Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ-Αντιλαϊκή αντεργατική επέλαση

Ολοένα και χειροτερεύει η καθημερινή ζωή του βουλγάρικου λαού, καθώς μετά τις ανατροπές που σημειώθηκαν στη χώρα πριν είκοσι χρόνια και την καπιταλιστική παλινόρθωση οι διαδοχικές κυβερνήσεις - είτε δεξιές, κεντροδεξιές ή αυτοαποκαλούμενες σοσιαλιστικές - έσπευσαν «δημοκρατικά» και «ελεύθερα» να επιβάλλουν αντιλαϊκά και αντεργατικά μέτρα.
Την ίδια στιγμή, «κάποιοι άλλοι» πλουτίζουν σε βάρος του λαού, σε τέτοιο σημείο που η Βουλγαρία σήμερα θεωρείται μια από τις πιο διεφθαρμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα, κινδυνεύει να της επιβληθούν νέες οικονομικές κυρώσεις για «παρατυπίες», σχετικά με τη χρήση των προγραμμάτων ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών τα έτη 2008 και 2009. Δεν είναι λίγες, εξάλλου, οι περιπτώσεις διαφθοράς που έχουν αποκαλυφθεί σχετικά με ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους. Ηδη, ο πρώην υπουργός Γεωργίας και Δασών, Βαλέρι Τσβετάνοφ είναι υπόδικος για την πρακτική που ακολουθούσε ανταλλαγής δημοσίων κτημάτων με άλλα πολύ χαμηλότερης αξίας μέσα στη χώρα, πρακτική από την οποία αποκόμισε ίδια οφέλη. Πέρσι, ο υφυπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Αλεξάντρ Φιλίποφσυνελήφθη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας με την κατηγορία για εξαγορά ψήφων και δωροδοκία.
Ολα προς όφελος του κεφαλαίου...
Ο σημερινός πρωθυπουργός, επικεφαλής των «Πολιτών για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας» (GERB) και πρώην δήμαρχος της Σόφιας, Μπόικο Μπορίσοφ που βγήκε νικητής των βουλευτικών εκλογών στις 5 Ιούλη 2009 προσεγγίζοντας σχεδόν το 40% των ψήφων, εμφανίστηκε ως έντιμος, ενεργός πολιτικός που δεν έχει καμία σχέση με τα ζητήματα διαφθοράς. Παίρνοντας υπόψη την κατάσταση που επικρατούσε στη χώρα και τη δυσαρέσκεια του λαού, αλλά και τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις αρχές του 2009, προεκλογικά υποσχέθηκε να διώξει τους διεφθαρμένους αξιωματούχους και να μπουν οι υπεύθυνοι στη φυλακή. Πίσω απ' αυτό το «κάλυμμα» έκρυβε τα σχέδια για παραπέρα επιβολή μέτρων λιτότητας σε βάρος του λαού. Λίγο αφότου εκλέχθηκε, και εν μέσω της καπιταλιστικής κρίσης, ανακοίνωσε περικοπές των δαπανών κατά 46% (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ). Ωστόσο, έσπευσε να εξαιρέσει από τις περικοπές τα υπουργεία Εσωτερικών και Αμυνας. Στη συνέχεια, η κυβέρνησή του εισηγήθηκε την αύξηση της φορολογίας, όπου ο υπουργός Οικονομικών, Σιμεόν Ντζάνκοφ, υποστηρίζοντας πως δε θα πρέπει να κινδυνεύσουν οι μελλοντικές επενδύσεις, ανακοίνωσε πως οι ντόπιες και ξένες επιχειρήσεις θα απαλλάσσονται απ' αυτήν την αύξηση!
Αντιλαϊκή «επιδρομή»
Αυτές τις μέρες η κυβέρνηση προωθεί αντιλαϊκές αλλαγές στο σύστημα Υγείας της Βουλγαρίας, οι οποίες, μεταξύ άλλων, προβλέπουν περικοπές στις δαπάνες του προϋπολογισμού, που θα έχουν σαν αποτέλεσμα να κλείσουν αρκετά νοσοκομεία και κλινικές σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας. Υπολογίζεται πως το ένα τρίτο του λαού θα μείνει χωρίς τη δυνατότητα ιατρικής φροντίδας, ενώ δεν είναι και λίγοι όσοι μείνουν χωρίς δουλειά. Τα νέα αυτά μέτρα παραβιάζουν τα συνταγματικά δικαιώματα του λαού, συμπεριλαμβάνοντας την πρόσβαση, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών υπηρεσιών.
Επιπλέον, το ζήτημα της αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στη χώρα έχει προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις, με τα συνδικάτα να προειδοποιούν για μαζικές κινητοποιήσεις, αλλά ταυτόχρονα να εμφανίζονται διατεθειμένες να συμμετάσχουν σε έναν διάλογο. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως θα υπάρξει μια σταδιακή αύξηση μέχρι το 2022, όπου άνδρες και γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια από τα 63 και 60 που είναι σήμερα, αντίστοιχα.
Το ζήτημα του νομοσχεδίου για τις Διαδηλώσεις και τις Συγκεντρώσεις βρίσκεται στο προσκήνιο επίσης. Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση και αφορά την απαγόρευση διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων έξω από τα κτίρια του Υπουργικού Συμβουλίου, του Κοινοβουλίου καθώς και του Γραφείου του Προέδρου.
Τα μέτρα αυτά αναμένεται να χειροτερέψουν τη ζωή του λαού, που βλέπει καθημερινά να παίρνονται πίσω οι όποιες κατακτήσεις είχαν απομείνει από την εποχή του σοσιαλισμού. Το 40% του πληθυσμού - σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ομολογούν οι σημερινοί κυβερνώντες - βρίσκεται στα όρια της φυσικής επιβίωσης, ενώ στο 17% (και μάλλον μεγαλύτερο είναι στην αλήθεια το ποσοστό αυτό) φτάνει το επίπεδο της παιδικής φτώχειας στη χώρα με 5.000 παιδιά να είναι δηλωμένα άστεγα και άλλα 7.276 παιδιά να βρίσκουν κάποια στέγη και φροντίδα στα 138 ιδρύματα που λειτουργούν στη Βουλγαρία. Τα στοιχεία αυτά για τα παιδιά από μόνα τους αποδεικνύουν το εγκληματικό πισωγύρισμα που έχει γίνει μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση, σε μια χώρα όπου κυριαρχούσε το σύνθημα «όλα για τα παιδιά» επειδή «είναι το μέλλον της κοινωνίας»...
Από πρόσφατη πρωτότυπη διαμαρτυρία που έγινε έξω από το υπουργείο Υγείας στη Σόφια ενάντια στις αλλαγές στο σύστημα Υγείας

Πηγή: ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ-Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ

Δεν υπάρχουν σχόλια: