Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Οικολόγοι Πράσινοι : «Όταν η προστασία του πολίτη μετατρέπεται σε βεντέτα»


Είναι σημαντικό οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι από το βίαιο έγκλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί αντιμετώπιση των αιτιών που το προκαλούν μακριά από ανεξέλεγκτη βία.Η μετονομασία του Υπουργείου και οι εξαγγελίες για νέο ήθος και ύφος της Αστυνομίας καθώς και η εντυπωσιακή δήλωση ότι «οι λογικές σερίφη και ράμπο δεν κάνουν καλό»  πρέπει να συνδυάζεται και με αλλαγή πρακτικών.  Η σύλληψη των ληστών με οποιοδήποτε κόστος δίχως να προσμετράται  ο κίνδυνος της ζωής των πολιτών αφήνει σοβαρά ερωτήματα για ρεβανσισμό και πιθανό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», αφού οι ληστές είχαν παραβιάσει την άδειά τους από τις Φυλακές  Λάρισας και  μόλις μια μέρα πριν είχαν αφοπλίσει αστυνομικούς στο Μαρούσι.


Είναι σημαντικό οι πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς και προστατευμένοι από το βίαιο έγκλημα, η αντιμετώπιση του οποίου απαιτεί αντιμετώπιση των αιτιών που το προκαλούν μακριά από ανεξέλεγκτη βία.
Η μετονομασία του Υπουργείου και οι εξαγγελίες για νέο ήθος και ύφος της Αστυνομίας καθώς και η εντυπωσιακή δήλωση ότι «οι λογικές σερίφη και ράμπο δεν κάνουν καλό»  πρέπει να συνδυάζεται και με αλλαγή πρακτικών.  Η σύλληψη των ληστών με οποιοδήποτε κόστος δίχως να προσμετράται  ο κίνδυνος της ζωής των πολιτών αφήνει σοβαρά ερωτήματα για ρεβανσισμό και πιθανό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών», αφού οι ληστές είχαν παραβιάσει την άδειά τους από τις Φυλακές  Λάρισας και  μόλις μια μέρα πριν είχαν αφοπλίσει αστυνομικούς στο Μαρούσι.
Η απολογητική  δήλωση  του Υπουργού ότι δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχία  όταν έχουμε απώλεια ανθρώπινης ζωής, μάλλον  μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο, καθώς έρχεται αμέσως μετά από τη διαμετρικά δήλωση του  Δντη Ασφάλειας ότι πρόκειται για επιτυχία καθώς συνελήφθησαν οι δύο αδίστακτοι και επικίνδυνοι κακοποιοί.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν τη συμπαράστασή τους στην οικογένεια του άτυχου θύματος της συμπλοκής του Βύρωνα και  απαιτούν την άμεση διερεύνηση  των συνθηκών του θανάτου του αλλά και όλης της λογικής που επικράτησε στην επιχείρηση σύλληψης των ληστών καθώς και  των συνθηκών χορήγησης  άδειας  από τις φυλακές της Λάρισας λίγους μήνες πριν.
Υπενθυμίζουμε, παράλληλα ότι η δεοντολογία απαιτεί δίκαιο τρόπο αναφοράς στα ΜΜΕ της καταγωγής τόσο των κατηγορούμενων για αδικήματα όσο και των θυμάτων. Κατά τραγική ειρωνεία της τύχης τόσο οι κατηγορούμενοι όσο και το θύμα ήταν από την Αλβανία, όμως η καταγωγή προβλήθηκε ιδιαίτερα για τους κατηγορούμενους, ενώ το θύμα παρουσιάστηκε απλώς ως πολίτης. Με αυτόν τον τρόπο όμως δημιουργούνται στερεότυπα που τροφοδοτούν ξενοφοβικές συμπεριφορές, που αντιμετωπίζουν τους μετανάστες ως κύριους υπεύθυνους για τη βία και ποτέ ως θύματά της, κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: