Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Για την απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη και τις ...παρενέργειές της. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη!

Το κείμενο της σημερινής Προλεταριακής Σημαίας, που αναδημοσιεύουμε εδώ, γράφτηκε πριν κυκλοφορήσει το κείμενο με τον τίτλο Η ΑΓΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ (εσωτερικά αναφέρεται ως "οποιαδήποτε καπιταλιστική επιχείρηση") στο Ιndymedia με τις υπογραφές των στελεχών του ΕΕΚ και ανθρώπων ιδιαίτερα γνωστών στο χώρο της αριστεράς και των αγώνων. Από τη μέρα που ξεκίνησε η υπόθεση της απόλυσης του Ντίνου από την Άγρα πολλοί στις συζητήσεις μας αναρωτιώμασταν πως και δεν έχουν πάρει θέση στελέχη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς όπως ο Σάββας Μιχαήλ και ο Ευτύχης Μπιτσάκης.
Κάποιοι θεωρούσαν τη σιωπή αυτή ως συνενοχή ή στη καλύτερη περίπτωση ως παρόμοια με αυτή των 49 και κατηγορηθήκανε από συντρόφους και φίλους ως καχύποπτοι (τουλάχιστον). Παρ' όλα αυτά κανένας δεν ήθελε να πιστέψει ότι αγωνιστές, είτε ανένταχτοι είτε ενταγμένοι σε οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, θα μπορούσαν να κρατήσουν άλλη στάση από αυτή της αλληλεγγύης προς τον Ντίνο, άσχετα από τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές που μας χωρίζουν. Όλοι περίμεναν λοιπόν αυτούς τους ανθρώπους να πάρουν κάποια στιγμή θέση και ζητιώταν. 
Και δυστυχώς πήραν! Τι το θέλανε; Δεν κρατάγανε το στόμα τους κλειστό; Είναι δυνατόν άνθρωποι σαν τον Μπιτσάκη, τη Μάτσα, τη Βαλαβάνη, τον Κουτσουμπό και τον Μιχαήλ να ισχυρίζονται τέτοια πράγματα; Σε τι διαφέρει τελικά η στάση τους από αυτή των στελεχών της ELITE οι οποίοι υποστήριζαν ΑΚΡΙΒΩΣ τα ίδια πράγματα! Ότι δηλαδή η ELITE έχει 30+  χρόνια παρουσίας στο χώρο της, ότι έβγαζε ποιοτικό προϊόν, ότι δεν έκανε απολύσεις και ότι επίσης πλήρωνε τους εργαζόμενους καλύτερα από τις άλλες του χώρου, ότι ο ιδιοκτήτης της είναι καλός άνθρωπος και άλλα τέτοια φαιδρά, λες και το πρόβλημα ήταν και είναι προσωπικό! Ακόμη και το επιχείρημα της απαξίωσης του καλού ονόματος της επιχείρησης είναι ίδιο!!!  
Και καλά αυτοί στελέχη τεχνοκράτες  με παχυλούς μισθούς είναι και δουλειά τους  να στηρίζουν την εκάστοτε εργοδοσία τους. Οι άλλοι για ποιό λόγο;
Ή μήπως τη διαφορά τη κάνει το ότι η μία βγάζει παπούτσια η άλλη βιβλία, "δικά μας" μάλιστα, και ως γνωστόν το ...πνευματικό προϊόν είναι ανώτερο; 
To μόνο που βρήκαν για να διαφοροποιηθούν από τους 49 είναι τα δικαστήρια;
Οι υπογραφές αυτές έρχονται να προστεθούν δίπλα σε αυτές που πέρυσι το Δεκέμβρη καταδίκαζαν τη νεολαία που ξεσηκώθηκε. Δίπλα σε αυτές που καταδίκαζαν τις κινητοποιήσεις των βιβλιοϋπαλλήλων επειδή απέκλειαν βιβλιοπωλεία υπερασπιζόμενοι το δικαίωμα στη δουλειά, δίπλα στους πανεπιστημιακούς που καταδίκαζαν το φοιτητικό κίνημα. Προστέθηκε ακόμη και δίπλα στον "ανώνυμο" του Ριζοσπάστη που υπερασπιζόταν τον καλό μπάτσο! 
Και όλα αυτά στο όνομα της ...αριστεράς! Μάλλον πλησιάζει ο καιρός που θα πρέπει να ξεκαθαριστεί και το τι είναι τελικά αριστερό και τι όχι!
Ακολουθεί το άρθρο της Προλεταριακής Σημαίας που δυστυχώς τους ταιριάζει απόλυτα: 


Με ποικίλες παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις συνεχίζεται η μάχη ενάντια στην απόλυση του Ντίνου Παλαιστίδη από τις εκδόσεις ΑΓΡΑ. Να θυμίσουμε ότι ο γνωστός συνδικαλιστής  στο χώρο του βιβλίου έπεσε θύμα μιας καθαρά εκδικητικής απόλυσης στα μέσα Γενάρη, 3 μόλις μέρες αφότου εκδόθηκε απόφαση της Επιθεώρησης Εργασίας στην οποία είχε προσφύγει προκειμένου να δοθεί λύση στα εργασιακά προβλήματα που αντιμετώπιζε και τα οποία απέφευγε να συζητήσει και να επιλύσει ο εργοδότης του ο εκδότης Στ. Πετσόπουλος. Hδη απ' τις αρχές Φλεβάρη, με βάση τις αποφάσεις του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου Αθήνας, έχει ξεκινήσει ο αγώνας για την ανάκληση της απόλυσης ενώ ένα πλατύ και συνεχώς διευρυνόμενο κύμα συμπαράστασης έχει δημιουργηθεί. Eτσι, συνεχίζονται οι απεργίες που έχει προκηρύξει ο Σύλλογος στην ΑΓΡΑ ενώ συνεχείς είναι οι παρεμβάσεις διαμαρτυρίας  έξω από το κτίριο των εκδόσεων αλλά και αλλού, όπως στο παζάρι βιβλίου που έγινε στην Κλαυθμώνος. Συγχρόνως, στα πλαίσια των κινήσεων αλληλεγγύης και στήριξης του αγώνα, έχουν γίνει σειρά παρεμβάσεων και πέρα από την Αθήνα όπως οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έξω από κεντρικά βιβλιοπωλεία της Θεσσαλονίκης, στο Βόλο κ.α. Συγχρόνως αυξάνονται συνεχώς ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης από σωματεία, συνδικαλιστικούς φορείς, πολιτικές οργανώσεις αλλά και μεμονωμένους ανθρώπους και η συλλογή υπογραφών.
Η παρελκυστική αρχικά τακτική της εργοδοσίας αφού απέτυχε να "πνίξει" το θέμα, (τάζοντας μάλιστα νέα πρόσληψη αν ο Ντ.Π. έκανε αποδεκτή την απόλυση!) στριμωγμένη από το κλίμα συμπαράστασης που χαλούσε την εικόνα που έχει οικοδομήσει απ' το 1979, προχώρησε σε επικοινωνιακή αντεπίθεση. Εφτιαξε ειδικό μπλόγκ στο διαδίκτυο (!) για  να απαντήσει όπως λέει στην δυσφημιστική εκστρατεία όπως βάφτισε τις κινητοποιήσεις κατά της απόλυσης ενώ έπαιξε και τα βαριά χαρτιά της: μία δήλωση 49 ηχηρών ονομάτων διανοούμενων, πανεπιστημιακών, ανθρώπων της τέχνης κ.λπ., ανάμεσά τους και κάποιων που δηλώνουν αριστεροί (;). Μια προσπάθεια να αθωώσει την εκδικητική απόλυση, το πέταγμα στο δρόμο ενός εργαζόμενου με ό,τι αυτό σημαίνει στη ζωή του ειδικά στις σημερινές δύσκολες εποχές, με βάση την παρουσία και το "έργο" της εταιρίας στο χώρο των γραμμάτων, με βάση τον πρότερο "έντιμο" βίο του εργοδότη. Το εξοντωτικό πέταγμα στο δρόμο ενός υπαλλήλου φαίνεται δεν είναι αρκετό να αγγίξει κάποιες χορδές της  ευαισθησίας και της καλλιέργειας που πουλάνε αυτοί οι "άνθρωποι των γραμμάτων", οι οποίοι αποδεικνύονται αρκετά αναίσθητοι για να ζέψουν τον εαυτό τους στο άρμα της υπεράσπισης της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Να σημειώσουμε ότι οι συγκεκριμένες εκδόσεις έχουν επενδύσει σε ένα διαφορετικό προφίλ στο χώρο του βιβλίου και με βάση τη θεματολογία και την εμφάνιση των βιβλίων τους όσο και με την προσέγγιση ακόμα και χώρων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι έχουν πραγματοποιήσει βιβλιοπαρουσίαση παλιότερα ακόμα και στο στέκι NOSOTROS της ΑΚ στα Εξάρχεια.
Στους χαλεπούς για τους εργαζόμενους και όσους αγωνίζονται καιρούς που ζούμε, έχει μεγαλύτερη αξία  να μην μένουν αναπάντητες τέτοιες ενέργειες που όλο και πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα. Είναι αναγκαίο να συνεχιστεί και να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στην απόλυση, είναι αναγκαίο να δυναμώσουν οι κινήσεις αλληλεγγύης. Η Ταξική Πορεία συμμετέχει και στηρίζει αυτή την προσπάθεια.


Δεν υπάρχουν σχόλια: