Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Αυστηρή προειδοποίηση της Ρωσίας προς τη Δανία να μην συμμετάσχει στην αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ !

Τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα γίνουν στόχος των ρωσικών πυρηνικών όπλων, εάν η χώρα συμμετάσχει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κοπεγχάγη σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Jyllands-Posten».

Η Δανία ανακοίνωσε τον Αύγουστο ότι θα συμβάλει στο πρόγραμμα αντιπυραυλικής άμυνας, με την παροχή υπηρεσιών ραντάρ επί ορισμένων πολεμικών της πλοίων. Τα σχέδια εφαρμογής του ΝΑΤΟϊκού προγράμματος αντιπυραυλικής άμυνας δεν περιλαμβάνουν ανάπτυξη πυραύλων στο έδαφος της Δανίας, αλλά ενδεχομένως μακροπρόθεσμα στη Γροιλανδία, σύμφωνα με την «Jyllands-Posten».

«Απειλή κατά της Ρωσίας»
Ο Μιχαήλ Βανίν δήλωσε πως πιστεύει ότι οι Δανοί δεν έχουν καταλάβει πλήρως ποιες θα είναι οι συνέπειες εάν προχωρήσουν με την απόφαση να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟϊκό πρόγραμμα. «Εάν συμβεί αυτό, τα πολεμικά πλοία της Δανίας θα είναι στόχοι των ρωσικών πυρηνικών πυραύλων», είπε ο Ρώσος πρεσβευτής. «Η Δανία θα γίνει μέρος της απειλής κατά της Ρωσίας. Θα είναι λιγότερο φιλειρηνική και οι σχέσεις με τη Ρωσία θα πληγούν», πρόσθεσε ο Βανίν, τονίζοντας ότι η Ρωσία διαθέτει πυραύλους ικανούς να διεισδύσουν στη μελλοντική αντιπυραυλική ασπίδα.
Η Ρωσία αντιδρά έντονα στην ανάπτυξη του συστήματος, καθώς όχι μόνο δίνει στο ΝΑΤΟ τη δυνατότητα κατάρριψης ρωσικών πυραύλων, αλλά κυρίως γιατί θέτει εντός του βεληνεκούς των ΝΑΤΟϊκών πυραύλων μεγάλο μέρος της ρωσικής επικράτειας.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Μάρτιν Λίντεγκαρντ, χαρακτήρισε «απαράδεκτες» τις δηλώσεις του Ρώσου πρεσβευτή, υποστηρίζοντας ότι «η αντιπυραυλική άμυνα του ΝΑΤΟ δεν αφορά την ίδια». 
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: