Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Ουκρανία : Προετοιμασίες στην Κριμαία για την ένωση με τη Ρωσία Αντιδράσεις των ευρωατλαντικών ιμπεριαλιστών και ανησυχία και για άλλες πόλεις στα ανατολικά.

 Οξύνεται καθημερινά το κλίμα στην Ουκρανία, που έχει βρεθεί στη δίνη μιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσία που τη διεκδικούν για τη γεωστρατηγική της θέση και τον πλούτο της και ανάμεσα σε τμήματα της αστικής τάξης για την επιλογή ιμπεριαλιστικού κέντρου. 

PHOTO: SPENCER PLATT/GETTY IMAGES
κομμουνιστησ διαδηλωτησ στη συμφερουπολη ,κρατα σημαια τησ σοβιετικησ ενωσησ μπροστα απο το τοπικο κοινοβουλιο

Το προετοιμαζόμενο για την Κυριακή δημοψήφισμα στη Χερσόνησο της Κριμαίας των 2 εκατομμυρίων, όπου κυριαρχεί το ρωσόφωνο στοιχείο και όπου αναμένεται να επικρατήσει η άποψη της ένωσης με τη Ρωσία είναι η αιχμή της νέας έντασης.
Η νέα αστική εξουσία, των φιλοδυτικών, εθνικιστών και φασιστικών δυνάμεων, που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Β. Γιανουκόβιτς με την ανοιχτή επέμβαση των ΕΕ και ΗΠΑ θέλουν με κάθε τρόπο να αποφύγουν το δημοψήφισμα, βλέποντας τη «φωτιά»» των διαθέσεων για ένωση με τη Ρωσία να διευρύνεται σε πολλές πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας. Ετσι, χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα παράνομο, όπως κάνουν και όλοι οι ευρωατλαντικοί ιμπεριαλιστές ηγέτες. Από την πλευρά της, η Ρωσία αξιοποιεί τα έντονα αντιφασιστικά αισθήματα των ρωσόφωνων και όχι μόνο των ανατολικών περιοχών που έζησαν τη ναζιστική θηριωδία με εκατομμύρια θύματα και προωθεί τα δικά της συμφέροντα για λογαριασμό, βέβαια, της αστικής τάξης.
Σε αυτό το έδαφος, συνεχίζονται οι στρατιωτικοπολιτικές και διπλωματικές κινήσεις και επαφές. Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αυτές τις μέρες τηλεφωνικές επικοινωνίες με την Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ και τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, στους οποίους επανέλαβε τη θέση του ότι οι κινήσεις των αρχών της Κριμαίας ήταν σύμφωνες με το διεθνές Δίκαιο. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη δημιουργία μιας ομάδας επαφών για τη διευθέτηση της κατάσταση στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, επισήμανε την έλλειψη της όποιας δράσης των σημερινών αρχών του Κιέβου για τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης συμπεριφοράς των υπερεθνικιστών και των ακραίων δυνάμεων στην πρωτεύουσα και σε πολλές περιοχές, ενώ το ΥΠΕΞ της Ρωσίας μίλησε για ατιμώρητα εγκλήματα των φασιστών, του «Δεξιού Τομέα» στην Ανατολική Ουκρανία.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπ. Ομπάμα, επικοινώνησε με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινιπίγκ, αλλά το μόνο που εισέπραξε από αυτόν ήταν ότι απαιτείται να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες.
Ο ανατραπείς Πρόεδρος της Ουκρανίας Β. Γιανουκόβιτς ανακοίνωσε ότι σήμερα θα κάνει δηλώσεις από την πόλη Ροστόφ επί του Ντον αλλά δεν έχει δοθεί η ακριβής ώρα για λόγους ασφαλείας.

Στις ΗΠΑ ο Γιάτσενιουκ

Από την άλλη, ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιάτσενιουκ ανακοίνωσε ότι μεταβαίνει στις ΗΠΑ την Τετάρτη «με στόχο την επίλυση της κρίσης που συντελείται στις διμερείς και πολυμερείς μας σχέσεις». Ταυτόχρονα, ο μεταβατικός υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Αντρίι Ντεσχίτσια, μίλησε για πιθανότητα υπογραφής συμφωνίας εταιρικής σχέσης Ουκρανίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης, έως τις 21 Μάρτη. Επίσης, αργά χτες το βράδυ αναμενόταν να πραγματοποιηθεί νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία.

Κινήσεις παγίωσης δεδομένων

Στην ίδια την Ουκρανία συνεχίζονται μεγάλες διαδηλώσεις σε πόλεις της Ανατολικής Ουκρανίας (Χαρκόβο, Ντόνετσκ, Λουγκάνσκ, Σεβαστούπολη, Συμφερούπολη κ.λπ. ) υπέρ της ένωσης με τη Ρωσία και συγκρούσεις με οπαδούς της κυβέρνησης του Κιέβου. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι κινήσεις του ρωσικού στρατού (άνδρες χωρίς διακριτικά).
Σύμφωνα με Ουκρανούς συνοριοφύλακες στη Δυτική Κριμαία, βάση πυραύλων τέθηκε υπό τον έλεγχο Ρώσων. Οι ουκρανικές δυνάμεις προς το παρόν πραγματοποιούν ασκήσεις και ο υπουργός Αμυνας της νέας αστικής εξουσίας Ιχόρ Τενιούκ δηλώνει ότι δεν «προβλέπεται καμία μετακίνηση, καμία αναχώρηση των ενόπλων δυνάμεων για την Κριμαία».


Η φωτογραφία είναι επιλογή του συντάκτη της ανάρτησης

Δεν υπάρχουν σχόλια: