Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Σε διαδικασία προχωρημένης αποσύνθεσης το άλλοτε «ελπιδοφόρο εγχείρημα» του ΣYPIZA

Συνεχίζεται η βδομάδα των παθών για το Συνασπισμό και το ΣYPIZA και από ό,τι φαίνεται μέχρι το συνέδριο του Συνασπισμού (8 Ιουνίου) «κανένα σπαθί δεν θα μπει στο θηκάρι», αφού, όπως γράφει και η Αυγή (3.4. 2010), όλα είναι ανοιχτά. Η τελευταία συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ρεφορμιστικού Συνασπισμού έβγαλε στην επιφάνεια όλα τα ζητήματα, με κεντρικό εκείνο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η «μειοψηφική εισήγηση» των Λαφαζάνη - Στρατούλη - Τόλιου - Καλύβη για εναντίωση στην ΕΕ, την οικονομική κρίση και από τ' αριστερά κριτική στην ηγετική ομάδα που συνασπίζεται γύρω από τον Α. Τσίπρα, έπεσε στο κενό. Η τελευταία συγκέντρωσε 68 ψήφους, η ακραία φιλοευρωπαϊκή πλατφόρμα της Ανανεωτικής Πτέρυγας (Παπαδημούλης, Χατζησωκράτης - Σαμπατακάκης κ.ά.) 20 ψήφους, ενώ υπήρξαν 6 λευκά και 2 αποχές. 
O Προσυνεδριακός διάλογος του Συνασπισμού που θ' αρχίσει στις 12 Απριλίου και θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μάη προβλέπεται θυελλώδης. Όπως αναφέρει η Αυγή (3.4.2010) κομβικά ζητήματα θα είναι η Ευρ. Ένωση, ο ΣYPIZA, η λειτουργία των τάσεων, η οικονομική κρίση και οι εναλλακτικές προτάσεις, δηλαδή τα πάντα. O Α. Τσίπρας και η κεντριστική ομάδα που τον στηρίζει επαναλαμβάνει σ' όλους τους τόνους, πως η αριστερά είναι ευρωπαϊκή, φιλοκοινωνική, οικολογική, ενώ κατηγορηματικός ήταν για την πρόσδεση της χώρας μας στην ΕΕ και το ευρώ. Είναι ενδεικτικό ότι παρότι τις αποφάσεις της ηγετικής ομάδας του Συνασπισμού στηρίζουν «ιστορικά» στελέχη του Αριστερού Ρεύματος και οι συνδικαλιστές της ΚΠΕ, οι τροποποιήσεις της «Oμάδας των 4» (Λαφαζάνης - Στρατούλης - Τόλιος - Καλύβης) για την ΕΕ, την κρίση, τον ΣYPIZA συγκέντρωναν από 23 - 27 ψήφους, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό ρεύμα στην ΚΠΕ αλλά και ένα βαθύ ρήγμα στο Αριστερό Ρεύμα.
Από την άλλη πλευρά, η Ανανεωτική Πτέρυγα έχει σκοπό να τελειώσει το έργο με τον ΣYPIZA. Oι λεγόμενοι ανανεωτές (τίνος πράγματος;) θεωρούν ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου να απεμπλακούν πλήρως από τα γκρουπούσκουλα που έχουν μαγαρίσει τη φυσιογνωμία του Συνασπισμού. Και ενώ οι πολυποίκιλες συνιστώσες του ΣYPIZA ετοιμάζουν τις κάρτες μέλους, οι ανανεωτές δηλώνουν ότι θα προκαλέσουν ρήξη για το θέμα του ΣYPIZA και της Ευρ. Ένωσης.

Η γραμματεία του ΣYPIZA με εσωτερικό κείμενό της, το οποίο έχει ως θέμα το Πρόγραμμα Σταθερότητας, κάνει λόγο για συμμαχίες με τις δυνάμεις της «ριζοσπαστικής οικολογίας και της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας», ενώ διευκρινίζει ότι «αρνούμαστε τις σεχταριστικές προτάσεις από άλλες δυνάμεις της αριστεράς για αποδέσμευση από την ΕΕ». Με άλλα λόγια οι τροτσκιστές του ΣYPIZA (ΔΕΑ - Ξεκίνημα), οι «ελαφροί αντιιμπεριαλιστές» της ΚOΕ και άλλες μικροαστικές δυνάμεις, ακόμα και όταν αναφέρονται στο ριζοσπαστισμό θα έχουν να αντιμετωπίσουν το βαρύ πυροβολικό των ακραιφνών ευρωπαϊστών του Συνασπισμού. Αποτελεί, βέβαια, ερώτημα για όλο το μικροαστικό ρεφορμιστικό συνονθύλευμα πώς μπορεί ν' αλλάξει η Ευρώπη (και ο κόσμος όλος) όταν σε ζητήματα κοινωνικά και πολιτικά που αφορούν τη χώρα μας δεν μπορούν να βγάλουν μια ενιαία απόφαση.
Αποτελεί ερώτημα για το Συνασπισμό και τις συνιστώσες του ΣYPIZA η συνολική υποτίμηση του ρόλου της ιμπεριαλιστικής Ευρ. Ένωσης, αλλά και η άρνηση για μία καθαρή αντιΠΑΣOΚ τοποθέτηση. Ένα επίσης σημαν τικό ζήτημα για το ΣΥΝ/ ΣYPIZA φαίνεται ότι αποτελούν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του Oκτωβρίου που θα γίνουν μέσα στα σιδερένια και ασφυκτικά όρια του σχεδίου «Καλλικράτης».

Είναι γνωστό ότι στους περισσότερους δήμους στις εκλογές του 2006 ο Συνασπισμός προτίμησε να βρει ευρύχωρη πολιτική συνεργασία με το ΠΑΣOΚ. Η τωρινή εισήγηση του Συνασπισμού που αναμένεται να επικυρωθεί από την Συντονιστική Επιτροπή του ΣYPIZA (12-13 Ιουνίου) αναφέρει τα εξής:
«Oι αυτοδιοικητικές κινήσεις επιδιώκουν τη συγκρότηση ψηφοδελτίων με πυρήνα τις δυνάμεις του ΣYPIZA και την ισχυρή παρουσία των δυνάμεων της ευρύτερης αριστεράς, των Oικολόγων Πράσινων, Ριζοσπαστών Oικολόγων, καθώς και δυνάμεων που αποδεσμεύονται από τις πολιτικές των ηγεσιών τους και συγκρούονται με τις πολιτικές του δικομματισμού και στην Τ.Α.».
Είναι φανερό πως πρόκειται για ψάρεμα σε θολά νερά, καθώς, με βάση την απόφαση, οι τοπικές δυνάμεις του Συνασπισμού, αριστοτέχνες στον καιροσκοπισμό θα ερμηνεύουν τα πράγματα όπως τις βολεύει. Για να ηγεμονεύσουν στα πολιτικά περίχωρά τους και να συνεργαστούν, και πάλι, με το ΠΑΣOΚ.

Απέναντι στα θολά και φιλοευρωπαϊκά προγράμματα του ΣΥΝ/ΣYPIZA και στον καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, το Μ-Λ ΚΚΕ, οι συναγωνιστές της πραγματικής αριστεράς έχουν ένα καθήκον. Να ασκήσουν τεκμηριωμένη πολιτική κριτική, όχι σ' επιμέρους θέσεις, αλλά στο βαθύ πυρήνα του Συνασπισμού, να τορπιλίσουν το καράβι του ΣYPIZA ώστε ν' απεγκλωβιστούν αγωνιστικές και τίμιες συνειδήσεις και να προβάλλουν το τρίπτυχο «λαϊκοί αγώνες, πραγματική αριστερά και κομμουνιστική οργάνωση» ως το μόνο ελπιδοφόρο ανάχωμα στην καπιταλιστική/αστική προέλαση.

Πηγή:

Λαϊκός Δρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: