Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

ΟΝΔΟΥΡΑ - Προς σύσταση συντακτικής συνέλευσης το λαϊκό κίνημα

Στόχος του λαϊκού κινήματος παραμένει η σύσταση συντακτικής συνέλευσης και τοΕθνικό Λαϊκό Μέτωπο Αντίστασης (FNRP - πρόκειται για τη μετεξέλιξη του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης ενάντια στο Πραξικόπημα) ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στις διαδικασίες με αυτό το στόχο, όπως ανέφερε προχτές σε συνέντευξη Τύπου.
DSCI0293 by onesolutionrevolution.
Το FNRP διευκρίνισε ότι θα προχωρήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 του Ιούνη, ακριβώς ένα χρόνο μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και την ανατροπή του Προέδρου Μανουέλ Σελάγια. Η συντακτική συνέλευση θα «αντιπροσωπεύει τη θέληση του λαού να οικοδομήσει μία πραγματική δημοκρατία και να μετασχηματίσει το σύστημα αδικίας και καταστολής που έχει επιβάλει η ολιγαρχία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται ότι η δεύτερη πανεθνική συνάντηση για την «Επανίδρυση της Ονδούρας θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 14 του Μάρτη στην Εσπεράνσα».

Ειδική μνεία γίνεται στην ανακοίνωση στον Αμερικανό πρέσβη, Ούγκο Γιόρενς, όπου καταδικάζεται η ανάμειξή του στις εσωτερικές υποθέσεις της Ονδούρας, τονίζοντας ότι οι ενέργειές του έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη επανέναρξη της οικονομικής βοήθειας που ανακοίνωσε η Χίλαρι Κλίντον από τη Γουατεμάλα κατά την πρόσφατη Σύνοδο ηγετών της Κεντρικής Αμερικής. Το FNRP τονίζει ότι ο Γιόρενς «προσπαθεί να προσδώσει νομιμότητα στο ντε φάκτο καθεστώς στηρίζοντας τον υποτιθέμενο εθνικό διάλογο ο οποίος αγνοεί παντελώς το λαό της Ονδούρας, ο οποίος σε συντριπτικό βαθμό καταδικάζει τη δικτατορία και τη συνέχισή της», καταλήγοντας ότι η θέση του FNRP παραμένει η ίδια, δηλαδή η μη αναγνώριση της κυβέρνησης του «Προέδρου» Πορφίριο Λόμπο, που προήλθε από εκλογές διαβλητές, εκλογές βίας και νοθείας.
Την ίδια στιγμή η καταστολή, μέσω κυρίως των παραστρατιωτικών οργανώσεων που δρουν ανεξέλεγκτες πλέον, συνεχίζεται, με την πλειοψηφία των λαϊκών οργανώσεων και των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων να καταγγέλλουν δολοφονίες, συλλήψεις, απαγωγές και βασανιστήρια. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η δημοσιοποίηση μέσω κάποιων ΜΜΕ «έκθεσης του στρατού», όπου αναφέρει ότι στο Μπάχο Αγκουάν - την περιοχή που κυριολεκτικά βρίσκεται υπό πολιορκία από τις κατασταλτικές δυνάμεις εδώ και καιρό στην προσπάθεια να εκδιωχθούν οι αγρότες και να αρθεί το δικαίωμα που τους παραχωρήθηκε για την καλλιέργεια της δημόσιας γης - «σχηματίζεται αντάρτικος στρατός υπό την καθοδήγηση του Ραφαέλ Αλεγκρία». Σύμφωνα με τις καταγγελίες στελεχών των λαϊκών οργανώσεων, η δημοσιοποίηση της έκθεσης του στρατού βασικό στόχο έχει να καταπνίξει στο αίμα τις αντιδράσεις των αγροτών στην περιοχή αλλά και να «νομιμοποιήσει» το ανθρωποκυνηγητό εναντίον του λαϊκού κινήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Ραφαέλ Αλεγκρία είναι ηγέτης της αγροτικής οργάνωσης Βία Καμπεσίνα και ηγετικό στέλεχος του FNRP.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: