Κυριακή 22 Μαρτίου 2015

Μεταναστευτικό:
Υπεράσπιση της ζωής και των δικαιωμάτων των μεταναστών ή χρησιμοποίησή τους ως «μοχλό πίεσης» προς την Ε.Ε.;

Η κατάσταση και οι εξελίξεις στο κολαστήριο της Αμυγδαλέζας ανέδειξαν ξανά το μεταναστευτικό ζήτημα, στη φάση της νέας διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ αυτή τη φορά. Μετά τους νέους θανάτους και τις αυτοκτονίες μεταναστών, την ανάδειξη ξανά των άθλιων συνθηκών διαβίωσης και της ανύπαρκτης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, τις εξεγέρσεις των κρατούμενων μεταναστών που βρίσκονται έγκλειστοι στα λεγόμενα Κέντρα Κράτησης μόνο και μόνο γιατί δεν διαθέτουν τα λεγόμενα «νομιμοποιητικά έγγραφα» ακολούθησε κοινή δήλωση των αναπληρωτών υπουργών «Προστασίας του Πολίτη» Γιάννη Πανούση και Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασίας Χριστοδουλοπούλου (17/2) στην οποία υπήρχε η δέσμευση για το σταδιακό κλείσιμο της Αμυγδαλέζας, την απελευθέρωση απ΄ αυτό των λεγόμενων ευπαθών ομάδων (παιδιά, οικογένειες, ασυνόδευτοι ανήλικοι, έγκυοι, θύματα βασανιστηρίων) και τη μεταφορά τους σε «δομές φιλοξενίας», καθώς και όσων αιτούνται Ασύλου.

Στην κατεύθυνση αυτή ζητήθηκε βέβαια και η… συνδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνολικότερα των «θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.» απ΄ τα οποία θα… διεκδικηθεί… «επιμερισμός ευθυνών (sic) με βάση την αρχή της αλληλεγγύης»! Κατανόηση δηλαδή του προβλήματος και συνδρομή, απ΄ τους Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές! Στη συνέχεια, και παράλληλα με την απελευθέρωση κάποιου αριθμού μεταναστών απ΄ την Αμυγδαλέζα, ακολούθησε ένα ολόκληρο κυβερνητικό σίριαλ που χαρακτηρίστηκε από αντιφάσεις και κόντρες, ασυνεπείς «δεσμεύσεις» και μπόλικο παρασκήνιο που δεν αφορούσε μόνο ή κυρίως την Αμυγδαλέζα, αλλά συνολικότερα το μεταναστευτικό ζήτημα.
Έτσι, στις 3/3 εκδίδεται έγγραφο του Τμήματος Αλλοδαπών του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., που υπογράφεται απ’ τον υποστράτηγο Νίτσα, σύμφωνα με το οποίο οι κρατούμενοι μετανάστες που δεν κατηγορούνται για κακούργημα θ’ αφήνονται ελεύθεροι, ενώ οι μετανάστες που θα εντοπίζονται στα σύνορα θα καταγράφονται και θα τους δίνεται η δυνατότητα παραμονής στην Ελλάδα για έναν μήνα, μέχρι να επιλέξουν σε ποια χώρα θα πάνε, και έξι ακόμα μήνες, εάν εντοπιστούν και δεν έχουν φύγει.
Ακολουθούν έντονες αντιδράσεις απ΄ την Ν.Δ. στο γνωστό φασίζον πνεύμα ενάντια στους μετανάστες και διασποράς τρόμου περί «καταιγισμού λαθρομεταναστών» και «αύξησης της εγκληματικότητας», αλλά και αντιδράσεις του Πανούση που χαρακτήρισε το έγγραφο «προβοκάτσια» και διέταξε ΕΔΕ, εκφράζοντας βεβαίως και την αντίθεσή του σ΄ αυτό. Κι ενώ ο υποστράτηγος Νίτσας αποστρατεύτηκε απ΄ το Τμήμα Αλλοδαπών, κατά τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. («αυτο-αποκεφαλίστηκε», σύμφωνα με τον Πανούση), νέο «διευκρινιστικό έγγραφο» της «Διεύθυνσης δίωξης παράνομης μετανάστευσης» επικυρώνει την ισχύ του προηγούμενου, του οποίου η προώθηση αποδίδεται στη σύμβουλο της Τασίας Χριστοδουλοπούλου, Σπαθανά, τονίζοντας όμως πως δεν αναφερόταν σε «άνοιγμα των συνόρων».
Απ΄ τη μεριά της η Τασία Χριστοδουλοπούλου, που προφανώς βρίσκεται σε κόντρα με τη γραμμή Πανούση, μιλά για φιλοξενία των μεταναστών σε επινοικιαζόμενα κτίρια (ξενοδοχεία, κλινικές, δημόσια κτίσματα και διαμερίσματα) μέσω βέβαια της «απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων» που θα «διεκδικηθούν», κάτι που θα τεθεί και κατά την επίσκεψή της στις Βρυξέλες. Στην επίλυση δηλαδή των συνεπειών της διαρκούς αιμορραγίας που δημιουργούν οι ιμπεριαλιστές σε μια σειρά λαούς που παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης μέσω της λεγόμενης «κατανόησης» (sic) του προβλήματος, απ΄ αυτούς, και στη «διαπραγμάτευση» (και σ΄ αυτό το θέμα!) μ’ αυτούς που αποτελούν μέρος της αιτίας του προβλήματος και όχι της λύσης του.
Προχωρώντας όμως παραπέρα, άλλα στελέχη της κυβέρνησης έθεσαν τη γραμμή της χρησιμοποίησης των μεταναστών στο πλαίσιο της συνολικότερης λεγόμενης «διαπραγμάτευσης» με τους ιμπεριαλιστές της Ε.Ε. Έτσι, σε δηλώσεις του στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στη Ρίγα της Λετονίας, ο ΥΠ.ΕΞ. Κοτζιάς δηλώνει πως «αν η Ελλάδα καταρρεύσει οικονομικά, εκατομμύρια μετανάστες και χιλιάδες τζιχαντιστές (!) θα κατακλύσουν την Ευρώπη», δήλωση που προκάλεσε ανάλογες αντιδράσεις…
Από κοντά κι ο εθνικιστής Καμμένος, σε δήλωσή του στο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝ.ΕΛΛ., τόνισε πως εάν οι «εταίροι–πιστωτές» προσπαθήσουν να χτυπήσουν την Ελλάδα, η κυβέρνηση θα αναστείλει τη συνθήκη «Δουβλίνο ΙΙ» και θα στείλει στο Βερολίνο τους μετανάστες, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονται και μέλη του ISIS… Αλλά και ο Πανούσης στο ίδιο μήκος κύματος δήλωνε: «Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν τι τους λέμε, τότε να σπάσουμε τη συνθήκη Σένγκεν και να δώσουμε χαρτιά σε 300.000 μετανάστες, που θα διαχυθούν στην Ευρώπη»…
Σύμφωνα με τα λεγόμενα αυτά, οι μετανάστες αντιμετωπίζονται σαν «μιάσματα» που θα τους χρησιμοποιήσουμε αναλόγως. Ουτοπικό και αντιδραστικό ταυτόχρονα. Σύμφωνα όμως με τη βαθύτερη πολιτική ουσία όλων αυτών, στην πλάτη των μεταναστών, της ζωής και των αναγκών τους, παίζεται ένα παιχνίδι που εντάσσεται και στη συνολική λεγόμενη «διαπραγμάτευση»… υποταγής. Πέρα και ενάντια στο παιχνίδι αυτό, πέρα και ενάντια στις αυταπάτες που διασπείρονται απ΄ την άλλη πλευρά για την «κατανόηση των ιμπεριαλιστών», η απάντηση στο ζήτημα των μεταναστών μπορεί να δοθεί μόνο από ένα ταξικό, λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα διεκδίκησης, Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια τόσο στις αιτίες όσο και στις συνέπειες της μετανάστευσης. Ενός κινήματος που θα αποδεικνύει στην πράξη τα κοινά συμφέροντα και δικαιώματα Ελλήνων και μεταναστών, διαλύοντας τα «αντιδραστικά αντανακλαστικά» (;) της «κοινής γνώμης», που υπαινίχτηκε η Χριστοδουλοπούλου μιλώντας στον Σκάι, κάτι που δεν αντιμετωπίζεται με… εκκλήσεις. Ενός κινήματος που θα καταδεικνύει τους κοινούς εχθρούς, Ελλήνων και μεταναστών, τους ιμπεριαλιστές και το κεφάλαιο, και που θα στρέφεται ενάντιά τους.

Προλεταριακή Σημαία

Δεν υπάρχουν σχόλια: