Παρασκευή 2 Απριλίου 2010

ΑΝΕΛΚΥΣΗ ΤΟΥ «SEA DIAMOND» -Τρία χρόνια εμπαιγμός των κατοίκων της Σαντορίνης

 
 
To θέμα της ανέλκυσης του ναυαγίου του «Sea Diamond» από το λιμάνι της Σαντορίνης επαναφέρει το ΚΚΕ με Ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομίας - Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, καθώς και Προστασίας του Πολίτη, που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚόμματοςΣπύρος Χαλβατζής, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Μαρίνος, Διαμάντω Μανωλάκου καιΣταύρος Σκοπελίτης.
Συγκεκριμένα στην Ερώτηση τονίζεται: «Το ΚΚΕ έφερε πολλές φορές το θέμα στη Βουλή, εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στους κατοίκους της Σαντορίνης και ζητώντας από τις κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ, όσο και του ΠΑΣΟΚ να πάρουν άμεσα μέτρα για την απομάκρυνση του ναυαγίου.
 Στις 5 Απρίλη συμπληρώνονται 3 χρόνια από το ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου "Sea Diamond" στη Σαντορίνη και το πλοίο παραμένει στο βυθό της θάλασσας. 

Παρά τις κατά καιρούς τοποθετήσεις και τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, για άντληση καυσίμων, ανέλκυση του σκάφους και μια σειρά άλλα μέτρα, τα προβλήματα όχι μόνο δε λύθηκαν, αλλά δεν έχουν καν καταλογιστεί ευθύνες κατά της πλοιοκτήτριας εταιρείας "Hellenic Louis Cruises", η οποία μάλιστα αποζημιώθηκε με 55 εκατομμύρια δολάρια!
Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζει την ίδια πολιτική τακτική της αδιαφορίας και του εμπαιγμού των κατοίκων και των φορέων του νησιού, υπηρετώντας με τη στάση της τα συμφέροντα και τις απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Οπως μάλιστα φαίνεται από τις απαντήσεις των υπουργείων στην 341/27.10.2009 Ερώτηση του Κόμματός μας, η κυβέρνηση αποφεύγει να δεσμευτεί στα συγκεκριμένα και δίκαια αιτήματα που προβάλλονται, ενισχύοντας τον εμπαιγμό και την αγανάκτηση.
Το ναυάγιο εξακολουθεί να βρίσκεται στο βυθό της Καλντέρας, μολύνοντας τα νερά της Σαντορίνης και το θαλάσσιο περιβάλλον, ενώ μεγάλος είναι ο κίνδυνος να καταστραφεί ολόκληρο το οικοσύστημα της ευρύτερης περιοχής».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ερωτούν τους υπουργούς:
«Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν απομακρυνθεί τα ρυπογόνα υλικά από το ναυάγιο και πότε θα γίνει η άντληση των υγρών καυσίμων και των άλλων επικίνδυνων υλικών που βρίσκονται μέσα στο βυθισμένο πλοίο.
Πότε θα γίνει η ανέλκυση του ναυαγίου και ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση ώστε τα απαιτούμενα κονδύλια να καταβληθούν από την πλοιοκτήτρια εταιρεία, η οποία ευθύνεται για τη βύθιση του πλοίου, σύμφωνα με την απόφαση του Ανώτατου Συμβουλίου Ναυτικών Ατυχημάτων (ΑΣΝΑ), τις βεβαιωμένες παραβάσεις και τις αποφάσεις επιβολής προστίμου.
Τι μέτρα έχουν παρθεί για τον καταλογισμό ευθυνών στη συγκεκριμένη εταιρεία και την αποκατάσταση της ζημιάς που προξένησε και συνεχίζει να προξενεί στη θάλασσα και το περιβάλλον της Σαντορίνης».

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: