Τρίτη, 8 Ιουνίου 2010

Δήλωση Π. Λαφαζάνη,κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και τις αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους

  • ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ, ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΩΝ ΕΠΙΛΟΓΩΝ,  Η ΓΕΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
  • Ο κ. Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΞΕΛΙΣΣΕΤΑΙ ΣΕ ΜΟΙΡΑΙΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ
  • ΑΜΕΣΗ ΕΠΑΝΑΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΕΟΥΣ, ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας την κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ) και τις μεγάλες αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση, έκανε την παρακάτω τοποθέτηση:
Η χώρα, βδομάδα τη βδομάδα, σπρώχνεται ολοταχώς, εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής, στην οικονομική και κοινωνική άβυσσο. Η γενική οικονομική καταστροφή είναι πλέον θέμα χρόνου!

Ζούμε ένα μεγάλο μακροβούτι της οικονομίας στην ύφεση, την αδυναμία επίτευξης των τεθέντων δημοσιονομικών στόχων, ιδιαίτερα στα έσοδα, μια νέα άνοδο των spreads και την κατάρρευση του ΧΑΑ, εν μέσω κατακρήμνισης όλων των βασικών οικονομικών δεικτών.
Η αποτυχία των κυβερνητικών οικονομικών επιλογών έχει καταστεί πλέον πλήρης και παταγώδης.
Ο κ. Γ. Παπανδρέου και η κυβέρνησή του εξελίσσονται σε μοιραίο πρόσωπο και μοιραίο κυβερνητικό σχήμα για τη νεότερη ιστορία της χώρας, και κινδυνεύουν να καταγραφούν ως καταστροφείς της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
Αυτή την ώρα, η χώρα χρειάζεται την απεμπλοκή από το χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ-ΔΝΤ και την ακύρωση των μέτρων που ελήφθησαν στο πλαίσιό του, για να προχωρήσει σε μια συνολικότερη προοδευτική κατεύθυνση με άμεσες επιλογές διεκδίκησης και αγώνα:
Πρώτον: Την επαναδιαπραγμάτευση-ρύθμιση του δημοσίου χρέους, χωρίς όρους και δεσμεύσεις, με στόχο τη διαγραφή σημαντικού μέρους του, τη μείωση των επιτοκίων για το υπόλοιπο, τη διαμόρφωση ικανής περιόδου χάριτος και τη διεύρυνση των χρονικών οριζόντων αποπληρωμής του, χωρίς περαιτέρω επιτοκιακή επιβάρυνση.
Δεύτερον:   Τη ρύθμιση του δυσβάστακτου ιδιωτικού χρέους και με χαρακτηριστικά ανάλογα της ρύθμισης του δημοσίου χρέους, η οποία πρέπει να αφορά τις πιο ευάλωτες και ασθενέστερες οικονομικές κατηγορίες μισθωτών, τον μικρομεσαίο αγροτικό κόσμο, τους μικρούς επαγγελματίες και τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις
Τρίτον: Την άμεση εθνικοποίηση – κοινωνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος, ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη των δύο πρώτων στόχων και ως απόλυτα αναγκαία συνθήκη για την εφαρμογή μιας νέας αναπτυξιακής, παραγωγικής και κοινωνικής χρηματοπιστωτικής πολιτικής.
Οι τρείς αυτοί άξονες διεκδίκησης και αγώνα, αποτελούν την αφετηρία για την ανασύνταξη ενός προϋπολογισμού που θα έχει στόχο την ανακοπή της ύφεσης για μια αναπτυξιακή τροχιά για τη χώρα και την ανασυγκρότηση του κράτους μαζί και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ως θεμελιώδη εργαλεία για μια νέα παραγωγική προοπτική της χώρας.
To Γραφείο Τύπου

1 σχόλιο:

ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ είπε...

Επιτέλους και κάτι σώστο!

Πήξαμε στις μαλακίες!