Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2009

Παράξενες σκέψεις-Του Γιώργου Κακουλίδη

1. Η σιωπή δεν σημαίνει αποδοχή.
2. Αυτό που συμβαίνει τώρα με τους μουσουλμάνους στη Γενεύη δεν είναι παρά ένα προοίμιο για το τι επιθυμούν ν' ακολουθήσει - για να λάβουν δικαίωση τα όνειρα των ακροδεξιών οργανώσεων του Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας και της Λίγκας του Βορρά. Πρόκειται για γενική πρόβα, αλλά σύντομα ο θίασος θα περιοδεύει παντού. Γράφοντας στα παλιά τους τα παπούτσια την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι Ελβετοί κατάφεραν να ανανεώσουν το ρατσισμό τους μέσω δημοψηφίσματος, σύμφωνα με το οποίο απαγορεύουν να έχουν τεμένη οι μουσουλμάνοι. Το έργο ανεβαίνει στη Γενεύη χωρίς τον παραμικρό ηθικό ενδοιασμό, με την κρυφή ελπίδα ότι αυτή η μεγάλη προσβολή θα προκαλέσει βίαιες αντιδράσεις από την πλευρά των μουσουλμάνων ώστε να απελαθούν με συνοπτικές διαδικασίες. Πρόκειται για ελβετική προβοκάτσια με τις πλάτες των Ευρωπαίων.
3. Οσα συμβαίνουν γύρω μας έχουν το χαρακτήρα φαρσοκωμωδίας. Χρειάζεται ωστόσο προσοχή, γιατί τα γέλια τις περισσότερες φορές καταλήγουν σε δάκρυα.
4. Οι δοκιμασίες στις οποίες μας υποβάλλει καθημερινά η πραγματικότητα μας δίνουν το δικαίωμα να είμαστε κυνικοί απέναντι σε όσους θέλουν να μας χρησιμοποιούν. Οπως όλοι, είμαι κι εγώ θεατής της αξιοθρήνητης παράστασης της Νέας Δημοκρατίας. Η Ντόρα στο ρόλο της θλιμμένης Μαγδαληνής και ο Αντώνης, ο βάρβαρος μουζίκος που έφαγε τον Μητσοτάκη και τώρα θα φάει κι εκείνη. Στο τέλος της παράστασης άκουσα τις φωνές των θεατών από τον εξώστη: δεν πάτε στο διάολο;

5. Ο Νεοέλληνας είναι το αγαπημένο ανέκδοτο στους κόλπους της Ευρώπης. Πιστεύει, ο έρμος, πως έχει το πάνω χέρι στις Βρυξέλλες, δεν μπορεί να ελέγξει στο ελάχιστο την έπαρσή του, λέει ψέματα δίχως λόγο και, το κυριότερο, δεν ξαφνιάζεται ούτε στιγμή όταν κοιτάζει τον εαυτό του στον καθρέφτη.
6. Αφού γνωρίζουμε με ακρίβεια αυτό που μας περιμένει από τους Πράσινους, τις αποφάσεις που ετοιμάζονται να πάρουν μέσα στα κλειστά τους δωμάτια, πώς ενδίδουμε στα πιο φτηνά τους τρικ; Πώς παραμυθιαζόμαστε έστω για λίγο;
7. Τέχνη και καθημερινότητα μέσα από τον Πάμπλο Πικάσο: «Είμαι περήφανος που το λέω: Ποτέ δεν θεωρούσα την τέχνη ασχολία για να περνά ευχάριστος ο χρόνος μου. Πάντα επιδίωκα με τις εικόνες και τα χρώματα, που αποτελούν τα όπλα μου, να διεισδύσω καλύτερα στις άγνωστες πλευρές του κόσμου και της ανθρώπινης ύπαρξης ώστε με το πέρασμα του χρόνου να κατακτήσω την απαραίτητη γνώση που θα μπορέσει να μ' ελευθερώσει».
8. Η διεφθαρμένη δημοκρατία μας από τη στιγμή που δεν μπορεί να εμπνεύσει τους πολίτες το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να περάσει στη λησμονιά. Μόνο σ' αυτήν την κατάσταση μπορεί ν' απολαμβάνει μια αιώνια ειδυλλιακή ζωή, χωρίς καμία απολύτως ανησυχία.
9. Η έξοδός μας από την Ευρώπη ασφαλώς και δεν θα είναι εύκολη. Είναι όμως επιτακτική. Οσο κι αν μας το παρουσιάζουν σαν μια περίπλοκη οικονομική υπόθεση, όσο κι αν τονίζουν δραματικά πως μας ωφελεί εφ' όλης της ύλης, όταν στο Μεσολόγγι μεγαλώσει η απελπισία, τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την έξοδο!

Του Γιώργου Κακουλίδη

Πηγή:Κυριακάτικος Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: