ορίων του συμμαχικού σχήματος. Στο πλαίσιο αυτό ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ κάνουν λόγο για "προσωπική επιλογή του Αλέκου Αλαβάνου" και "του εύχονται καλή επιτυχία", εκτιμώντας ότι ο Αλ. Αλαβάνος έκανε αυτή την επιλογή επειδή οι αποφάσεις στη γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ ελήφθησαν ερήμην του.

    Τονίζουν, μάλιστα, ότι η υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου δεν έχει κατατεθεί σε κανένα όργανο και δεν έχει υποστηριχθεί από κανέναν.

    Αντιδράσεις για την πρόθεση ενδιαφέροντος
    Στο ζήτημα της ενδεχόμενης υποψηφιότητας του Αλ. Αλαβάνου αναφέρθηκαν κορυφαία στελέχη του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ερωτηθείς από το ρ/σ "Στο Κόκκινο" απάντησε ότι "αυτό που πρέπει να προταχθεί, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη φάση, είναι οι ενωτικές συλλογικές διεργασίες και αποφάσεις στο πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ και ευρύτερα της αριστεράς και των δυνάμεων που αντιμάχονται το Μνημνόνιο σε εναλλακτική προοδευτική κατεύθυνση".
    Ο Δημήτρης Στρατούλης έδειξε ενοχλημένος από την κίνηση του Αλ. Αλαβάνου υποστηρίζοντας (ρ/σ Κανάλι 1 Πειραιά) ότι "αυτό που χρειάζεται -ιδιαιτέρα στις σημερινές έκτακτες για τον λαό συνθήκες- δεν είναι οι μεμονωμένες υποψηφιότητες ή η εκδήλωση προθέσεων για υποψηφιότητες, αλλά η οργανωμένη συζήτηση στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ".
    Ο Αλέκος Φλαμπουράρης σημείωσε στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" ότι για να συζητηθεί η υποψηφιότητα οποιουδήποτε θα πρέπει να κατατεθεί στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που δεν έχει γίνει στην περίπτωση Αλαβάνου. Ερωτηθείς αν βλέπει θετικά μια τέτοια επιλογή, απάντησε ότι "αν ήμουν 25 χρόνια ευρωβουλευτής και στη συνέχεια πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ και αποχωρούσα οικειοθελώς, δεν επέστρεφα για να ζητήσω τέτοιο ρόλο". Το ηγετικό στέλεχος του ΣΥΝ επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επδιώκει να εκφράσει στην περιφέρεια Αττικής μια ευρύτατη συσπείρωση των δυνάμεων που αντιτίθενται στο Μνημόνιο και αυτό πρέπει να εκφραστεί και με την υποψηφιότητα που θα επιλεγεί.
    Ο Γιάννης Μπανιάς εκτίμησε μιλώντας στην "Αυγή" ότι "αν βρεθεί ευρύτερη λύση, ο Αλ. Αλαβάνος δεν θα επιμείνει να είναι υποψήφιος" και επισήμανε ότι "πρόκειται για εγγραφή υποψηφιότητας αν δεν προκύψει λύση έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ".
    Ο Αντώνης Νταβανέλος σημείωσε στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" ότι "έχουμε βάλει ορισμένα πολιτικά κριτήρια για το πώς θα δώσουμε τη μάχη, ο Αλ. Αλαβάνος μπορεί να κάνει άριστα τη δουλειά αυτή, όμως οι συζητήσεις συνεχίζονται". Πρόσθεσε ότι θεωρεί δεδομένο ότι ο Αλ. Αλαβάνος θα κάνει πίσω στην περίπτωση που βρεθεί πρόσωπο έξω από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως, για παράδειγμα, η Σοφία Σακοράφα, επισημαίνοντας ότι στην αντίθετη περίπτωση είναι πολύ πιθανό στελέχη της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ -όχι από το Μέτωπο- να προτείνουν την υποψηφιότητα του Αλ. Αλαβάνου.
    Ο στενός συνεργάτης του Αλ. Αλαβάνου και μέλος της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δήμος Τσακνιάς, δήλωσε στην "Αυγή" ότι "το ζητούμενο στις περιφερειακές εκλογές του Νοεμβρίου δεν είναι απλώς μια αμφίπλευρη διεύρυνση, που θα κρατήσει ή και θα ενισχύσει κάπως τα εκλογικά ποσοστά, όπως άλλωστε κάνει επί δεκαετίες η αριστερά. Αυτό που χρειάζεται τώρα, στις συνθήκες της κρίσης, για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές είναι η συγκρότηση μετωπικών σχημάτων που θα υπερβαίνουν τις στενές κομματικές επιδιώξεις και στόχους και θα δώσουν πολιτική αγωνιστική διέξοδο στην αγανάκτηση και την οργή της νεολαίας και των εργαζόμενων". Και πρόσθεσε: "Απ' την άποψη αυτή, όποιος απορρίπτει εκ των προτέρων υποψηφιότητες για την περιφέρεια της Αττικής, όπως του Αλέκου Αλαβάνου ή άλλων με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μάλλον έχει περιορισμένη πολιτική οπτική".


    Πηγή :www.avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια: