Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση των καταγγελιών περί συλλογής ανθρωπίνων οργάνων, χωρίς τη συγκατάθεση των συγγενών των νεκρών, από ισραηλινές υπηρεσίες, με την παρέμβαση του στρατού.Οι καταγγελίες είχαν δυναμικά επανέλθει στην επιφάνεια, στις αρχές του φθινοπώρου, όταν ο δημοσιογράφος Ντόναλντ Μπόστομ κατέγραφε στη σουηδική εφημερίδα «Aftonbladet» σειρά μαρτυριών Παλαιστινίων, αλλά και εργαζομένων σε ανθρωπιστικές οργανώσεις και στον ΟΗΕ, οι οποίοι υποστήριζαν ότι Παλαιστίνιοι εξαφανίζονταν από το σημείο που έπεφταν νεκροί και «επιστρέφονταν» στις οικογένειές τους μετά από περίπου πέντε μέρες με εμφανή σημάδια στη σορό τους ότι έχουν υποστεί νεκροτομή, χωρίς να έχει δοθεί σχετική άδεια. Το δημοσίευμα προκάλεσε διπλωματική ένταση μεταξύ Σουηδίας και Ισραήλ.
Τώρα, πλέον, όμως, τρεις περίπου μήνες αργότερα, το «αλ Τζαζίρα» φιλοξενεί συνέντευξη Ισραηλινού αξιωματούχου που επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες καταγγελίες. Συγκεκριμένα, ο Γιεχούντα Χις, γιατρός, πρώην επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου, Αμπού Καμπίρ, το οποίο είναι η μοναδική υπηρεσία στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη με δικαίωμα πραγματοποίησης νεκροτομής σε όσους πεθαίνουν από μη φυσικά αίτια και υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, επιβεβαιώνει ότι το Ινστιτούτο, κατά τη δεκαετία του '90, συνέλεγε ανθρώπινα όργανα, κυρίως κερατοειδείς χιτώνες, οστά, δέρμα και καρδιακές βαλβίδες, όχι μόνο από Παλαιστινίους, αλλά και από Ισραηλινούς και από ξένους εργάτες.
Ο Χις υποστηρίζει ότι επρόκειτο για μια «κατεξοχήν ανεπίσημη» διαδικασία, που γινόταν χωρίς να ενημερωθούν οι συγγενείς των νεκρών. Τις περισσότερες φορές τα πάντα κανονίζονταν από τον ισραηλινό στρατό, ο οποίος και αναλάμβανε τη μεταφορά των σορών, κυρίως, των Παλαιστινίων. Τα όργανα που αφαιρούνταν χρησιμοποιούνταν σε μεταμοσχεύσεις στα δημόσια νοσοκομεία, εκτός από το δέρμα, που φυλασσόταν σε ειδική «τράπεζα» του στρατού και προοριζόταν για την αντιμετώπιση τραυματισμένων στρατιωτών.
Τα παραπάνω ο Χις ομολόγησε, και καταγράφηκαν υπό τη μορφή συνέντευξης, στην καθηγήτρια Ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, Νάνσι Σέπερ - Χιουγκς, το 2000, όταν ήταν ακόμη επικεφαλής του Ινστιτούτου. Ο Χις απομακρύνθηκε από τη θέση του, το 2005, με την κατηγορία ακριβώς ότι «κακοδιαχειρίστηκε ανθρώπινα όργανα», όμως απαλλάχθηκε και παραμένει ο βασικός παθολόγος του Ινστιτούτου. Το 2005 είχε, σχεδόν, ξεκάθαρα και πάλι ομολογήσει την προαναφερόμενη διαδικασία, μιλώντας για αφαίρεση οργάνων από 125 σορούς.
Πηγή:Ριζοσπάστης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου