Κυριακή 8 Φεβρουαρίου 2015

ΠΑΜΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ - ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ: Όταν ακούς για «λιτό βίο» πάρε τα μέτρα σου !

 Παρά τις συντονισμένες προσπάθειες να αποσιωπηθεί ο πραγματικός στόχος των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλος από την παραπέρα εξασφάλιση της κερδοφορίας των μονοπωλίων και της αδιάκοπης εκμετάλλευσης των εργαζομένων, παραμένουν οι φωνές που, κόντρα στο ρεύμα, επιμένουν να λένε την αλήθεια και να καλούν σε εγρήγορση, καθώς τα εκρηκτικά προβλήματα της ζωής μας παραμένουν και γιγαντώνονται.



Η Πανελλαδική Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών ξεκαθαρίζουν, με ανακοινώσεις τους, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για εφησυχασμό, καθώς ο βασικός και κύριος αντίπαλος είναι εδώ. Και θέτουν στόχους πάλης και συσπείρωσης για άμεσα μέτρα ανακούφισης, για την ανάκτηση των τεράστιων απωλειών, για την ικανοποίηση των αναγκών μας.

«Την προηγούμενη συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τη διαδέχτηκε η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Ομως μαζί με την παλιά κυβέρνηση δεν έφυγαν και τα προβλήματά μας. Αυτά είναι εδώ και μεγαλώνουν. Πριν από όλα είναι εδώ ο βασικός και κύριος αντίπαλός μας: Η ΕΕ, οι βιομήχανοι, οι τραπεζίτες, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι απαιτήσεις τους για μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, τα Μνημόνια Διαρκείας, οι ματωμένοι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα κ.ά.
Είναι εδώ όλοι αυτοί που μαζί με τις κυβερνήσεις τους και την ΕΕ φόρτωσαν τις συνέπειες της κρίσης και των χρεών στις πλάτες του λαού, συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη δυστυχία και την εξαθλίωση της συντριπτικής λαϊκής πλειοψηφίας.
Είναι εδώ οι μισθοί πείνας, οι τεράστιες απώλειες στο εισόδημα, στα ασφαλιστικά ταμεία, στο εφάπαξ.
Είναι εδώ τα χιλιάδες κενά στα σχολεία, οι άδειες από χρήματα σχολικές επιτροπές.
Είναι εδώ τα παιδιά που προσπαθούν να πάνε στο σχολείο χωρίς να υπάρχει πούλμαν, με ευθύνη και έξοδα των γονιών τους
Είναι εδώ τα 27-28άρια τμήματα, τα σχολεία που καταργήθηκαν ή συγχωνεύθηκαν, τα ευρωπαϊκά προγράμματα που διαλύουν την εκπαιδευτική διαδικασία και τη σκέψη του παιδιού.
Είναι εδώ οι επιχειρηματίες, που βγάζουν κέρδος από το αγαθό της Υγείας και της Παιδείας, απομυζούν το πενιχρό λαϊκό εισόδημα.
Παραμένουν σε ισχύ οι καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ, οι διαθεσιμότητες, η κινητικότητα.
Και ο κατάλογος δεν έχει τέλος...», υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και τονίζει ότι ο συγκεκριμένος αντίπαλος δεν έφυγε με την εναλλαγή της κυβέρνησης. «Αξιοποιώντας αυτή την εναλλαγή βρίσκεται εδώ πιο έτοιμος και εξοπλισμένος. Τα συχαρίκια και οι φιλοφρονήσεις από τους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου στη νέα κυβέρνηση πηγάζουν από τις δεσμεύσεις για νέα προνόμια, για ένα διαφορετικό μείγμα διαχείρισης που θα τους βοηθήσει να βγουν από την κρίση. Θέλουν να παγιωθεί όλο αυτό το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχει δημιουργηθεί ώστε σε συνθήκες ανάκαμψης να έχει εξουδετερωθεί η αγωνιστική - διεκδικητική φωνή των εργαζομένων. Βασικός πυλώνας της νέας διαχείρισης του συστήματος είναι να μάθουμε να ζούμε με τα λίγα, να ικανοποιούμαστε με τα ψίχουλα, όπως ακριβώς τόνισε ο νέος υπουργός Οικονομικών με τη δήλωση περί "λιτού βίου", αλλά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης στη συνάντηση με την Ε.Ε. ΑΔΕΔΥ: "Δε θα υπάρξει καμιά αποκατάσταση μισθολογικών και εργασιακών απωλειών... Σας το λέω ξεκάθαρα, τη φτώχεια θα διαχειριστούμε. Αλλαγές στο μισθολόγιο μπορούμε να συζητήσουμε από το 2016 και μετά". Ταυτόχρονα, δήλωσε υπέρ ενός συστήματος αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων που θα συνδέεται με την αποδοτικότητα και την υπηρεσιακή εξέλιξη, δηλαδή με το μισθό».
Σε αυτήν τη βάση, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών διεκδικεί την άμεση ικανοποίηση των παρακάτω αιτημάτων αιχμής:
  • Ξεπάγωμα των ωριμάνσεων, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, 13ης και 14ης σύνταξης.
  • Kάλυψη όλων των κενών με μαζικούς, μόνιμους διορισμούς.
  • Εκτακτη επιχορήγηση των σχολικών επιτροπών.
  • Δωρεάν γεύμα στο σχολείο για όλους τους μαθητές, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, δωρεάν μετακίνηση.
  • Αμεση επαναφορά των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα, επανασύσταση των τομέων και των ειδικοτήτων που καταργήθηκαν. Μέχρι τότε, επαναφορά του μισθού, άμεση τοποθέτηση στα σχολεία (2ο πτυχίο, β' ανάθεση, γραμματειακή υποστήριξη) αλλά και στις ΣΕΚ και στα ΙΕΚ ή σε άλλες υποστηρικτικές δομές της εκπαίδευσης. Αμεση επαναφορά του μισθού των 85 εκπαιδευτικών που έχει διακοπεί η μισθοδοσία τους.
  • Κατάργηση του νόμου 4186/2013, της Τράπεζας Θεμάτων από φέτος, της μαθητείας και της κατάρτισης των ΣΕΚ, οι προαγωγικές εξετάσεις να είναι στην αποκλειστική ευθύνη της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών.
  • Κατάργηση όλου του αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου για το «Νέο Σχολείο» και την «αξιολόγηση» (νόμος 3848/2010, Π.Δ. 152/2013, νόμος 4142), το πειθαρχικό δίκαιο (νόμος 4093/2012 και ειδικότερα της υποπαραγράφου Ζ3, του 4057/13 και της εγκυκλίου Φ277/412/14476/Δ2 στις 19/11/2012).
Αντίστοιχα στην Ανώτατη Εκπαίδευση
Με αφορμή την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τα τεράστια έξοδα για σίτιση, στέγαση, αναλώσιμα, μετακινήσεις, η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς «προτεραιότητα της νέας συγκυβέρνησης δεν είμαστε εμείς και οι ανάγκες μας αλλά η στήριξη (...) στους 559 μεγαλομετόχους στην Ελλάδα που εμφανίζουν περιουσία που ξεπερνά τα 67 δισ. δολάρια, στους οποίους η νέα κυβέρνηση εγγυήθηκε "μεταρρυθμίσεις, διευκολύνσεις και ανταγωνιστικότητα"».
Σχετικά με την τραγική υποχρηματοδότηση των σχολών, το ΜΑΣ υπογραμμίζει ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν προβλέπεται καμία επιστροφή των κλεμμένων τόσων χρόνων, ούτε επαρκής κρατική χρηματοδότηση που θα εξασφαλίζει δωρεάν σπουδές για όλους. «Αντίθετα, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ξεκινά συνεργασία με την εταιρεία LAZARD, εταιρεία σύμβουλο της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ που είχε προχωρήσει το 2012 σε "κούρεμα" των αποθεματικών σε ΑΕΙ πάνω από 87εκατ. ευρώ και σε ΤΕΙ πάνω από 100 εκατ.ευρώ». Και την ίδια στιγμή παραμένουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ για ΑΕΙ - ΤΕΙ που, μεταξύ άλλων, σημαίνει απόλυτη υποταγή της ακαδημαϊκής έρευνας στα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, τεράστια υποχρηματοδότηση και αδυναμία λειτουργίας των σχολών, μπίζνες των μεγάλων επιχειρήσεων με τη λειτουργία των ιδρυμάτων, συμβάσεις με τους εργολάβους, αξιοποίηση της περιουσίας των ιδρυμάτων από επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Στους δρόμους θα βγούμε με τη σημαία των σύγχρονων αναγκών μας όχι για να πάρουν ζεστό χρήμα οι επιχειρηματίες. Δε θα κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας!», τονίζει το ΜΑΣ και καλεί σε διεκδίκηση για:
  • Επαρκή χρηματοδότηση των ιδρυμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να μετατραπούν πανεπιστημιακά ακίνητα και δημόσια κτίρια σε εστίες στην ευθύνη του κράτους. Μέχρι τότε να δίνονται επίδομα ενοικίου, δωρεάν δωμάτια σε ξενοδοχεία.
  • Ούτε ευρώ για σίτιση - μετακίνηση - αναλώσιμα.
  • Πρόσληψη μόνιμων καθηγητών που να καλύπτουν όλο το πρόγραμμα σπουδών. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που να καλύπτει όλες τις ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος.
  • Να μην περάσει ο νέος Οργανισμός που εφαρμόζει τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο.
  • Να καταργηθούν ο νόμος - πλαίσιο και το σχέδιο «Αθηνά».
  • Επιστημονική μόρφωση και ειδίκευση υψηλού επιπέδου. Επιστήμη και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών και όχι για τα συμφέροντα των μονοπωλίων.
  • Σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα πάνω στο αντικείμενο σπουδών. Να μην υπάρχει νέος που θα δουλεύει με λιγότερα από 751 ευρώ. Μέτρα στήριξης των εργαζόμενων φοιτητών. Να μη διαγράφεται κανείς που θέλει να τελειώσει τις σπουδές του.
  • Καμία διακοπή ρεύματος, νερού, σταθερού τηλεφώνου σε ανέργους, απλήρωτους εργαζόμενους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: