Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Θανάσης Παφίλης : Να αντιληφθεί ο λαός τι έρχεται, να οργανωθεί για να το αντιπαλέψει.Αποσπάσματα απ' τη συνέντευξη του μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ στο ρ/σ «Παραπολιτικά»

Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, έδωσε χτες συνέντευξη 

στο ρ/σ «Παραπολιτικά» και τη δημοσιογράφο Ελλη Στάη.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις απαντήσεις του Θ. Παφίλη.



  • Για τη συμφωνία που «πέτυχε» η συγκυβέρνηση στο Γιούρογκρουπ.
«Αν κοιτάξει κανείς το mail της κυβέρνησης - δεν είναι του κ. Βαρουφάκη, αυτός το υπογράφει - θα δει ότι ακόμα και η φρασεολογία είναι ουσιαστικά ό,τι έχουμε ζήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δηλαδή, είναι το μνημόνιο, είναι η επέκταση του μνημονίου, η συνέχιση της ίδιας πολιτικής και μάλιστα θα έλεγα - επειδή του αρέσει του υπουργού Οικονομικών να χρησιμοποιεί διάφορες εκφράσεις - αυτό που είναι φανερό σ' αυτό το mail είναι ότι όλα τα αντιλαϊκά μέτρα περιγράφονται με σαφήνεια και τα δήθεν "φιλολαϊκά" απουσιάζουν ή περιγράφονται με γενικές εκφράσεις.
Εμείς, λοιπόν, λέμε καθαρά ότι η συμφωνία αυτή επεκτείνει και τυπικά και ουσιαστικά ακόμα το μνημόνιο και τις δεσμεύσεις και συνεχίζει την ίδια γραμμή, την ίδια αντιλαϊκή πολιτική».
  • Για το πού αποσκοπεί η πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση των μνημονίων και των εφαρμοστικών νόμων.
«Εδώ υπάρχει μια δραματική κατάσταση, ο κόσμος ζει στην κόλαση κυριολεκτικά, που είναι αποτέλεσμα της συνολικής πολιτικής της ΕΕ και του ίδιου του δρόμου ανάπτυξης που ακολουθείται, του καπιταλιστικού δρόμου και φυσικά επιδεινώθηκε απότομα με το μνημόνιο, που έφερε σε πολύ γρήγορο διάστημα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία σε άλλες χώρες πέρασαν πιο αργά.
Και επομένως απ' τη στιγμή που υπάρχει αυτή η κατάσταση το ΚΚΕ, όπως παλιότερα και πριν από το μνημόνιο αλλά και μετά, πάλεψε στην πρώτη γραμμή για την κατάργησή του. Ετσι και τώρα ερχόμαστε στη Βουλή για να γίνει συζήτηση... Γιατί εδώ - δεν θέλω να χρησιμοποιήσω βαριά έκφραση - έχουμε μία προπαγάνδα, ένα πρωτοφανές μπαράζ προπαγάνδας, στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μάστορας και πρέπει να του το αναγνωρίσουμε αυτό, που προσπαθεί να παρουσιάσει το μαύρο άσπρο κυριολεκτικά. Δηλαδή, λέει ότι δεν υπάρχει μνημόνιο. Μα σοβαρολογούμε; Εχουν φύγει όλοι οι εφαρμοστικοί νόμοι; Εχει αλλάξει τίποτα;».
  • Για τον αν προτρέχει το ΚΚΕ, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μιλά για «μια μετάβαση ενός 4μήνου όπου το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί δε θα έχει καμία σχέση με το μνημόνιο».
«Πολλές φορές μας το λένε ότι προτρέχουμε και έρχονται μετά και λένε ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ κι αυτό είναι κοινή συνείδηση σε όλο τον ελληνικό λαό, ανεξάρτητα τι επιλέγει. Γιατί και οι πολιτικές δυνάμεις κρίνονται στην πρόβλεψη και όχι μόνο στο τι λένε στον κόσμο. Δικαιωνόμαστε εκ των υστέρων κι αυτό είναι κακό. Καλό για το λαό είναι να αντιλαμβάνεται τι έρχεται και να οργανώνεται για να το αντιπαλέψει και να το ανατρέψει. Επομένως, αυτά τα οποία λέγονται είναι μία εξαπάτηση του ελληνικού λαού, το ότι δεν υπάρχει μνημόνιο, ότι καταργήθηκε, ότι συζητάμε μόνο τη δανειακή σύμβαση. Ας διαβάσει λοιπόν όποιος θέλει τη δανειακή σύμβαση, τουλάχιστον σε 10 σημεία λέει ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή της δανειακής σύμβασης είναι η εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου».
  • Για τα περί «δημιουργικής ασάφειας» στις «μεταρρυθμίσεις».
«Να σας πω ένα παράδειγμα: Η μεταρρύθμιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, λέει ο τίτλος στη συμφωνία. "Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τον εκσυγχρονισμό του συνταξιοδοτικού συστήματος". Αυτό είναι δημιουργική ασάφεια; Τι λέει; Οτι όσα έγιναν μέχρι τώρα, δηλαδή το ότι στράγγισαν τις συντάξεις, το ότι έκλεισαν τα Ταμεία, ήταν εκσυγχρονισμός του συνταξιοδοτικού συστήματος, εκτός αν δεν ξέρουμε να διαβάζουμε.
Αλλο παράδειγμα, η ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων, που θα γίνει έτσι ώστε να βοηθήσει τις τράπεζες. Να αντιμετωπίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με τέτοιο τρόπο που να θεωρεί πλήρη την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών λαμβάνοντας υπόψη τον υιοθετημένο κώδικα των τραπεζών, τη λειτουργία του συστήματος Δικαιοσύνης, την κατάσταση αγοράς ακινήτων. Δηλαδή, αν πάρουν τώρα τα δάνεια τα "κόκκινα" από όλες τις τράπεζες και τα πάνε σε ένα δημόσιο φορέα, όπως λένε, δηλαδή όλη τη ζημιά, ποιος θα ωφεληθεί; Θα ωφεληθούν οι τράπεζες».

Πηγή : rizospastis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: