Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Κυριακάτικη αργία : Στη μάχη της απεργίας οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

 Τη μάχη της απεργίας έδωσαν την Κυριακή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Εμπόριο, καλώντας τους εργαζόμενους να υπερασπιστούν την κατάκτηση της κυριακάτικης αργίας. 

Στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών που πήραν, με μαζικές παρεμβάσεις και εξορμήσεις, βρέθηκε η πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που σπεύδουν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις των επιχειρήσεων για πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Η δράση των σωματείων ανέδειξε, επίσης, τη μεθόδευση κυβέρνησης και εργοδοτών για λειτουργία των καταστημάτων και στις 28 Δεκέμβρη, για τρίτη δηλαδή Κυριακή μέσα στο Δεκέμβρη.
Ήδη, μεγάλα εμπορικά καταστήματα έχουν μοιράσει στους εργαζόμενους πρόγραμμα και έχουν βγάλει βάρδιες για εκείνη τη μέρα. Αντίστοιχα, το ωράριο των εμποροϋπαλλήλων καταρρακώνεται και από τις «λευκές νύχτες» που διοργανώνουν μια σειρά δήμοι και Εμπορικοί Σύλλογοι. Παράλληλα, η απεργία της Κυριακής ανέδειξε και τις ευθύνες της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), που προκηρύσσει απεργιακές κινητοποιήσεις χωρίς να παίρνει μέτρα και να αναλαμβάνει δράση για την επιτυχία τους.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων προχώρησε σε παρεμβάσεις στο κατάστημα του «Praktiker» στο Αιγάλεω, στο «Attica» και στο «Mall» στο Μαρούσι. Μοιράστηκε η ανακοίνωση του Συλλόγου για την κατάργηση της Κυριακής αργίας, κατ' εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, καθώς και προκήρυξη που συνοψίζει την ιστορία της κατάκτησης της κυριακάτικης αργίας μέσα από σκληρούς εργατικούς αγώνες. Στον Πειραιά, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο και στη συνέχεια παρεμβάσεις στο πολυκατάστημα «Νοtos Gallery» και στο «Carrefour» στο Πασαλιμάνι.
Στη Θεσσαλονίκη, η απεργιακή κινητοποίηση της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων ολοκληρώθηκε με μαζική εξόρμηση μέσα και έξω από το κατάστημα της επιχείρησης «Carrefοur» στην περιοχή της Ευκαρπίας. Με πανό και με συνθήματα ενημέρωσαν εργαζόμενους και πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το κατάστημα.
Στο Αγρίνιο, οι εμποροϋπάλληλοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έξω από τα πολυκαταστήματα «Jumbo», «Βερόπουλος» και «Public». Συγκεντρώσεις και εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία και στο Ηράκλειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: