Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας


Όπως δείξαμε σε δύσκολες στιγμές, όπως ήταν και η περίπτωση του δημοψηφίσματος για το σχέδιο Ανάν, παραμένουμε και φραστικά, αλλά και στο περιεχόμενο υπέρ  ενός ανεξάρτητου ομόσπονδου κράτους, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Αυτή  πια είναι  μια λύση διαμορφωμένη εδώ και παρά πολλά χρόνια. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να δεχθούμε προτάσεις  που γίνονται από την πλευρά της ηγεσίας της Τουρκίας, αλλά είναι και προτάσεις που τις χαϊδεύουν και άλλες δυνάμεις, και που οδηγούν σε μια διχοτόμηση, στην πραγματικότητα σε δύο κράτη, που θα δημιουργήσει  σοβαρές και μεγάλες περιπλοκές, όχι μόνο στους ελληνοκυπρίους και τους τουρκοκύπριους, αλλά συνολικά για τους λαούς της περιοχής.
Δυστυχώς τα πράγματα εξελίσσονται άσχημα, όχι μόνο γιατί διαχρονικά  υπάρχουν εκείνοι που δεν θέλουν μια ουσιαστική λύση στο Kυπριακό, διεθνείς παράγοντες και ηγεσία της Τουρκίας, αλλά και γιατί στις εξελίξεις που υπάρχουν το τελευταίο διάστημα αναβαθμίζεται γεωστρατηγικά ο ρόλος της Τουρκίας. Εμπλέκεται λοιπόν αυτό το διαχρονικό πρόβλημα με την  μάχη των αγωγών, είτε αφορούν φυσικό αέριο, είτε πετρέλαιο, με τους ανταγωνισμούς αμερικανικών και ευρωπαϊκών δυνάμεων στην περιοχή. Δημιουργούνται δηλαδή πολλοί κόμποι στο σχοινί.
Εμείς στηρίζουμε τις προσπάθειες της Κυπριακής προεδρίας, ώστε η  λύση που θα δοθεί  να εξασφαλίζει ένα ενιαίο κράτος με μια διεθνή προσωπικότητα. Να μην υπάρχει το στίγμα της σημερινής  ή της αυριανής διχοτόμησης στη λύση του Κυπριακό. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε με αλληλεγγύη τόσο στους ελληνοκύπριους, όσο και στους τουρκοκύπριους για μια δίκαιη λύση. Σε ό,τι εξαρτάται από εμάς, θα δώσουμε ότι μπορούμε, γνωρίζοντας ότι τα πράγματα είναι δύσκολα. Αλλά εμείς δεν καταθέτουμε τα όπλα.



Δεν υπάρχουν σχόλια: