K.K.4ever.Το μπλογκ που ενώνει την βάση της κομμουνιστικής και ριζοσπαστικής αριστεράς. Με σεβασμό στη διαφορετική άποψη, τα γράφουμε όλα, χωρίς καμιά λογοκρισία. Συνεχής 24ωρη ενημέρωση για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε όλο το κόσμο. Το Κ.Κ.4ever δεν εκφράζει τις θέσεις κανενός πολιτικού κόμματος. Οι απόψεις των συντακτών μας είναι απόλυτα προσωπικές.
Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009
Ανακοίνωση του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας του ΣΥΝ για την 1η Δεκέμβρη Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS
Ε.Ε.Κ-ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΙΣ 6 ΔΕΚΕΜΒΡΗ 2009
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου για τις εξελίξεις στη ΝΔ
Η ΝΔ δεν μπορεί να αποκτήσει φιλολαϊκή πολιτική με καμία αλλαγή στην ηγεσία της ούτε με τη συμμετοχή της βάσης της στην εκλογή της. Ήταν και θα είναι κόμμα της πλουτοκρατίας, όπου συναγωνίζεται με το ΠΑΣΟΚ για το ποιος έχει ικανότητα να την υπηρετήσει καλύτερα από την θέση της κυβέρνησης. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι κανείς από τους υποψήφιους δεν διαφοροποιήθηκε από την στρατηγική που είχε η ΝΔ ως κυβέρνηση. Οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να αποφύγουν την επιδείνωση της ζωής τους, να κατακτήσουν τα σύγχρονα δικαιώματά τους και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα ελπίζοντας σε αλλαγές στις ηγεσίες των κομμάτων της πλουτοκρατίας και στην εναλλαγή τους στην κυβέρνηση. Χρειάζονται, και μπορούν να ανοίξουν με τη δική τους συμμαχία και εξουσία, έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που να υπηρετεί τις δικές τους ανάγκες και όχι τα συμφέροντα των μεγαλοκαπιταλιστών. |
Η οικονομική κρίση και οι ενδοαστικές αντιθέσεις. Αντιλαϊκή - παραπλανητική συζήτηση για «Δημοσιονομικό εκτροχιασμό»
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου του Κ.Κ.Ε , για την παρέμβαση του Αμερικανού Πρέσβη και κυβερνητικών στελεχών στο Ελληνο-Αμερικανικό Επιμελητήριο
Δήλωση του Γραμματέα της Κ.Π.Ε. του ΣΥΝ Δ.Βιτσα σχετικά με την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ
Έχουμε κάθε λόγο να είμαστε ικανοποιημένοι. Κοινή διαπίστωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη πιο δυνατά, ακόμη πιο ενωτικά πρέπει να προσφέρει όλες τις δυνάμεις και δυνατότητες του ώστε να αποκρουστεί το νεοφιλελεύθερο σχέδιο διαχείρισης της κρίσης και συγχρόνως να προβάλλει το δικό του πρόγραμμα που στηρίζεται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και ανέργων, των αγροτών, των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, τις πραγματικές ανάγκες της νέας γενιάς.Τώρα έχουμε σημαντικά κοινωνικά μέτωπα που αφορούν στην ανεργία και την επισφαλή εργασία, στην κοινωνική ασφάλιση, στα εισοδήματα, στην εφαρμογή της συνθήκες της Λισαβώνας. Μπροστά μας έχουμε τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού όπου η Αριστερά θα αναπτύξει τον αντιπαραθετικό της λόγο σε όλα τα επίπεδα όπως της οικονομίας, των κοινωνικών δαπανών, της παιδείας, της υγείας, του πολιτισμού κ.λ.π. Κι’ αυτός ο λόγος θέλουμε να ‘ναι αίτημα κοινωνικού αγώνα, να παράγει συγκρούσεις και ανατροπές υπέρ της κοινωνίας.Έχουμε το δικό μας πρόγραμμα που ωθεί στην ανάγκη ανατροπής του πολιτικού σκηνικού και των πολιτικών συσχετισμών στη βάση εναλλακτικού σχεδίου με καταλύτη τις δυνάμεις της Αριστεράς.Κοινή διαπίστωση είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ προχωρεί ως ένα πρωτόγνωρο εγχείρημα συμμαχίας Αριστερών κομμάτων, οργανώσεων, κινήσεων και μη ενταγμένων σε κόμματα πολιτών. Σήμερα το στοίχημα είναι και άλλες οργανώσεις και συλλογικότητες από το χώρο της Αριστεράς, από το χώρο της ριζοσπαστικής σοσιαλδημοκρατίας και της ριζοσπαστικής οικολογίας να συμπορευθούν, να συμμετάσχουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Και το μεγάλο στοίχημα είναι χιλιάδες γυναίκες και άνδρες, η νέα γενιά να ενταχθεί στις δράσεις και λειτουργίες του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνει μέλος όλης αυτής της διαδικασίας ενεργούς ένταξης στην κοινή προσπάθεια. Στη 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη απομονώθηκε και απορρίφθηκε κάθε λογική που τοποθετώντας διαχωριστικές γραμμές στο ΣΥΡΙΖΑ, τον απομαζικοποιεί και τον αποδυναμώνει. Απομονώθηκε κάθε λογική που ψάχνει να βρει μέσω αναχρονισμών και αντιφάσεων, λόγους που χωρίζουν τη στιγμή που η ανάγκη επιβάλλει μεγαλύτερη ενωτική δράση. Είμαστε στη λογική ΄΄προχωρούμε ενωτικά΄΄ και όχι στη λογική ΄΄προχωρούμε διασπώμενοι΄΄. Ο ΣΥΝ εγγυάται, όσο τον αφορά, την ενωτική πορεία και δράση.Η Π.Γ. του ΣΥΝ, στην πρώτη της συνεδρίαση, θα συζητήσει τα συμπεράσματα από την Συνδιάσκεψη. Γνωρίζω και αντίθετες σκέψεις. Σε κάθε περίπτωση, όσο δυσεπίλυτα και να είναι τα ζητήματα, μπορούν και πρέπει να τεθούν. Να τίθενται μέσα στα αρμόδια σώματα και όχι δια ανακοινώσεων που δείχνουν και λειψή αντίληψη και φόβο μπροστά στην όποια δυσκολία της ενωτικής προσπάθειας.Ο Συνασπισμός της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας το μακροβιότερο κόμμα πολιτικής ενότητας, όπου συναντώνται και συνθέτουν την πορεία τους ιστορικά και ιδεολογικά ρεύματα της Αριστεράς, έχει και την εμπειρία αλλά και τις θεσμοθετημένες διαδικασίες για να υπάρχουν λύσεις.
Ορίσσα - Ινδία
Το κρέας του μέλλοντος Μικρά κομμάτια τεχνητού χοιρινού κρέατος δημιούργησαν ολλανδοί επιστήμονες !
Θύελλες και αυταπάτες ( ή η απουσία της Αριστεράς)
Οι δυσοίωνες προβλέψεις δίνουν και παίρνουν. Ο Αλμούνια "απειλεί" τη νέα κυβέρνηση και η ΕΕ απαιτεί νέες περικοπές, περισσότερη ελαστικότητα στην αγορά εργασίας, μείωση των μισθών, κατάργηση της ασφάλισης. Οι δείκτες της ανεργίας, ακόμη και αυτοί που οι ίδιοι παρουσιάζουν, καλπάζουν προς διψήφιο αριθμό, αγγίζοντας κατ' άλλους ακόμη και το 15%, ενώ είναι βέβαιο πως βρίσκονται ακόμη ψηλότερα. Το δημόσιο χρέος εκτοξεύεται στο 113% του ΑΕΠ και η οκονομική ανάπτυξη θα παραμείνει αρνητική για άλλα δυο χρόνια. Οι όροι δανεισμού, μετά την αρνητική εκτίμηση των διάφορων τραπεζικών οίκων που φροντίζουν να συμβάλλουν στην τιθάσσευση των αντιδράσεων των εργαζομένων, γίνονται στραγγαλιστικοί για το λαό που καλείται να πληρώσει όλα αυτά τα δάνεια.
Είναι φανερό ότι ανεξαρτήτως του μαγειρέματος των αριθμών από κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικά - κεφαλαιοκρατικά κέντρα, η κρίση σαρώνει τα νοικοκυριά και αυξάνει ταχύτατα τον αριθμό των εργαζομένων που αθροίζονται στην κατηγορία αυτών που επιβιώνουν "κάτω του ορίου της φτώχειας".
Η νέα κυβέρνηση ήδη δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο. Ο γνωστός πασοκικός λαϊκισμός -που φτάνει στην πλήρη απαξίωση του κόσμου της εργασίας- φρόντισε να προωθήσει τις πρώτες μέρες μέτρα εντυπωσιασμού, που -όπως θα φανεί στη συνέχεια- ούτε αυτά δεν πρόκειται να προωθήσει, όπως η κατάργηση της οικοδόμησης στα καμένα, η επανεξέταση των αυτοκινητόδρομων, η απόσυρση του νόμου για την κουκούλα (παράλληλα με την περικύκλωση των Εξαρχείων και ΑΕΙ), η μη αποπληρωμή μικρών χρεών όσων αδυνατούν να τα εξοφλήσουν και να αποδείξουν τη φτώχεια τους(!!!) αλλά και το επίδομα κουλουριού (αλληλεγγύης το λέει) που μια πολύ μικρή ομάδα των εξαθλιωμένων -ούτε καν οι απασχολούμενοι με 500 ευρώ ή σε stage- καλείται να πάρει για να τα ξαναεισπράξουν το κεφάλαιο και το κράτος μέσω της κατανάλωσης. Επάνοδος δηλαδή στα επιδόματα και στα συσσίτια πείνας που η ...ιμπεριαλιστική Ελλάδα είχε δεκαετίες να ζήσει!!
Παράλληλα, νέοι έμμεσοι φόροι εξαγγέλθηκαν, πριμοδοτήθηκε ο ιδιωτικός τομέας με τη χρήση των stage, συζητιέται νέο νομοσχέδιο για τις μορφές μερικής απασχόλησης και ο προϋπολογισμός, όσο κι αν επιχειρείται μέσα από δυσνόητους αριθμούς και κωδικούς να καμουφλάρει την επίθεση στα εισοδήματα των εργαζόμενων, θα αποδειχτεί χειρότερος απ΄ότι προβλεπόταν. Ο ισοσκελισμός στην αντιλαϊκότητα επήλθε με το ...φοβερό μέτρο της έκτακτης φορολόγησης των 300 μεγαλύτερων τραπεζών και επιχειρήσεων. Μια φορολόγηση που έτσι κι αλλιώς θα μετακυλιστεί στην αγορά, δηλαδή στην τσέπη του λαού, αφού αυτοί είναι που ρυθμίζουν τις τιμές και εξασφαλίζουν τα κέρδη τους με καλπάζοντες ρυθμούς ακόμη και εν μέσω κρίσης.
Παρακάμπτοντας την ανυπαρξία συστημικής αντιπολίτευσης, που έτσι κι αλλιώς τα ίδια και χειρότερα εξήγγειλε προεκλογικά, το ζητούμενο για το λαό είναι πώς στέκεται στα νέα μέτρα η Αριστερά, όπως κι αν την ορίσει κανείς.
Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ ξανάφερε τις ταλαντεύσεις και τις αυταπάτες σε μεγάλη μερίδα της επίσημης αλλά και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Το έργο έχει ξαναπαιχτεί. Το ΚΚΕ βολοδέρνει στην αναζήτηση ισορροπίας ανάμεσα σε μερίδα των μελών του που φαίνεται να ξανασκέφτεται το "τι ΠΑΣΟΚ, τι ΝΔ" αλλά και στην αδυναμία του να εμπλακεί στο κεντρικό πολιτικό πεδίο, αφού αποστρέφεται κάθε σκέψη ανάπτυξης μαζικού κινήματος. Ο Αλέξης, δένοντας τις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ στο γαιτανάκι της εποικοδομητικής κριτικής, αναζητά τρόπους να προωθήσει σε "θετική κατεύθυνση" τα άτολμα βήματα της νέας κυβέρνησης.
Από κοντά κι ένα τμήμα του εξωκοινοβουλίου που θέλει να ορίζεται ως επαναστατική Αριστερά αλλά αυτοαναιρείται ολοένα και συχνότερα από την πραγματικότητα, που επιμένει να λέει ότι όσο θα δυσκολεύουν οι συνθήκες για το λαό τόσο οι προτάσεις και η στάση του καθενός θα δοκιμάζονται αμείλικτα. Έτσι, αφού εκ των πραγμάτων “υλοποιήθηκε” το αίτημα-στόχος να πέσει η κυβέρνηση της ΝΔ, κάτι που υποτίθεται θα άνοιγε το δρόμο για αριστερότερη στροφή (δεν φανταζόμαστε βέβαια να θεωρείται ως τέτοια η άνοδος του εκλογικού τους σχήματος;!), το ΠΑΣΟΚ έρχεται να υιοθετήσει κι άλλα αιτήματα που εύκολα και άκριτα προβάλλονται απ΄ αυτόν το χώρο αλλά και απ' τη ρεφορμιστική αριστερά, όπως "την κρίση να πληρώσει το κεφάλαιο" ή, ακόμη παραπέρα, "να φορολογηθεί το κεφάλαιο". Αιτήματα που εύκολα μετατρέπονται από τους νέους κυβερνώντες σε βερμπαλισμούς, αιτήματα που αδυνατούν να δημιουργήσουν κινηματικές συσπειρώσεις αλλά λειτουργούν ως άλλοθι στα χέρια και στο λόγο της αστικής εξουσίας, γιατί προσανατολίζουν σε αδιέξοδες κατευθύνσεις μιας και αυταπατώνται ως προς την δυνατότητα αυτο....αναίρεσης(!!!) του κεφαλαίου πλην όμως αποτελούν και σπουδαίο πεδίο προτασεολογίας προς ...αντιμετώπιση (από ποιον και για ποιον) της κρίσης.
Η Αριστερά σήμερα οφείλει να σταθεί μέσα στους εργαζόμενους με αιτήματα (αυξήσεις, σταθερή και μόνιμη εργασία με πλήρη ασφάλιση, όχι στις απολύσεις, εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα) που μπορούν να συσπειρώσουν ευρύτερες μάζες, που αντιπαρατίθενται άμεσα στις πολιτικές επιλογές των διαχειριστών της εξουσίας, που οικοδομούν κινήματα αντίστασης και όχι οραματικές επιβεβαιώσεις. Προπάντων με αιτήματα που κατεδαφίζουν όσες αυταπάτες άρχισαν να ξαναοικοδομούνται στη βάση των προπατορικών αμαρτημάτων που όλος αυτός ο χώρος κουβαλάει σχετικά με τις δυνατότητες και το ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας και των λοιπών δημοκρατικών δυνάμεων.
Aπαγωγή 3 Ισπανών, μελών ανθρωπιστικής οργάνωσης ,στην Μαυριτανία.
Πηγές: TVE-AFP-ΑΠΕ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ Ως μέλη του ΣΥΝ έχουμε την κάρτα μέλους του κόμματός μας και δεν είμαστε ούτε προτιθέμεθα να γίνουμε μέλη άλλου κόμματος
Ιρλανδία: 250.000 εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε 24ωρη απεργία - Οι συνδικαλιστικές ηγεσίες προετοιμάζονται άλλη μια φορά για ξεπούλημα
Νίκησε ο Αντώνης Σαμαράς και χάθηκε οριστικά το χαμόγελο της Ντόρας.Μόλις στο 20% η συμμετοχή των ΝεοΔημοκρατών για την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος.
δεύτερος γύρος.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επικράτηση του Αντώνη Σαμαρά με
ποσοστό 50 %.Η Ντόρα Μπακογιάννη συγκεντρώνει 40% και
ο Παναγιώτης Ψωμιάδης 10%.Από τους 2.295.967 Έλληνες που ψήφισαν
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ το 2009, τελικά
κρίσιμη εκλογική μάχη.
αστικά μέσα ενημέρωσης μιλάνε για μεγάλη συμμετοχή,
χωρίς να βλέπουν την πραγματικότητα, την αποχή δηλαδή ,
από την διαδικασία
των 2 από τους 3 ψηφοφόρους της Ν.Δ του Σεπτ.2009.Και όλα
αυτά παρά την τεράστια πλύση εγκεφάλου του λαού,
καθημερινά, από τα δελτία ειδήσεων,όπου
έπαιζε συνεχώς ως πρώτο ή δεύτερο θέμα.
Η ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΕΡΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΟΥΜΑΝΟΥΣ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ
Μεγάλη νίκη της κεντροαριστεράς στην Ουρουγουάη !
Επίθεση με 4 αστυνομικούς νεκρούς στην Πολιτεία της Washighton.
Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009
Γερμανική Αριστερά: Το πρόγραμμα, μια αρρώστια και η δύσκολη διαδοχή
Η κερδοφορία της κρίσης
ΛΑΙΚΟΣ ΔΡΟΜΟΣ-ΠΟΙΗΜΑΤΑ
Προλετάριοι όλων των χωρών, καταπιεζόμενα έθνη και λαοί ενωθείτε!
Για την επίθεση στο σπίτι του σ. Γιάννη Γιαννατσή
Το ΚΚΕ(μ-λ) καταδικάζει την εμπρηστική επίθεση από τραμπούκους στο σπίτι του Γιάννη Γιαννατσή γνωστού αγωνιστή των τοπικών κινημάτων στα Πετράλωνα και γενικότερα στις γειτονιές του 3ου διαμερίσματος της Αθήνας. Η επίθεση συνοδεύτηκε με απειλητικά τηλεφωνήματα, το ίδιο βράδυ κατά τα διάρκεια συνεδρίασης κατοίκων για το θέμα. Ο συναγωνιστής γίνεται για δεύτερη φορά στόχος επίθεσης. Η πρώτη φορά ήταν το 2007 όταν δέχτηκε δολοφονική επίθεση μετά από συγκέντρωση στο Κεραμεικό για τον Προαστιακό.
Το τελευταίο διάστημα οι επιθέσεις αυτές εναντίον αγωνιστών καθώς και οι εμπρησμοί σε εκλογικά περίπτερα, στέκια μεταναστών, κινήσεων νεολαίας και οι τραμπουκισμοί σε συγκεντρώσεις κατοίκων γίνονται όλο και πιο συχνές. Οι ενέργειες αυτές στρέφονται ενάντια στο λαό και τη νεολαία συνολικά, ενάντια σε κάθε προσπάθεια να οργανωθεί η λαϊκή πάλη και οι αντιστάσεις του λαού και των εργαζομένων.
Απ’ ότι φαίνεται οι κάτοικοι της περιοχής που αγωνίζονται χρόνια τώρα για τις γειτονιές τους έχουν ενοχλήσει πολλούς. Αυτούς έχουν στόχο να τρομοκρατήσουν με τις επιθέσεις στο Γιάννη.
Καταδικάζοντας τις επιθέσεις δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στο συναγωνιστή Γιάννη και στους αγωνιστές κατοίκους των Πετραλώνων.
Ο μόνος τρόπος περιφρούρησης του κινήματος και των αγωνιστών είναι η ένταση των προσπαθειών για την ενδυνάμωση του λαϊκού και εργατικού κινήματος.
Πολυτεχνείο ‘73, το ΚΚΕ εσωτερικού
ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΟΑΣΕ
Με αφορμή τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα, στις 1-2 Δεκέμβρη, οργανώσεις
της επαναστατικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς καλούν τους εργαζόμενους και τη νεολαία να διαδηλώσουν την οργή τους με συγκέντρωση και πορεία την Τρίτη 1 Δεκέμβρη στις 6:30 μ.μ. στα Προπύλαια.
- Να καταδικάσουμε τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ,
- Να εναντιωθούμε στην Ευρώπη της εκμετάλλευσης και τρομοκράτησης των λαών και να πούμε όχι στον Ευρωστρατό!
- Να πούμε όχι σε κάθε εμπλοκή της Ελλάδας και να απαιτήσουμε την άμεση επιστροφή στη χώρα των ελλήνων φαντάρων!
- Έξω το νατο και οι βάσεις!
- Όχι στην "αντιπυραυλική ασπίδα" στη Μεσόγειο!
ΑΡΑΝ • ΑΡΑΣ • ΕΕΚ • Ε
ΝΑΡ • νΚΑ • Οικολόγοι Εναλλακτικοί • ΟΚΔΕ • ΟΚΔΕ-Σπάρτακος • ΣΕΚ
Ναι λένε οι Ελβετοί στην απαγόρευση κατασκευής νέων Τζαμιών
Σύμφωνα με τα αποτελέσματa που μεταδίδει η Ελβετική τηλεόραση:Υπέρ της απαγόρευσης των μιναρέδων ψήφισαν το 57,5% των Ελβετών και κατά μόλις 42,5%.Aυτό το αποτέλεσμα αποτελεί μια μεγάλη νίκη για το ακραίο δεξιό κόμμα, Swiss People's Party (SVP), που υποστήριξε αυτή την πρόταση απαγόρευσης.Σύμφωνα με exit poll το ΝΑΙ θα αγγίξει το εντυπωσιακό 59%.Οι Γερμανόφωνοι Ελβετοί φαίνεται να υποστηρίζουν το ΝΑΙ, περισσότερο από τους Γαλλόφωνους.
Για την ταινία «Ψυχή βαθειά» του Π. Βούλγαρη
Τι θα μπορούσε να είναι ένα έργο που αναφέρεται στην περίοδο του εμφυλίου; Πόσες πλευρές θα μπορούσε να αναδείξει; Παρακολουθώντας το έργο του Π. Βούλγαρη «Ψυχή βαθιά» έχουμε πιθανές απαντήσεις στο ερώτημα. Θα μπορούσε, π.χ., ένα τέτοιο έργο να ήταν μια ικανοποιητική απόδοση της φρίκης του πολέμου και κάθε πολέμου (έτσι τουλάχιστον όπως δίνεται από τις αρχές της ταινίας) ειδικά όταν απευθύνεται σε νέους που έχουν «εθιστεί» στη βία και την εξ ασφαλούς αποστάσεως φρίκη της εικονικής πραγματικότητας. Η ωμότητα της πολεμικής βίας σε προσγειώνει. Πραγματικά το έργο αποδίδει με ικανοποιητικό (έως σοκαριστικό) τρόπο αυτή τη διάσταση… Θα μπορούσε ακόμη να έδειχνε ότι η στάση των αριστερών μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού είχε ανώτερη ηθική και ιδεολογική βάση, πράγμα που εκδηλώνεται στον τρόπο που εμψυχώνονται, που πολεμούν, που ταυτόχρονα ζουν και γλεντούν, που αντιμετωπίζουν περήφανα την ανάκριση και τον θάνατο. Και αυτή τη διάσταση καλύπτει η ταινία, αν και απλοϊκά όσον αφορά τον τρόπο που εμψυχώνουν οι καπετάνιοι και οι ιδεολογικοί καθοδηγητές τους μαχητές. Αλλά, κομμάτια να γίνει, έχουν γραφτεί, απεικονιστεί και ειπωθεί πολύ χειρότερα και πολύ εχθρικότερα πράγματα για την «πλευρά» με την οποία ο σκηνοθέτης, όπως τουλάχιστον δηλώνει, είναι περισσότερο ταυτισμένος. Και όχι πως απλοποιήσεις, προσωποποιήσεις και ενθαρρύνσεις που βασίζονταν σε προσδοκίες από τη μεγάλη πατρίδα του σοσιαλισμού δεν είχαν καλλιεργηθεί και εκφραστεί από την ηγεσία του κινήματος. Το ζήτημα είναι πού εντάσσει κανείς μια τέτοια κριτική θεώρηση. Ομως η ταινία δεν «μένει» εκεί, προσπερνά αυτές τις νύξεις και αλλού κατευθύνεται… Δεν είναι μια ταινία αριστερής ή «αριστερής»αυτοκριτικής. Είναι έκδηλη η τάση του σκηνοθέτη και της σεναριογράφου να προσπεράσουν με νύξεις κάθε είδους σημαντικά ζητήματα και πλευρές. Θα μπορούσε ακόμη η ταινία, αφού επιλέχθηκε να μεγεθυνθεί η προσωπική πλευρά (δηλαδή η ιστορία δύο αδελφών που αντικειμενικοί λόγοι και όχι λόγοι επιλογής τούς εντάσσουν σε διαφορετικά στρατόπεδα), να παραμείνει στους χαρακτήρες, να δώσεις εξηγήσεις ευκρινέστερες γιατί ο ένας βρέθηκε «εδώ» και ο άλλος «εκεί». Ούτε αυτό όμως απασχολεί το σκηνοθέτη, αν και την ταινία διατρέχει η διαρκής συγκίνηση και η συνεχής επίκληση στο θυμικό του θεατή από την προσπάθεια των δύο αδελφών να επικοινωνήσουν εν μέσω «αδελφοκτόνου» πολέμου. Η ταινία ακουμπά όλες αυτές τις διαστάσεις χωρίς καμία διάθεση εμβάθυνσης. Θα μπορούσε, τέλος, μία κριτική της ταινίας να περιοριστεί σ' αυτές τις «αδυναμίες». Αδυναμίες που ήδη έχουν επισημανθεί από το σύνολο του Τύπου ως «επιφανειακή προσέγγιση», αδυναμίες έκδηλες ακόμα και σ' εκείνους τους κριτικούς που καλλιέργησαν προσδοκίες πριν από την προβολή της ταινίας. Κατά τη γνώμη μου, η «επιφανειακή προσέγγιση» είναι το αποτέλεσμα της βασικής στόχευσης της ταινίας, που εκφράζεται ευκρινέστατα στο τελευταίο γράμμα της χαροκαμένης μάνας καθώς διαγράφεται το τέλος του πολέμου και αφού έχει εκτελεστεί –εν αγνοία της- ο μικρός γιος που είχε προσχωρήσει στο Δημοκρατικό Στρατό: «Τελειώνει το κακό. Μια φορά φεύγει το κεφάλι από το σώμα». Συγνώμη, ποιο «κακό» τελειώνει; Και, το σημαντικότερο, ποιο... «καλό» ξεκινά μετά το τέλος του «κακού»; Η μετεμφυλιακή Ελλάδα των παιδοπόλεων, της αστυφιλίας, της φτώχειας και της αναγκαστικής μετανάστευσης, των διαρκών ανοιχτών ή καλυμμένων πραξικοπημάτων, των εξοριών και των εκτελέσεων. Γιατί ο εμφύλιος (όπως κάθε πόλεμος και περισσότερο όπως κάθε εμφύλιος πόλεμος) έχει δεδομένο χαρακτηριστικό την αγριότητα και την αιματοχυσία. Πως όμως φτάσαμε ως εκεί. Γιατί προηγήθηκε μια μεγάλη ιστορική περίοδος (τέσσερα χρόνια αντίστασης, ένα ένοπλο λαϊκό κίνημα, του Δεκέμβρη, δύο χρόνια συστηματικών διώξεων της Αριστεράς και παραβιάσεων των συμφωνιών της Βάρκιζας και άλλα τρία χρόνια εμφύλιου πολέμου) μέχρι το μικρό απόσπασμα του καπετάνιου Ντούλα να βρεθεί απομονωμένο και στριμωγμένο ανάμεσα στο Γράμμο και το Βίτσι. Δεν έχει σημασία ποιος νίκησε, φαίνεται να μας λέει η ταινία στην τελευταία σκηνή, όταν πέφτουν τα πυροτεχνήματα πίσω από τα βουνά και ο επιζήσας αδελφός περιθάλπει την επιζήσασα μικρή αντάρτισσα. «Μάλλον νίκησαν οι δικοί μας», λέει η τελευταία, εμείς όμως ως θεατές γνωρίζουμε την πλάνη της… Ζημιώθηκε ο «τόπος». Η γραμμή της «εθνικής συμφιλίωσης» (βασική συνιστώσα γραμμή της ταινίας) εκφράζεται και όταν αποδίδεται η διστακτικότητα των αστών πολιτικών να συναινέσουν στη γραμμή της «τελικής και ολοκληρωτικής» συντριβής και των στρατιωτικών για τη χρησιμοποίηση –σε παγκόσμια πρώτη- των βομβών Ναπάλμ. Οπως σε παγκόσμια πρώτη εφαρμόστηκε και η πολιτική του «σύρματος», όπου προσωρινώς ζει η μητέρα των παιδιών, δηλαδή η πολιτική της εκκένωσης των χωριών και της συγκέντρωσης των κατοίκων σε ειδικές ζώνες αποκλεισμού για να στερήσουν τη βάση ανανέωσης του Δημοκρατικού Στρατού. Δισταγμοί που πιθανώς εκφράστηκαν αλλά δεν αποκαθαίρουν την αστική τάξη της χώρας ως όργανο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (πρώτα των Αγγλων και μετά των Αμερικάνων) για το ρόλο τους στη συντριβή του αριστερού δημοκρατικού κινήματος. Τέτοιους δισταγμούς και απόπειρες διαφοροποίησης και «γκρίνιες» έχουμε συναντήσει στην ταραχώδη μεταπολεμική πορεία της χώρας ουκ ολίγες. «Ξεπλένεται», π.χ., ο Παπάγος ή ακόμα και ο δικτάτορας Παπαδόπουλος όταν σε ανάλογης πίεσης ιστορικές στιγμές είχαν εκφράσει –και το πλήρωσαν- τις δικές τους διαφοροποιήσεις; Αντίθετα, η επέμβαση διέσωσε το πολιτικό προσωπικό της αστικής τάξης και το στρατό της που εξακολουθούσε να ηττάται (παρά την τεράστια στρατιωτική βοήθεια, όπως και η ταινία δείχνει), αντιμετωπίζοντας τους ελιγμούς και τις στρατιωτικές κινήσεις του Δημοκρατικού Στρατού, και ας βρίσκονταν σε διαδικασία στρατηγικής υποχώρησης. Το γενικόλογο και επιφανειακό «φταίνε οι ξένοι» εφαρμόζεται και για το στρατόπεδο του Δημοκρατικού Στρατού, όπου υιοθετείται η γνωστή στερεότυπη κριτική για την πολιτική «μη επέμβασης» της Σοβιετικής Ενωσης μέσα από τα λόγια απογοήτευσης που εκφράζουν οι μαχητές του. Στερεότυπο που εντάσσεται σε μια ιδιότυπη, σχιζοειδούς τύπου, κριτική στη σοβιετική ηγεσία που εγκαλείται για δύο αντιφατικά, τελικά, πράγματα. Οτι έπρεπε να «επέμβει» ή λάθος έκανε που «επενέβη»; Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που απομονώνεται το περιστατικό των δύο αδελφών, όπως απομονώνεται και ένα άλλο πιθανώς υπαρκτό περιστατικό όπως εκείνο της καταφυγής στρατιωτών από τα αντίπαλα στρατόπεδα σε μια καλύβα εν μέσω του χιονιά. Περιστατικά και τα δύο από διαφορετικό τόπο και χρόνο (και τα δύο μάλλον στα Αγραφα στις αρχές του εμφυλίου). Θα ήταν μικρή η «ζημιά». Επιτρέπεται στην τέχνη να κάνει τις δικές της μεγεθύνσεις και τις, συμβολικού χαρακτήρα, μεταφορές και χρονικές αντιμεταθέσεις. Το ζήτημα εδώ είναι σε ποιο πλαίσιο εντάσσονται αυτές οι μεγεθύνσεις και ποιο σκοπό υπηρετούν. Οπως εκφράστηκαν αντιρρήσεις και για τον ίδιο τον τίτλο του έργου, καθώς η «ψυχή βαθιά» φαίνεται να είναι προσφώνηση της ελασίτικης περιόδου. Ενας ακόμη λόγος αν έχουν έτσι τα πράγματα. Ο Βούλγαρης δεν παίρνει το «συγχωροχάρτι» από τη συνείδησή του ως αριστερός (;), ούτε εκφράζει την εκλεκτική του συγγένεια –έστω συναισθηματική- με μία από τις πλευρές του εμφυλίου υιοθετώντας ως τίτλο την προσφώνηση «ψυχή βαθιά». Γιατί αυτή την αδιάσπαστη ενότητα της βαθιάς ψυχής ενός λαού που μέσα σε εννέα χρόνια παρήγαγε τρία ένοπλα λαϊκά κινήματα η ταινία δεν την έκφρασε. Και δεν πρόκειται για σεναριογραφική ή σκηνοθετική αποτυχία. Θα ήταν αν στοιχειωδώς επεδίωκε κάτι τέτοιο. Ομως άλλη ήταν η στόχευσή της… Δημήτρης Μάνος ΥΓ.: Γράφτηκαν -όχι άδικα- αρκετά πράγματα για τις ομοτράπεζες συντροφιές του σκηνοθέτη με την καραμανλική ηγεσία, τα καλά λόγια για τον Καραμανλή, τη γενναία χρηματοδότηση από το Εθνικό Κέντρο Κινηματογράφου. Πόσο διαφορετική στάση ζωής σε σχέση, π.χ., με τις επιλογές της Ελλης Παππά, όπως γράφτηκε στο μικρό αφιέρωμα για το θάνατό της στο προηγούμενο φύλλο! Ομως η Ε.Π. αποτελεί σχεδόν μοναδική περίπτωση σε μια διανόηση που ομόθυμα εκφράζει την πίκρα της και τις «διαφωνίες» της για το ότι τα πράγματα δεν ακολούθησαν το δρόμο της «δημοκρατικής ομαλότητας». «Κουράστηκα να σε κρατώ πόνε από το χέρι» έγραφε ο Δ. Χριστοδούλου και μελοποιούσε ο Θεοδωράκης με αποδέκτες τότε και μέσα στην Αριστερά. Για να μην πούμε για το τραγούδι «του νεκρού αδελφού», μότο που δανείζεται και η ταινία του Βούλγαρη. Οπως γράφτηκε στον Τύπο, πριν πεθάνει η ΕΠ είχε δώσει επιστολή που αφορά την εκτέλεση του Μπελογιάννη. Η ίδια είχε επανειλημμένα εκφράσει την κριτική της στη ζαχαριαδιακή ηγεσία και την υποστήριξή της σε αυτό που αργότερα εμφανίστηκε ως «ανανεωτική ηγεσία» του κινήματος. Οπως όμως έγραφε και ο Γιάννης Χοτζέας, οι «ανανεωτικοί» (ανάμεσά τους και ο Κύρκος) ήταν από τους βασικούς λυσσώδεις αρνητές στο να περιληφθεί ο Μπελογιάννης στα εκλογικά ψηφοδέλτια. Προς τι λοιπόν αυτή η εμμονή; Το μέγα ζήτημα που αναδεικνύεται εδώ (ακόμα και για περιπτώσεις σαν της Ε.Π. που δεν αντάλλαξαν τη γραφίδα τους με θέσεις εντός του συστήματος και ομοτράπεζες παρέες κάθε είδους) είναι η θέση και οι προσδοκίες της διανόησης από το κίνημα. Δεν μας προσδιορίζουν όμως ποια θα ήταν η ρεαλιστική μετεξέλιξη αυτής της ενιαίας ιστορικά εννιάχρονης ανάτασης του κινήματος σε δημοκρατική μορφή; Πώς θα ήταν η διαφορετική εξέλιξη; Πώς θα είχε αποφευχθεί το «κακό»; φ.630, © Προλεταρική Σημαία | |