Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 43 χρόνων από το χουντικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967, η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΝ επισημαίνει:

Το κύριο μήνυμα της θλιβερής επετείου της 21ης Απριλίου, είναι ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία χρειάζεται να είναι διαρκής. Η θεσμική θωράκιση της απέναντι σε φαινόμενα εκφυλισμού, η απόκρουση κάθε προσπάθειας περιορισμού των δημοκρατικών δικαιωμάτων και η συνεχής διεύρυνσή της με θεσμούς συμμετοχής των πολιτών είναι στοιχειά άμεσα συνδεδεμένα με τον αγώνα αυτό.

Για μας η έννοια του σοσιαλισμού είναι άρρηκτα δεμένη με αυτήν την δημοκρατίας γιʼ αυτό και ο αγώνας για τον σοσιαλισμό και τη δημοκρατία είναι κοινός.

Ιδιαίτερα οι νέες και οι νέοι νοηματοδοτούν με τους σημερινούς τους αγώνες τις διαχρονικές αξίες της αντίστασης και της αγωνιστικής συμμετοχής, απέναντι στα συντηρητικά στερεότυπα, τη μιντιοκρατία, τους πολέμους και τα προτάγματα της αγοράς.

Τιμούμε, τα μέλη και στελέχη της Αριστεράς που πρωταγωνίστησαν στον επτάχρονο αντιδικτατορικό αγώνα καθώς και όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, ιδιαίτερα εκείνους που θυσιάστηκαν και μάτωσαν υπερασπιζόμενοι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία απέναντι στην αμερικανοκίνητη χούντα, τις συνέπειες της οποίας πληρώνει ακόμη η Κύπρος».
Ιδιαίτερα η φετινή επέτειος μας βρίσκει αντιμέτωπους με μια βαθιά οικονομική κρίση αποτέλεσμα του νεοφιλελεύθερου μοντέλου ανάπτυξης. Η σημερινή κυβέρνηση, έχοντας υποστεί μια πλήρη μετάλλαξη σε σχέση με τις ιδρυτικές αρχές του ΠΑΣΟΚ, εφαρμόζει μια κοινωνικά άδικη και αναποτελεσματική πολιτική.
Η έλευση του ΔΝΤ προμηνύει νέα μέτρα ακόμα σκληρότερα και πιο αντικοινωνικά. Οι όποιες κοινωνικές κατακτήσεις υπήρξαν χάνονται η μια μετά την άλλη.
Το σημερινό μήνυμα αντίστασης είναι ενάντια στην πολιτική του ΔΝΤ και του νεοφιλελευθερισμού. Μήνυμα-κάλεσμα για νέους αγώνες που θα οδηγήσουν τη χώρα σε μια νέα πορεία. Αυτό το μήνυμα αποτελεί τη σημερινή μεγάλη ελπίδα. Ο αγώνας του τότε μας δίνει δύναμη για να αγωνιστούμε ώστε να μην πληρώσουν τις επιπτώσεις της κρίσης οι οικονομικά αδύνατοι, ο κόσμος της εργασίας.

Kεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού

Δεν υπάρχουν σχόλια: