Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΚΕ για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο



Για 4η μέρα συνεχίζεται η πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, επιβαρύνοντας σοβαρά την υγεία των κατοίκων πολλών περιοχών της Αττικής και ιδιαίτερα ευαίσθητων ομάδων, από τα τοξικά στοιχεία του νέφους.  
Αναδείχθηκε για μια ακόμη φορά η ανυπαρξία πρόληψης και ελέγχου των κινδύνων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, η απουσία επαρκούς προσωπικού και μέσων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, η έλλειψη διαδικασιών και υποδομών για την ολοκληρωμένη εκτίμηση της επικινδυνότητας για τον πληθυσμό, η έλλειψη σχεδίου αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων και ενημέρωσης του πληθυσμού για την προστασία του κ.λ.π.
Επαληθεύεται ο σοβαρός κίνδυνος πρόκλησης ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης στην περιοχή του Θριάσιου, λόγω της γειτνίασης βιομηχανικών εγκαταστάσεων με κατοικημένες περιοχές. Η λήψη μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις είναι ασύμβατη με το στόχο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, με αποτέλεσμα όχι μόνο τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους εργαζόμενους, αλλά και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.
Αυτό είναι το αποκρουστικό αντιλαϊκό πρόσωπο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, που θυσιάζει τη ζωή και υγεία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.  Αυτό αναδείχθηκε και πρόσφατα με το εργοδοτικό έγκλημα στα ΕΛΠΕ. 
Το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο κι έχουν τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση και η Περιφέρεια για την λειτουργία του ΚΔΑΥ και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης, για τον ανεξέλεγκτο τρόπο λειτουργίας,  με αδικαιολόγητα τεράστιες ποσότητες αποθηκευμένων αποβλήτων στο χώρο,  αλλά και με αποφάσεις υπέρ της χωροθέτησης στο Θριάσιο πεδίο και νέων  μονάδων διαχείρισης αποβλήτων με κριτήριο την κερδοφορίας τους.  Στο Θριάσιο δεν χωράνε άλλες μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.  
Η ουσία του σημερινού πλαισίου λειτουργίας της τοπικής διοίκησης και των περιφερειών, καθώς και του συνόλου του συστήματος, που αφορά στην πρόληψη της εργασιακής και δημόσιας ασφάλειας και υγείας, παραμένει. Ο πραγματικός ένοχος είναι η άρχουσα τάξη και το κράτος της, η ΕΕ που τη στηρίζει.
Απαιτούμε:
-  Να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
-  Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και σχέδια ενίσχυσης της πρόληψης, του ανθρώπινου δυναμικού, υποδομών, ελεγκτικών μηχανισμών με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, νομοθεσίας και κανονισμών για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, τη δημόσια υγεία και ασφάλεια, την προστασία του περιβάλλοντος.
- Καμιά άλλη δραστηριότητα διαχείρισης  αποβλήτων στο Θριάσιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: