Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Δήλωση Παν. Λαφαζάνη, Κοινοβ. Εκπροσώπου ΣΥΡΙΖΑ, για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε., την άνοδο των spreads, αλλά και την επικείμενη περαιτέρω αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού

Η ΕΛΛΑΔΑ, ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΟΔΕΥΕΙ ΣΕ ΕΝΑ ΔΡΟΜΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της Ε.Ε., στην άνοδο των spreads, αλλά και στην επικείμενη περεταίρω αύξηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Η κυβέρνηση έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά και έχει παραδώσει τη χώρα στο έλεος των πιο τυφλών δυνάμεων της εγχώριας και κυρίως ευρωπαϊκής και διεθνούς κερδοσκοπίας και τοκογλυφίας.
Αυτήν την ώρα η κυβέρνηση, στο όνομα του υψηλού χρέους και των υψηλών ελλειμμάτων, που αυθαίρετα διαρκώς ανέρχονται, «διαπραγματεύεται» στο Υπουργείο Οικονομίας με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της ΕΕ την παράδοση, τη λεηλασία και την εργασιακή κατεδάφιση της χώρας.
Η Ελλάδα με ευθύνη της κυβέρνησης οδεύει σε ένα δρόμο εθνικής οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής, που αν διανυθεί θα ενταφιάσει κυριολεκτικά το μέλλον της χώρας.
Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει, έστω και τώρα, αμέσως τις «διαπραγματεύσεις» με ΕΕ-ΔΝΤ για την ένταξη σε ένα μηχανισμό χρηματοδότησης, που οδηγεί στην καταλήστευση της οικονομίας και τη διάλυση της κοινωνίας. Έστω και τώρα, μια κυβέρνηση που θέλει να προασπίσει τα πιο στοιχειώδη συμφέροντα της χώρας και του ελληνικού λαού οφείλει να εγκαταλείψει το δρόμο του ΔΝΤ.
Η χώρα οφείλει, εδώ και τώρα, παράλληλα με τη διεκδίκηση απευθείας χρηματοδότησης από την ΕΚΤ με επιτόκια ανάλογα με εκείνα που δανειοδοτεί τις εμπορικές τράπεζες (1%), να ζητήσει την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους, πρώτα από όλα του εξωτερικού, με στόχο μια νέα ρύθμισή του που θα διαγράφει μέρος του χρέους, θα μειώνει τα επιτόκια και θα διευρύνει τους χρονικούς ορίζοντες αποπληρωμής.
Ο ελληνικός λαός δεν οφείλει τίποτα και σε κανένα. Το υψηλό κρατικό χρέος είναι χρέος που το προκάλεσε μια πολιτική και οικονομική ελίτ αλλά και το εγχώριο και πολυεθνικό κεφάλαιο, από το οποίο επωφελήθηκαν οι ίδιοι, μαζί  με τη διεθνή τοκογλυφία και κερδοσκοπία, σε βάρος των αναπτυξιακών, παραγωγικών και κοινωνικών προοπτικών της χώρας. 
Αυτό το κρατικό χρέος, και μάλιστα με τους ληστρικούς όρους ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαιαγορών, δεν μπορεί να αποπληρωθεί χωρίς να εξοντωθεί ο ελληνικός λαός. Σήμερα όσο ποτέ οι μεγάλες ενωτικές λαϊκές κινητοποιήσεις και η καθολική εξέγερση του ελληνικού λαού μπορούν να δώσουν τη λύση.


To Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια: