Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Κατηγορίες Φιντέλ Κάστρο για βασανισμό από τις ΗΠΑ κουβανών κρατούμενων

Σε μια ακόμη δημόσια εμφάνισή του ο πρώην πρόεδρος της Κούβας άσκησε έντονη κριτική εναντίον των ΗΠΑ, λέγοντας πως οι πέντε κουβανοί πράκτορες που έχουν φυλακιστεί για περισσότερο από μια δεκαετία στις Ηνωμένες Πολιτείες υφίστανται κακομεταχείριση από τις αρχές.
Μάλιστα είπε ότι ο ένας εξ αυτών είναι περιορισμένος σε ένα κελί τόσο μικρό που η κατάσταση που υφίσταται ισοδυναμεί με βασανιστήριο.

Ο Κάστρο σημείωσε επίσης ότι η Κούβα ουδέποτε θα βασάνιζε κατασκόπους που έχει συλλάβει.
Ο 83χρονος Κάστρο μίλησε σε νεαρά μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κούβας, ενώ μαγνητοσκοπημένο υλικό από την ομιλία του μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση.
"Είναι άνθρωποι που έχουν υποφέρει επί 12 χρόνια. Τα δεινά αυτών των ανθρώπων δεν μετράνε, δεν αξίζουν τίποτα;", είπε ο Κάστρο για τους πέντε φυλακισμένους, που είναι γνωστοί με το χαρακτηρισμό "Πέντε Ήρωες" στην Κούβα.

Η υπόθεση έχει αποκαλέσει πολλές φορές σημείο τριβής ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Αβάνα--η οποία ζητά την απελευθέρωσή τους και τονίζει ότι προσπαθούσαν να αποτρέψουν "τρομοκρατικές επιθέσεις" από εξόριστους εξτρεμιστές.
Οι πέντε συνελήφθησαν το 1998 και καταδικάστηκαν στο Μαϊάμι το 2001 για 26 κατηγορίες περί κατασκοπείας. Καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 15 ετών έως και ισόβιας κάθειρξης.
Τις τελευταίες ημέρες Κουβανοί αξιωματούχοι έχουν καταγγείλει ότι ο ένας εξ αυτών, ο Χεράρδο Ερνάντες, μεταφέρθηκε σε ένα μικροσκοπικό κελί μαζί με έναν ακόμα κρατούμενο, υπό συνθήκες που ο Κάστρο είπε πως ισοδυναμούν με βασανιστήριο.
"Είναι δυο άντρες σε ένα χώρο πλάτους ενός μέτρου. Δεν είναι μόνο σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, δηλαδή σε μια βαθιά τρύπα, είναι σε μια τρύπα μέσα στην τρύπα".
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, οι ΗΠΑ πιέζουν την Κούβα να "απελευθερώσουν ένα κατάσκοπο ή έναν άλλο, που δε θα βρεθούν ποτέ σε μια φυλακή σαν αυτή, που δε θα βασανιστούν ποτέ".
Ενδέχεται να αναφερόταν στον 60χρονο Άλαν Γκρος, που η Ουάσινγκτον κάλεσε την Αβάνα να απελευθερώσει λόγω της κακής κατάστασης της υγείας του.
Πηγή:www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: