Μείωση συντάξεων και επιδομάτων, απολύσεις στο δημόσιο, περιορισμό της συνδικαλιστικής δράσης, πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, αύξηση της έμμεσης φορολογίας, ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων είναι οι βασικοί άξονες των συστάσεων της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.
Ασφαλιστικό – συντάξεις – επιδόματα – lock out
Το ΔΝΤ θέτει θέμα νέων μειώσεων των συντάξεων καθώς στην έκθεση σημειώνει πως «οι αρχές θα επανεξετάσουν την ανάγκη παραπέρα μεταρρυθμίσεων των συντάξεων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και την αύξηση της αναλογιστικής δικαιοσύνης».
Θεωρεί πως είναι πάνω από τον μέσο όρο της ΕΕ οι δαπάνες για το ασφαλιστικό που φτάνουν το 17% σημειώνοντας πως «η σχετική δαπάνη ανέρχεται στο 17% του ΑΕΠ, δηλαδή βρίσκεται μεταξύ των υψηλότερων στην ΕΕ», ενώ δεν αποκλείει υπό προϋποθέσεις και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αναφέροντας «η σύνδεση μεταξύ ασφαλιστικών εισφορών και ατομικών παροχών είναι αδύναμη, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μειωμένα κίνητρα για να αυξηθούν οι πρώτες».
Οι αλλαγές που συνιστά το ΔΝΤ είναι:
- Παραπέρα μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις με στόχο νέες μειώσεις των δαπανών.
- Μείωση των επιδομάτων ωρίμανσης κατά 50% για τους μορφωμένους μακροχρόνια ανέργους πριν το 2017.
- Καμουφλάρισμα της ακραίας φτώχειας μέσω του «εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος».
- Έγκριση των ομαδικών απολύσεων μόνο από το ΓΓ του υπουργείου Εργασίας και όχι από τον υπουργό.
- Δικαίωμα στους εργοδότες να κάνουν lock out.
Απολύσεις στο Δημόσιο και μέσω της αξιολόγησης
Τη συνέχιση των απολύσεων και τη σύνδεση του μέσω της «αξιολόγησης» συστήνει το ΔΝΤ παρά το γεγονός ότι μειώθηκαν οι δημόσιοι υπάλληλοι κατά 19%. Η έκθεση αναφέρει πως «το προσωπικό μειώθηκε συνολικά κατά 161.000 άτομα από το 2010» και πως «οι αρχές έχουν δεσμευτεί να κάνουν παραπέρα βήματα τους επόμενους μήνες». Προσθέτει πως «οι απολύσεις δεν έχουν βασιστεί στις επιδόσεις» και ζητά από την κυβέρνηση να τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων από το 2015. Επιπλέον ζητά:
- Απολύσεις πέραν του στόχου των 11.000 απολύσεων έως το τέλος του έτους και επιπλέον 2.000 απολύσεων το 1ο τρίμηνο του 2015.
- Ευθυγράμμιση των μη μισθολογικά επιδομάτων με πρακτικές στην ΕΕ. Κατάλληλο μέγεθος των μισθών και της απασχόλησης στο δημόσιο τομέα.
- Αποσυμπίεση της κατανομής των μισθών με ένα δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο.
- Παραχώρηση ορισμένων τομέων του δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα με χαμηλότερο κόστος.
Πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας
Με σαφή τρόπο το ΔΝΤ με την έκθεση του αποκαλύπτει όλο το σχεδιασμό για την απελευθέρωση της κυριακάτικης λειτουργίας για όλα τα καταστήματα σε όλη τη χώρα όπως ακριβώς θα γίνει φέτος σε Αττική, σε Κεντρική Μακεδονία και σε Νότιο Αιγαίο. Σύμφωνα με το ΔΝΤ η πιλοτική εφαρμογή στις τρεις περιοχές θα αξιολογηθεί μέχρι το τέλος Μάρτη 2015 και θα αποφασισθεί η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.
Επίσης στο σχεδιασμό των απελευθερώσεων είναι και αυτή της διάθεσης του ψωμιού και σε άλλα καταστήματα εκτός φούρνων και σούπερ μάρκετ. Για το παστεριωμένο γάλα επαναφέρει τις αρχικές προτάσεις του ΟΟΣΑ για πλήρη απελευθέρωση της χρονικής διάρκειας του. Ακόμα θεωρεί πως πρέπει να επανεξετασθεί το φθινόπωρο το καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών με στόχο την πλήρη απελευθέρωση.
Αύξηση της χαμηλής έμμεσης φορολογίας
Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο το ΔΝΤ ζητά την αύξηση των χαμηλών συντελεστών του ΦΠΑ θεωρώντας ότι πρέπει να «εξορθολογιστούν». Πρόκειται για σύσταση που έχει μεταφέρει και στο παρελθόν. Γίνεται λόγος για επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και επανεξέταση των φοροαπαλλαγών του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων.
Χαρακτηρίζει «υπερβολική» τη φοροδιαφυγή στους αυτοαπασχολούμενος και ζητά μέτρα σε βάρος τους στο όνομα της πάταξης της φοροδιαφυγής. Σημειώνει πως η κυβέρνηση θα πρέπει να κλείσει φορολογικά παράθυρα, να μεταρρυθμίσει τα φορολογικά κίνητρα και να βελτιώσει τις φορολογικές διαδικασίες.
Ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα για το λαό
Το ΔΝΤ εμφανίζεται ικανοποιημένο από την πορεία της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, του διαχωρισμού και της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ σημειώνοντας πως ο διαχωρισμός της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες παραγωγής και προμήθειας, με την ιδιωτικοποίηση της μικρής ΔΕΗ αναμένεται να δώσει ώθηση στις επενδύσεις και τον ανταγωνισμό. Επιπλέον αναφέρει πως από 1η Ιούλη μπαίνει σε εφαρμογή ο τριμηνιαίος μηχανισμός προσαρμογής των τιμολογίων, που πρέπει να αντανακλούν επαρκώς τα κόστη και να μειώνουν τις σταυροειδείς επιδοτήσεις. Για το φυσικό αέριο στόχος είναι απελευθέρωση της σχετικής αγοράς.
Επίσπευση ιδιωτικοποιήσεων από το ΤΑΙΠΕΔ
Η έκθεση του ΔΝΤ γίνεται λόγος αφενός μεν για την επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων αφετέρου δε για την εκτέλεση και εφαρμογή των συμβάσεων και σημειώνει πως «το ΤΑΙΠΕΔ θα συνεχίσει να είναι επιφορτισμένο με την πώληση περιουσιακών στοιχείων όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα». Στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων δεσπόζουν ο ΟΛΠ, ο ΟΛΘ, η «ΤΡΑΙΝΟΣΕ», η «ROSCO», ο «ΔΕΣΜΗΕ», η «ΕΥΔΑΠ» και τα «ΕΛΠΕ».
Τράπεζες - κόκκινα δάνεια – χρηματοδοτικές ανάγκες
Η έκθεση του ΔΝΤ εκτιμά ότι το χρηματοδοτικό κενό για το 2015 είναι στο 12,5% του ΑΕΠ και το δημοσιονομικό κενό εκτιμά πως θα είναι 2 δισ. ευρώ το 2015, 3,7 δισ. ευρώ το 2016 και 1,8 δισ. ευρώ το 2017 και επισημαίνει τον κίνδυνο της χαλάρωσης των αντιλαϊκών μέτρων. Θεωρεί ότι είναι 6 δισ. ευρώ το κενό των τραπεζών, οι οποίες λόγω των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες.
Πηγή: 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου