Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Διαδικασία για τη νομιμότητα της «ανεξαρτησίας» του προτεκτοράτου



Tη νομιμότητα της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία άρχισε να εξετάζει από χτες και για τις επόμενες 10 μέρες το 15μελές δικαστικό σώμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης.
Πρώτα έγινε η ανάπτυξη των επιχειρημάτων της σερβικής πλευράς με επικεφαλής το Σέρβο πρέσβη στο Παρίσι Ντούσαν Μπατάκοβιτς, που σημείωσε ότι η μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησίας τον περσινό Φλεβάρη ήταν σαφής παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβικής Δημοκρατίας και του διεθνούς δικαίου. «Το Κοσσυφοπέδιο είναι το ιστορικό λίκνο της Σερβίας και συνιστά έναν απ' τους απαραίτητους πυλώνες της ταυτότητάς της... Η διακήρυξη ανεξαρτησίας προκαλεί τη διεθνή έννομη τάξη που βασίζεται στις αρχές της αυτοκυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», επισήμανε ο Μπατάκοβιτς.
Η ομάδα εκπροσώπησης των Κοσσοβάρων Αλβανών με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Σκεντέρ Χισένι δήλωσε στους δικαστές ότι η ανεξαρτησία του προτεκτοράτου είναι «αναπότρεπτη» και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια ακύρωσής της «θα οδηγήσει σε ανάφλεξη της σύρραξης»...
Σ' αυτή την υπόθεση έχουν ζητήσει να τοποθετηθούν γραπτώς τουλάχιστον 36 χώρες, ενώ 28 απ' αυτές θα συμμετάσχουν στη διαδικασία. Ας σημειωθεί πάντως ότι για πρώτη φορά από σύστασης του Διεθνούς Δικαστηρίου συμμετείχε στην ακροαματική διαδικασία Κινέζος αξιωματούχος. 
Η αποστολή της ΕΕ στο Κοσσυφοπέδιο προσήγαγε χτες τον Ναζίμ Μπλατς, που είχε παραδεχθεί δημόσια ότι ως μέλος των μυστικών υπηρεσιών (SHIK) συμμετείχε σε πολιτικές δολοφονίες, εκβιασμούς, απειλές και απόπειρες φόνου με εντολή του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. Η Eulex άρχισε έρευνα με αφορμή τις καταγγελίες του αντιπολιτευόμενου βουλευτή Γκάνι Γκέτσι, για τη συμμετοχή στελεχών του κόμματος του πρωθυπουργού Θάτσι στο οργανωμένο έγκλημα. 

Πηγή:Ριζοσπάστης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: