Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

BENEZOYEΛΑ- Εργατικές κινητοποιήσεις





Tην απαίτηση για την προώθηση της νέας εργατικής νομοθεσίας που έχει «παγώσει» στο Κοινοβούλιο προβάλλει το ΚΚ Βενεζουέλας, που διοργάνωσε νέα διαδήλωση διαμαρτυρίας την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή και την εργοδοτική ασυδοσία που πλήττει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Στο στόχαστρο της πάλης, η ανάκληση της απόλυσης 156 εργαζομένων στο εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι» στην επαρχία Ανσοατέκι, ανάμεσα σε αυτούς και 11 συνδικαλιστές που είχαν πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις ενάντια στην εργοδοσία, που είχαν φτάσει έως και τη δολοφονία δύο εργατών.
Πρόκειται για τη δολοφονία του Πέδρο Σουάρες από το εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι» και τον Χοσέ Μαρκάνο από το γειτονικό εργοστάσιο «Macusa» που κατασκευάζει εξαρτήματα αυτοκινήτων, οι οποίοι σκοτώθηκαν όταν η τοπική αστυνομία επιχείρησε να απομακρύνει εκατοντάδες εργατών που είχαν καταλάβει το εργοστάσιο της «Μιτσουμπίσι» στο πλαίσιο των εργατικών κινητοποιήσεών τους τον περασμένο Σεπτέμβρη. Ανάμεσα στους απολυμένους συνδικαλιστές είναι «και ο γγ του συνδικάτου Φέλιξ Μαρτίνες». Οπως κατήγγειλε ο Πέδρο Εουσέ, μέλος του ΠΓ του ΚΚΒ, σε πρόσφατη συνέντευξη, το υπουργείο Εργασίας όσο και η Επιθεώρηση Εργασίας έκαναν δεκτές τις απολύσεις αυτές. Επίσης ο Εουσέ τόνισε ότι δεν πρόκειται για «ένα τοπικό φαινόμενο στο εργοστάσιο της "Μιτσουμπίσι" αλλά είναι ένα ζήτημα που επηρεάζει και έχει συνέπειες σε όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, αλλά και στον αγώνα προάσπισης των συνταγματικών και των εργατικών δικαιωμάτων».
Το υπουργείο Εργασίας, όπως τονίζει το ΚΚΒ, πολλές φορές δρα προς όφελος της εργοδοσίας «γεγονός που συνιστά ένα πραξικόπημα όχι μόνο στους εργαζόμενους της "Μιτσουμπίσι" και του συνδικάτου, αλλά και του συνόλου του εργατικού κινήματος». Γι' αυτό είναι επιτακτική ανάγκη της άμεσης ψήφισης της νέας εργατικής νομοθεσίας καθώς θα συνεχίσουν να κορυφώνονται οι πιέσεις εκ μέρους των ολιγαρχικών κύκλων για απεμπόλησή του, αφού θα κατοχυρώσει περισσότερα δικαιώματα και εξουσίες στην εργατική τάξη. Το νέο αυτό νόμο έχουν προτείνει και προωθήσει στην Εθνοσυνέλευση οι κομμουνιστές εδώ και ένα χρόνο, ωστόσο υπάρχει καθυστέρηση στη συζήτηση και ψήφισή του καθώς υπάρχουν αντιδράσεις όχι μόνο από τις εργοδοτικές οργανώσεις, αλλά και από τομείς μέσα στο λεγόμενο «Μπολιβαριανό» μπλοκ που δε θέλουν να προχωρήσουν οι αλλαγές.

Πηγή:Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: