Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009

Ξαφνική εμπλοκή! - Διεκόπησαν οι συνομιλίες στην Κοπεγχάγη λόγω αντίδρασης των αφρικανικών χωρών



Οι διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα ανεστάλησαν, σήμερα, λόγω αποχής της ομάδας των αφρικανικών χωρών, οι οποίες απαιτούν από τις ανεπτυγμένες χώρες να παρατείνουν την ισχύ του Πρωτοκόλλου του Κιότο, το οποίο λήγει το 2012.
Η Κίνα, η Ινδία και άλλες αναπτυσσόμενες χώρες απαιτούν από τις πλούσιες να προβούν σε μεγαλύτερες περικοπές των εκπομπών αερίου. Οι εκπρόσωποι των αναπτυσσόμενων χωρών- μία ομάδα 135 κρατών- δήλωσαν ότι αρνούνται να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ομάδα εργασίας της συνόδου, στην οποία παίρνουν μέρος 192 χώρες, έως ότου επιλυθεί το ζήτημα.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί νέο εμπόδιο στις συνομιλίες της Κοπεγχάγης, οι οποίες ήδη παραπαίουν λόγω των μακροχρόνιων διενέξεων μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών όσον αφορά τις περικοπές ρύπων αλλά και την χρηματοδότηση των αναπτυσσόμενων χωρών προκειμένου να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Αίτημα των αναπτυσσόμενων χωρών είναι να φέρει η πρόεδρος της διάσκεψης Κόνι Χέντεγκαρντ το ζήτημα των εκπομπών αερίων των πλουσίων χωρών στην κορυφή της ατζέντας των συζητήσεων.
Οι συγκεκριμένες χώρες, με επικεφαλής την Κίνα, είχαν εκφράσει υπόνοιες, σύμφωνα με την κυρία Χέντεγκαρντ, ότι στόχος της διάσκεψης ήταν να καταργηθεί ενδεχομένως το Πρωτόκολλο του Κιότο, το οποίο περιορίζει τις εκπομπές αερίων στις πλούσιες χώρες και ορίζει πρόστιμα για την υπέρβαση των ορίων.


Πηγή:www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: