Σάββατο 6 Μαρτίου 2010

Τραυματισμοί από πρωτοφανή καταιγίδα στη Μελβούρνη

Μια από τις πιο άγριες καταιγίδες, στην ιστορία της, γνώρισε το τελευταίο 24ωρο, η Μελβούρνη. Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν από το χαλάζι, ενώ εκκενώθηκαν κτίρια και προκλήθηκε χάος στις συγκοινωνίες.

Φωτογραφία από το χαλάζι που έπεσε στη Μελβούρνη-ABC News

Περί τις 14.30 (τοπική ώρα) ο ουρανός σκοτείνιασε, η ημέρα έγινε νύχτα, σφοδροί άνεμοι (με ταχύτητα 100 χιλμ/ώρα) άρχισαν να πνέουν και ακολούθησε χαλαζοθύελλα. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, το χαλάζι ήταν μεγέθους μπάλας του τένις. Η Μελβούρνη ντύθηκε για πρώτη φορά στα λευκά, καθώς από το παχύ στρώμα χαλαζιού, έδειχνε χιονισμένη.

Μετά τη χαλαζοθύελλα, «άνοιξαν οι ουρανοί», με αποτέλεσμα, σε λίγα λεπτά της ώρας, οι δρόμοι της πόλης να μετατραπούν σε ορμητικά ποτάμια.

Από την πρωτοφανή καταιγίδα σημειώθηκε διακοπή του ρεύματος σε πολλά προάστια, τα οποία ακόμη είναι βυθισμένα στο σκοτάδι, ξεριζώθηκαν δέντρα, έπεσαν κολώνες ηλεκτροφωτισμού και πλημμύρισαν σπίτια, καταστήματα και εργοστάσια. Επιπλέον, κατέρρευσε μέρος της οροφής του μεγάλου σιδηροδρομικού σταθμού «Σάουθερν Κρος», ακυρώθηκαν δρομολόγια τρένων και έκλεισε το διεθνές αεροδρόμιο της πόλης, με αποτέλεσμα να καθυστερήσουν, ακόμη και να ακυρωθούν, πτήσεις. Ζημιές καταγράφηκαν και στην οροφή του μεγάλου κλειστού σταδίου «Έτιχαντ», όπου διεξαγόταν ο τελικός του αυστραλιανού φούτμπολ. Στον ιππόδρομο του Φλέμιγκτον, όπου πολλά άτομα, κυρίως παιδιά, παρακολουθούσαν τις υπαίθριες εκδηλώσεις του καρναβαλιού «Μούμπα», τραυματίστηκαν από τη χαλαζόπτωση. Ακόμη, ακυρώθηκαν πολλές υπαίθριες αθλητικές και ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ενώ εκκενώθηκαν πολλοί χώροι και μέρος του καζίνου της Μελβούρνης, λόγω της νεροποντής και της πλημμύρας. Τέλος, εκκενώθηκαν, λόγω πλημμύρας, εμπορικά κέντρα, η Εθνική Πινακοθήκη, το Ενυδρείο, κινηματογράφοι, κα. Το σύνολο των ζημιών, για την ώρα, είναι αδύνατο να υπολογισθεί, αλλά το χάος στο κέντρο της πόλης εξακολουθεί. Η αστυνομία απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους της Μελβούρνης να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και κυρίως, να μην μεταβούν στο κέντρο. Τους καλούν, επίσης, να μην βγαίνουν έξω, καθώς υπάρχουν πολλά πεσμένα καλώδια.


Πηγές:www.kathimerini.gr -ΑΠΕ - ΜΠΕ-ABC News

Δεν υπάρχουν σχόλια: