Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Δήλωση Π. Τριγάζη, υπεύθυνου Τμ. Εξωτερικής Πολιτικής ΣΥΝ σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ


Η ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΛΛΟΘΙ ΓΙΑ ΕΜΜΟΝΗ ΣΤΟΝ ΑΤΛΑΝΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον, ο υπεύθυνος του Τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής Πάνος Τριγάζης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"Όπου ακούς πολλά κεράσια κράταγε μικρό καλάθι». Απαιτείται εγρήγορση και αντικειμενική αποτίμηση των αποτελεσμάτων της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, μακριά από σκόπιμες θριαμβολογίες και την καλλιέργεια αυταπατών, που και άλλοτε είχαν σερβιριστεί στην ελληνική κοινή γνώμη αλλά είχαν διαψευστεί σύντομα. Καλό είναι να μην μας διαφεύγει ότι η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά από εκείνη των προκατόχων του.


Η βαθιά κρίση της ελληνικής οικονομίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι για την συνέχιση του ατλαντισμού στην εξωτερική πολιτική της χώρας μας. Ούτε επιτρέπει μεγαλύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο του Αφγανιστάν, όπως προκύπτει από την σχετική ειδησεογραφία, την ώρα που γίνεται πιο επιτακτική η απόσυρση της εκεί ελληνικής δύναμης και η αναζήτηση πολιτικής λύσης στο συγκεκριμένο πρόβλημα.
Αντιθέτως, και η έξοδος από την κρίση προς όφελος του τόπου και της ελληνικής κοινωνίας απαιτεί μια νέα, πολυδιάστατη, ενεργητικά φιλειρηνική εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ιδιαίτερα στην ταραγμένη περιοχή μας, όπου οι επιλογές των ΗΠΑ έρχονται σε αντίθεση με την υπόθεση της ειρήνης. Αντί της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, που επιθυμεί διακαώς η αμερικανική κυβέρνηση, η δική μας επιλογή θα έπρεπε να είναι η ισότιμη Διαβαλκανική συνεργασία στη βάση ενός σχεδίου βαλκανικής συνανάπτυξης.   Μόνον έτσι θα επιτευχθεί η συνολική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας, ώστε να μπορεί να προασπίζεται και τα εθνικά της θέματα.
Ζητούμε από την κυβέρνηση να προβεί σε ουσιαστική ενημέρωση της Βουλής και του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής."

Δεν υπάρχουν σχόλια: