Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2014

Ανησυχία από το νέο μεγάλο σεισμό 5,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Κεφαλονιά.Σημαντικές ζημιές και τραυματίες.Στη περιοχή κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ.

Νέα «επίσκεψη» του Εγκέλαδου στην Κεφαλονιά σήμερα στις 05.08 το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, η ισχυρή σεισμική δόνηση είχε μέγεθος 5,7 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. 


Ακολούθησε στις 05.16 μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ενώ έχουν γίνει και άλλοι μετασεισμοί.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στο νησί της Κεφαλονιάς, στη Ζάκυνθο και σε πολλές περιοχές της δυτικής Ελλάδας όπως την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Μεσολόγγι, τον Πύργο, την Κάτω Αχαΐα, τη Ναύπακτο και άλλες περιοχές της Αχαΐας, της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας. Χωρίς νερό παραμένει το Ληξούρι. 


Νέες ζημιές - ανάστατοι οι κάτοικοι

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν σημειωθεί κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο που συνδέει Ληξούρι και Αργοστόλι με την αστυνομία να έχει απαγορεύσει την διέλευση των οχημάτων, ζημιές στο λιμάνι του Ληξουρίου καθώς φέρεται να αποκολλήθηκε ο προβλήτας, ζημιές έχουν γίνει και σε σπίτια, ενώ έχει καταρρεύσει ο εξωτερικός μαντρότοιχος στο νοσοκομείο Ληξουρίου. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε για απεγκλωβισμό κατοίκων, που είχαν εγκλωβιστεί από πτώση οικιακών συσκευών και επίπλων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κεφαλονιάς, υπάρχουν κάποιοι τραυματίες, ενώ ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, προσδιόρισε τον αριθμό τους σε 16, χωρίς η κατάστασή τους, όπως δήλωσε, να εμπνέει ανησυχία. Όπως ενημέρωσε το portal του 902.gr, ο διοικητής του νοσοκομείου Ληξουρίου, οι 15 φέρουν ελαφριά τραύματα και ένας έχει διακομιστεί με αναπνευστικά προβλήματα. Επίσης σήμερα δεν θα ανοίξουν τα σχολεία της περιοχής. Επιπλέον λόγω της κακοκαιρίας δεν εκτελείται το ακτοπλοικό δρομολόγιο Αργοστολίου-Ληξουρίου. Η περιοχή της Παλικής είναι αποκομμένη και από ξηρά και από θάλασσα. 

Πολλές είναι οι ζημιές σε σπίτια στο Ληξούρι τα οποία έχουν καταπονηθεί από τον πρώτο σεισμό. Στο Ληξούρι επικρατούν άσχημες καιρικές συνθήκες με βροχή και αέρα, ενώ οι κάτοικοι έχουν βγει από τα σπίτια τους προσπαθώντας να προστατευτούν από το κρύο ακόμη και με αυτοσχέδια μέσα.

Επιφυλακή και ετοιμότητα συστήνουν οι σεισμολόγοι

Η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Μαρία Σαχπάζη διευκρίνισε ότι ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου, προσθέτοντας ότι «μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή Δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή». 

Η διευθύντρια δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1953. «Όλα τα μελετάμε» τόνισε χαρακτηριστικά. 
Σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ, Βασίλη Παπαζάχο, «δεν πρόκειται για νέο σεισμό αλλά κομμάτι της ίδιας σεισμικής δραστηριότητας» και ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ενός μεγαλύτερου σεισμού στην Κεφαλονιά». Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «η πολιτεία οφείλει να λάβει άμεσα, μεσοπρόθεσμα μέτρα προστασίας των πολιτών, τα οποία μέτρα, να είναι εβδομάδων και μηνών».

Περιοδείες κλιμακίων του ΚΚΕ

Από το πρωί σήμερα κλιμάκια στελεχών του ΚΚΕ, περιοδεύουν στις πληγείσες περιοχές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Παλικής, καταγράφοντας τις ζημιές και τα προβλήματα, συμβάλλοντας στην αντιμετώπισή τους. Παράλληλα, απαιτούν από την πολιτεία τη λήψη άμεσων μέτρων ανακούφισης των σεισμοπλήκτων, τα προβλήματα των οποίων επιδεινώθηκαν μετά και το σημερινό σεισμό.

Κυβερνητικά κλιμάκια στην Κεφαλονιά

Στην Κεφαλονιά μεταβαίνει ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας ενώ αυτή την ώρα στο υπουργείο Υποδομών πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Το υπουργείο Άμυνας ενεργοποίησε το σχέδιο «Δευκαλίων» για την Κεφαλονιά, το οποίο προβλέπει συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών. Εντός της ημέρας ένα C-27 και ένα αρματαγωγό πλοίο θα μεταφέρουν στο νησί είδη πρώτης ανάγκης.

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: