Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2009

Ένοχος για εσχάτη προδοσία ο πρώην πρόεδρος της Ονδούρας Ζελάγια



Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ονδούρας έκρινε τον Μανουέλ Ζελάγια ένοχο για έξι κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και αυτή της εσχάτης προδοσίας, όπως αναφέρεται σε έκθεση που κατατέθηκε στο Κογκρέσο της χώρας, το οποίο θα πρέπει την επόμενη εβδομάδα να αποφασίσει για την επιστροφή ή όχι του ανατραπέντος προέδρου στην εξουσία.
Η πρόταση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, "βασίζεται σε έξι αδικήματα" όπως εσχάτη προδοσία, ανυπακοή στη δικαιοσύνη και κατάχρηση εξουσίας, όπως είπε ο πρόεδρός του, Χόρχε Ριβέρα.
Το Κογκρέσο θα συνεδριάσει στις 2 Δεκεμβρίου, τρεις ημέρες μετά τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής, για να αποφανθεί για την αποκατάσταση του Ζελάγια.
Τον Αύγουστο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε αντιταχθεί στην επιστροφή του Ζελάγια στην εξουσία, μολονότι κάτι τέτοιο συζητείτο στις διαπραγματεύσεις για την έξοδο από την κρίση.
Στις 21 Αυγούστου το Ανώτατο Δικαστήριο είχε ανακοινώσει ότι εάν ο Ζελάγια επέστρεφε στη χώρα του μετά το πραξικόπημα θα συλλαμβανόταν και θα δικαζόταν για 18 κατηγορίες.
Ο ανατραπείς πρόεδρος επέστρεψε στην Τεγκουσιγκάλπα στις 21 Σεπτεμβρίου και βρήκε καταφύγιο στην πρεσβεία της Βραζιλίας.

Πηγή:www.nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: