Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Παρέμβαση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ.

Συνάδελφοι

 Οι δυνάμεις του ταξικού κινήματος μαζί με τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, αλλά και μαζί με όσους συμπορεύονται στην καθημερινή δράση και αγωνία για την οργάνωση της πάλης, για την επίθεση της εργατικής τάξης, για το εργατικό κίνημα, στις 6 Νοέμβρη πάλεψαν για την επιτυχία της απεργίας. Από πολύ νωρίς ξεκινήσαμε την προσπάθεια αυτή με πανελλαδικά συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, συσκέψεις κατά κλάδο και τόπο δουλειάς, με κινητοποιήσεις στους κλάδους και σε επιχειρήσεις.    

Προσπαθήσαμε να μπουν στη μάχη, όλες οι δυνάμεις, να πάρουν ευθύνη, να βάλλουμε στην οργάνωση της απλούς εργαζόμενους. Δώσαμε τη μάχη έχοντας επίγνωση των δυσκολιών που είχαμε να αντιμετωπίσουμε, αλλά και παίρνοντας υπόψη τις αδυναμίες μας που επιχειρήσαμε πολλές από αυτές να τις περιορίσουμε μέσα στον αγώνα.
     Δώσαμε τη μάχη έχοντας στόχο αυτή η απεργία να είναι μαζική, αποφασιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των επιχειρηματικών ομίλων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να βάλλουμε φρένο, να εμποδίσουμε τα νέα μέτρα που έρχονται, αλλά και να δυσκολέψουμε την εφαρμογή όσων έχουν ψηφιστεί. Θέλαμε να μετρήσουμε αποτελέσματα στη δράση μας που να βοηθούν για τα επόμενα βήματα μας, για τη συνέχεια. 
Η αγωνία μας ήταν να παρθούν συλλογικές αποφάσεις μέσα από συνελεύσεις κατά τόπο δουλειάς, κατά επιχείρηση. Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι με την βοήθεια και την πρωτοπόρα δράση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ να αποφασίσουν, να οργανώσουν, να περιφρουρήσουν την απεργία, να την κάνουν δική τους υπόθεση. Εμείς θέλουμε να μπουν στα συνδικάτα, να οργανωθούν όλοι οι εργαζόμενοι,  να πάρουν ευθύνη. Θέλουμε ιδιαίτερα την οργάνωση των εργατών στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, για να ξεπεράσουν τα εμπόδια της εργοδοτικής τρομοκρατίας, για να σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην μοιρολατρία, στην υποταγή, στη λογική η εργοδοσία είναι ανίκητη.
      Μέσα από τις συλλογικές διαδικασίες να νοιώθει ο εργάτης ποιος είναι ο αντίπαλος του, να πετάει από πάνω του εκείνους τους συνδικαλιστές και τα σωματεία που αναμασούν και προωθούν τα επιχειρήματα και την γραμμή των βιομηχάνων, της κυβέρνησης, τα επιχειρήματα που του λένε τώρα ήρθε η ώρα να αλλάξουμε κυβέρνηση χωρίς να συγκρουσθεί με τα μονοπώλια, την ΕΕ, που του λένε ότι μπορούν να συνυπάρχουν οι πολυεθνικές με τα δικαιώματα του και αυτά να τα ντύνουν με το μανδύα του αριστερού. Χωρίς ο ίδιος να μπει στη μάχη αλλά να είναι δεμένος κάθε φορά στο άρμα της κάθε κυβέρνησης.
Να πετάξει από πάνω το παρασιτισμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, να σκεφτεί πιο θα είναι το μέλλον της οικογένειας του και των παιδιών του, να διεκδικήσει να έχει σταθερή και μόνιμη δουλειά, μισθούς  και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες του, κανείς άνεργος, δημόσια αποκλειστικά παιδεία και υγεία, να μπορεί να καρπώνεται το πλούτο που παράγει και όχι να είναι ιδιοκτησία μιας χούφτας πλουτοκρατών.    
Και μέσα από αυτή την απεργιακή κινητοποίηση αποκτήσαμε περισσότερη πείρα, δουλέψαμε για την προετοιμασία των επόμενων βημάτων μας. Όμως σ’ αυτή την προσπάθεια μας συναντήσαμε εμπόδια που δυσκόλεψαν τη δουλειά μας.

      Οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ δεν σηκώθηκαν από την καρέκλα τους, δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι για την απεργία. Αντίθετα στους χώρους δουλειάς την υπονόμευσαν, ήταν απεργοσπάστες, μετέτρεψαν την απεργία σε στάση εργασίας. Ουσιαστικά δεν τη θέλατε γιατί δεν θέλετε την σύγκρουση με την εργοδοσία, με τα συμφέροντα της, με την ΕΕ. Και αυτοί που είπαν ναι όπως οι της Αυτόνομης Παρέμβασης στις 6 Νοέμβρη δεν έκαναν τίποτα και στις 7 μιλούσαν για απεργία διαρκείας.
Να μερικά παραδείγματα που αποδείχνουν τη πραγματική σας στάση.

ΦΑΡΜΑΚΟ

  • ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΠ): Δεν συνεδρίασαν για να πάρουν απόφαση, έκαναν πανολομέλεια στις 2/11, όπου το ζήτημα μπήκε από τον εκλεγμένο του ΠΑΜΕ και τότε τυπικά είπαν για συμμετοχή στην απεργία και παρουσίασαν την αφίσα της ΓΣΕΕ, παραλλαγμένη ως ΠΟΙΕ. Ανακοίνωση δεν έβγαλαν.
  • ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ - ΔΑΚΕ): Έκαναν ΓΣ, με θέμα το επικουρικό ταμείο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έβαλαν εκεί το ζήτημα της απεργίας, πήρε απόφαση η Γενική Συνέλευση, αλλά η πλειοψηφία του ΔΣ δεν έβγαλε ούτε ανακοίνωση. Ότι δουλειά έγινε για την απεργία, έγινε από τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ(ΘΕΣ/ΝΙΚΗ - ΑΘΗΝΑ) (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ): Ανήκει στη δύναμη της ΟΕΦΣΕΕ. Σε Γενική Συνέλευση και στις δυο πόλεις, αποφασίστηκε η συμμετοχή στην απεργία. Όμως στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του σωματείου έκανε προσπάθεια υπονόμευσης με την ανοχή της πλειοψηφίας του ΔΣ. Παραμονή της απεργίας έπαιρναν τηλέφωνα. εργαζόμενους, για να φροντίσουν τη στελέχωση των διαφόρων τμημάτων της επιχείρησης. Έπαιρναν τηλέφωνα. και στην Αθήνα, για να πιέσουν το εκλεγμένο μέλος του ΔΣ που είναι με το ΠΑΜΕ. Ζητούσαν να τους σταλεί email με τα ονόματα των εργαζόμενων που θα απεργούσαν. 

ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ –ΙΜΑΤΙΣΜΟΣ-ΔΕΡΜΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ : Κλαδικό Ιματισμού – πλειοψηφία ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ. Καμία δράση στους χώρους, ανακοίνωση κτλ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: εργοστασιακό « ΜΙΝΕΡΒΑ» - πλειοψηφία ΔΑΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Απεργία μόνο το Δ.Σ.
ΚΙΛΚΙΣ. Στο εργοστασιακό σωματείο «Ανεξουλάκη» πλειοψηφία έχει η ΔΑΚΕ. Απεργία μόνο το ΔΣ
Στον ΟΤΕ
Έβγαλαν ανακοίνωση συμμετοχής μετά την απόφαση της ΓΣΕΕ. Όμως δεν έκαναν τίποτε περισσότερο. Ούτε μία συγκέντρωση ούτε μία ενημέρωση. Οι παρατάξεις της Αυτόνομης Παρέμβασης έβγαλαν απλώς ανακοίνωση.

ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΣ
Οι δυνάμεις που ελέγχουν την Ομοσπονδία απουσίαζαν κυριολεκτικά από παντού. Σε κανένα χώρο δεν βρέθηκαν, σωματεία δεν συνεδρίασαν, καμιά πρωτοβουλία δεν πάρθηκε για να γίνει γνωστή η απεργία, πόσο μάλλον για την επιτυχία της. Μόνο κάποιο φαξ στάλθηκε.
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 Η Συμμετοχή στην απεργία ήταν πολύ μικρή 8-9%. Σε τεχνικούς χώρους η απεργία ήταν μεγαλύτερη αλλά ένα μεγάλο κομμάτι έβαλαν ρεπό και άδειες.
Οι πλειοψηφίες στην κυριολεξία δεν έκαναν τίποτα έβγαλαν μόνο ένα δελτίο τύπου κάλεσμα την παραμονή της απεργίας.
ΕΥΔΑΠ
Στην πρόταση μας να καλέσουν τα σωματεία έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις ώστε να οργανωθεί η απεργία για να έχει επιτυχία αρνήθηκαν με το επιχείρημα ότι είναι πλεονασμός αφού αποφάσισε η ΟΜΕ για την απεργία.
Η ΟΜΕ έβγαλε ανακοίνωση 2 ημέρες πριν την απεργία και καλούσε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές χωρίς να επισκεφτούν ούτε ένα χώρο δουλειάς. Κανένα σωματείο που πλειοψηφίες είναι η ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ δεν έβγαλαν ανακοίνωση να καλούν τους εργαζόμενους  στην Απεργία. Άλλωστε οι δυνάμεις αυτές καθησυχάζουν τους εργαζόμενους ότι η ιδιωτικοποίηση δεν μπορεί να γίνει και τους αποπροσανατολίζουν με τη λογική ότι με τα δικαστήρια θα σταματήσουν την επίθεση της κυβέρνησης.
ΤΡΟΦΙΜΑ – ΠΟΤΑ
Στη ΦΑΓΕ η παράταξη μειοψηφίας 2 (εργοδοτικοί) Απεργοσπασία
ΚΑΝΑΚΙ παράταξη πλειοψηφίας 4 (εργοδοτικοί) Απεργοσπασία
ΕΛΜΠΙΣΚΟ ενιαίο 6 Απεργοσπασία
ΕΛΤΑ
Η ΠΟΣΤ πήρε απόφαση για απεργία, έβγαλε ανακοίνωση. Μέχρι εκεί. Η ΔΑΚΕ έβγαλε Δελτίο Τύπου. Η Αυτόνομη Παρέμβαση περιορίστηκε στο κάλεσμα της και της ΠΟΣΤ. Καμία περιοδεία, ούτε απόφαση για απεργία στο σωματείο οδηγών ΕΛΤΑ που έχει το προεδρείο. Τα σωματεία σε ACS, DHL, Γενική. Ταχυδρομική δεν πήραν απόφαση για απεργία.
Ακόμα η εργοδοσία δεν φοβάται από σωματεία όπως αυτό στο ΑΤΤΙΚΑ που στηρίζει την Αυτόνομη Παρέμβαση πήρε απόφαση να μη συμμετέχει στην απεργία για την Κυριακή αργία στις 3 Νοέμβρη και καμιά ενέργεια δεν έκανε για την απεργία στις 6 Νοέμβρη, γιατί όπως δήλωσαν δεν έχουν κανένα πρόβλημα.

Το σωματείο στην ΙΟΝ είναι ακόμα ένα παράδειγμα όπου η Διοίκηση είπε όχι στην απεργία και ήταν απεργοσπάστες. Το σωματείο όπου πρωτοστατούν τα στελέχη της Αυτόνομης Παρέμβασης (ΠΑΣΕΝΤ) στους Ναυτιλιακούς υπάλληλους μαζί με την ΠΑΣΚΕ δεν είδαν δεν άκουσαν για την απεργία, δεν τόλμησαν να διαβούν ούτε μια πόρτα ναυτιλιακής εταιρείας, εφοπλιστικού γραφείου για να μιλήσουν στους εργαζόμενους για την ανάγκη της απεργίας. Πώς να πάτε όμως αφού είστε συνεργάτες, συνεταίροι. Η αγωνιστικότητα σας εξαντλήθηκε στην έκδοση ανακοίνωσης μια μέρα πριν την απεργία Στις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ τα σωματεία που διαμορφώνουν την πλειοψηφία στην ΟΙΥΕ και στηρίζουν την Αυτόνομη Παρέμβαση όχι μόνο δεν συνεδρίασαν, όχι μόνο κιχ δεν έβγαλαν, αλλά ήταν απεργοσπάστες και κανένα στέλεχος κεντρικό της Ομοσπονδίας, αλλά και των σωματείων δεν πέρασαν από κανένα κατάστημα για την επιτυχία της απεργίας. Στο ΙΚΕΑ που στηρίζει την ΠΑΣΚΕ το ΔΣ ούτε καν συνεδρίασε για να πάρει απόφαση. Τα ΔΣ των σωματείων στις εταιρείεςSECURITY που στηρίζουν τη ΔΑΚΕ ήταν απεργοσπάστες. Εκεί άλλωστε η πλειοψηφία των Διοικήσεων είναι άνθρωποι της εργοδοσίας.  
Στην Καλαμάτα τα σωματεία στο εμπόριο που ελέγχει η Αυτόνομη Παρέμβαση και η ΔΑΚΕ ούτε καν συνεδρίασαν, ούτε και κανείς γνώριζε για την απεργία. Στο σωματείο που ελέγχει η ΔΑΚΕ το ΔΣ αντί για απεργία δηλώνει ρεπό. 

Τι να πει κανείς για τα επιχειρησιακά των τραπεζοϋπαλλήλων, που στηρίζουν την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ και παραμονές της απεργίας βάφτισαν «εθελούσιες» τις χιλιάδες απολύσεις που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στον κλάδο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Παραμονές της απεργίας η ΟΤΟΕ έκενε συγκεντρώσεις και ημερίδες με θέμα: Ο ρόλος των τραπεζών στην πραγματική οικονομία. Η κατάντια των δυνάμεων της Αυτόνομης Παρέμβασης φτάνει μέχρι το σημείο για παράδειγμα στο σωματείο της τράπεζας Κύπρου να διαφημίζουν και να προωθούν ομαδικό πρόγραμμα υγείας που έκαναν με ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία. Βέβαια αυτό συμβαδίζει με την κατεύθυνση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική ασφάλιση. Δια στόματος Σταθάκη λέει: «το μεγάλο διακύβευμα αφορά το χαρακτήρα της δημόσιας ασφάλισης. Δίπλα όμως σ’ αυτόν η ιδιωτική ασφάλιση έχει τεράστια περιθώρια ωρίμανσης, ανάπτυξης και εμείς θα είμαστε παρόντες σ’ αυτή την προσπάθεια ανάπτυξης αυτού του τομέα». Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπέρασμα τους και από αυτή την στάση τους.   
Θυμίζουμε ακόμα τις Ομοσπονδίες, όπως η ΠΟΕ ΟΤΑ, η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ και άλλες, που έστηναν διάφορα «συντονιστικά» για να κάνουν «πολιτική απεργία» και είχαν βγει στα κάγκελα για να πέσει η κυβέρνηση και στις 6 Νοέμβρη η συμμετοχή στην απεργία στους χώρους που έχουν την ευθύνη ήταν τραγική. 

Η γενική εικόνα σε Θεσσαλονίκη και όλους τους Νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας είναι αποχή από κάθε δράση με σαφή στόχο την υπονόμευση της, πιο έντονα από κάθε άλλη φορά.
Αυτό αφορά όλες τις παρατάξεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και όλους τους χώρους και κλάδους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. ΚΑΝΕΝΑ σωματείο ή Εργατικό Κέντρο που ελέγχουν δεν συνεδρίασε, δεν έβγαλε απόφαση, δεν έβγαλε καμιά ανακοίνωση.
Σε ελάχιστα σωματεία (κύρια του δημόσιου όπως ΕΛΜΕ, κάποια νοσοκομεία και μερικές τράπεζες) στάλθηκαν τη τελευταία μέρα κάποια email ότι υπάρχει απεργία.
Γενικά σε όλους τους χώρους, μέχρι και τη τελευταία στιγμή, εκεί όπου δεν είχαν πάει δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ο κόσμος δεν ήξερε καν ότι υπάρχει απεργία. Στον ιδιωτικό τομέα (κύρια εργοστάσια) συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ πρωτοστάτησαν στην ανοικτή απεργοσπασία, τρομοκράτησαν τους εργάτες μαζί με την εργοδοσία (π.χ. Μεβγάλ ΧΕΛΕΝΙΚ ΣΤΗΛ, ΖΑΝΑΕ- όπου με απόφαση του σωματείου δεν έγινε απεργία).
Από τις δυνάμεις της Αυτόνομης Παρέμβασης δεν έγινε ούτε μια περιοδεία, επίσκεψη σε χώρο δουλειάς σε κανένα κλάδο, σε κανένα νομό.
Συνδικαλιστικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στους εκπαιδευτικούς της Θεσσαλονίκης, στην όποια επαφή είχαν με σχολεία, ανοιχτά έλεγαν ότι αυτή η 24ωρη απεργία είναι κοροϊδία, δεν έχει κανένα νόημα. Ουσιαστικά δηλ. καλούσαν σε απεργοσπασία (με δεδομένη μάλιστα τη κατάσταση στον κλάδο μετά τις πολυήμερες απεργίες).

Θεσσαλία
Οι δυνάμεις (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), στις περισσότερες περιπτώσεις που πήραν απόφαση στα Ε.Κ και  σωματεία, στην καλύτερη περίπτωση δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία της απεργίας, αλλού την υπονόμευσαν με απεργοσπασία (ιδίως σε δημόσιο, πρώην ΔΕΚΟ, τράπεζες, αλλά και σε εργοστάσια της Μαγνησίας).
Τα Ε.Κ Βόλου (ΠΑΣΚΕ), Τρικάλων (ΔΑΚΕ), Καρδίτσας (ΠΑΣΚΕ), πήραν μόνο την απόφαση για συμμετοχή στην απεργία και για συγκέντρωση. Στα μικρότερα δεν έκαναν ούτε συνεδρίαση Δ.Σ, ούτε συγκέντρωση (Καλαμπάκα – ΠΑΣΚΕ, Αλμυρός-ΔΑΚΕ, Φάρσαλα-ΔΑΚΕ, Ελασσόνα – ΔΑΚΕ)

ΔΗΜΟΣΙΟ

-στο Δήμο Χαϊδαρίου ζητάγαμε ΔΣ και Γενική Συνέλευση. Έγινε ΔΣ κάτω από την πίεσή μας και εκεί οι 2 από τους 4 της ΠΑΣΚΕ ψήφισαν κατά της απεργίας
-στο Δήμο Ζωγράφου ο πρόεδρος που είναι ΣΥΡΙΖΑ αρνήθηκε τη σύγκλιση ΔΣ
-στο Δήμο Νέας Ιωνίας όπου το σωματείο το έχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έκαναν Γενική Συνέλευση με θέμα τις απολύσεις 12 συμβασιούχων συναδέλφων και στο τέλος ψέλλισαν  κάτι και για την απεργία. Αντίστοιχα έγινε και στο Δήμο Νίκαιας όπου στο κλείσιμο θυμήθηκαν να πουν ότι έχουμε και απεργία
- στο Δήμο Βριλησσίων αντί για Γενική Συνέλευση κάνανε μάζωξη και προβάλανε το video της ΠΟΕ ΟΤΑ για την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων
-στο Δήμο Ιλίου αρνήθηκαν Γενική Συνέλευση
-στο Δήμο Καισαριανής οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ δεν μετείχαν και την υπονόμευσαν
-Δεν έγινε καμιά δουλειά για την οργάνωση της απεργίας στους Δήμους Αθήνας, Αμαρουσίου κλπ
-στο Θριάσειο Νοσοκομείο η παράταξη, που είναι 1η δύναμη και συνενώνει ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ αρνήθηκε να γίνει Διοικητικό Συμβούλιο . Έβαλε μετά από πίεση Γενική Συνέλευση την παραμονή της απεργίας, και δεν έγινε ούτε αυτή.
-στον Ευαγγελισμό συνδικαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν απεργοσπάστες
-στο Νομαρχιακό Τμήμα Εύβοιας η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωνε ότι δεν έχει να προσφέρει τίποτα η 24ωρη…

-στο ΔΣ της ΔΟΕ οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ καταψήφισαν την 24ωρη και τη χαρακτήρισαν  απεργία εκτόνωσης
- επίσης στο ΔΣ της ΔΟΕ η Ανεξάρτητη Ριζοσπαστική Κίνηση είπε ότι είναι απεργία εκτόνωσης και κάλεσε να γυρίσουν την πλάτη στην απεργία δηλ. κάλεσε σε απεργοσπασία
-στο ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων Ηλιούπολης η παράταξη ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ είπαν όχι σε Γενική Συνέλευση για την απεργία και ότι χάθηκε η ευκαιρία, αφού δεν κάναμε πολυήμερη απεργία
ΠΟΕ –ΟΤΑ
 Έβγαλε ανακοίνωση μια μέρα πριν την απεργία.
Όμως το θέμα δεν είναι μόνο ότι δεν πήρατε μέτρα προετοιμασίας της απεργίας. Κυρίως το ζήτημα είναι πιο ήταν το περιεχόμενο των αγώνων;  Σε ποια κατεύθυνση; Από τις ανακοινώσεις σας τι προκύπτει; Η αγωνία σας είναι όπως γράφετε: «περιορίζουν και καταργούν το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Μιλάτε «για μια αναπτυξιακή πολιτική» που όμως θα είναι στα πλαίσια της καπιταλιστικής βαρβαρότητας που ήδη ζει η εργατική τάξη. Μιλάτε για ανατροπή της κυβέρνησης αλλά όχι αυτών που έχουν την εξουσία στην οικονομία, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ. Την ίδια στιγμή που πολλαπλασιάζονται τα προγράμματα απασχόλησης και μαθητείας τσακίζοντας  με τη σειρά τους τον άθλιο μισθό και χιλιάδες νέοι και νέες με το βούρδουλα της ανεργίας αναγκάζονται να ψάξουν ένα μεροκάματο για να ζήσουν να τι κάνετε εσέις όλοι μαζί: ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ –ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ συμμετέχετε σε ημερίδες και φιέστες του ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ αναλαμβάνοοντας ενεργητικό ρόλο στις στήριξη της πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που μέσα απο αυτά τα προγράμματα δημιουργούν φτηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό προσφέροντας τσάμπα εργατικό δυναμικό, χτυπώντας τις συμβάσεις και την πλήρη και τσθερή εργασία.
Κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους και δεν λέτε την αλήθεια.
Ποιοι απαίτησαν την κατάργηση των ΣΣΕ;
Ποιοι έχουν τσακίσει τα ασφαλιστικά δικαιώματα και καταργούν ότι δικαίωμα απέμεινε στην υγεία, τη πρόνοια;
Ποιοι έχουν ισοπεδώσει τη σταθερή και μόνιμη δουλειά;
Ποιοι επέβαλαν τις μειώσεις μισθών παντού;
Ποιοι προχωράνε στις ιδιωτικοποιήσεις;
Εμείς λέμε το μεγάλο κεφάλαιο, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους, η ΕΕ. Έχετε λοιπόν τέτοια γραμμή σύγκρουσης με όλους αυτούς. Το λέμε καθαρά όχι. Και αυτό αφορά, την ΠΑΣΚΕ, την ΔΑΚΕ, αλλά και την Αυτόνομη Παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΑΠ μιλάει για χρεοκοπία του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού; Ναι αλλά αυτό που κρύβουν και αποφεύγουν να πουν σαν ο διάολος το λιβάνι, είναι ότι αυτό που χρεοκόπησε είναι η γραμμή της ταξικής συνεργασίας, των κοινωνικών διαλόγων. Λέτε ακόμα ότι θα επιδιώξετε το κίνημα να ανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία στην εργατική τάξη. Με ποιες δυνάμεις; Από τη μια δήθεν κάνετε κριτική στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μιλάτε για κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό αλλά να τι γράφετε σε επιστολή σας στις 20 Νοέμβρη προς το προεδρείο της ΓΣΕΕ. «Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε την τυπική και ουσιαστική υποβάθμιση για άλλη μια φορά των οργάνων και των διαδικασιών της ΓΣΕΕ» Μη τυχόν δηλαδή και καταρρακωθεί ο θεσμός.   Αμφισβητείτε την καπιταλιστική ιδιοκτησία και το καπιταλιστικό κέρδους που είναι η μήτρα που γεννά την εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης; Όχι, βέβαια. Τι λέτε; Ανατροπή των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
Και έχετε το θράσος και την απαίτηση να ζητάτε από το ΠΑΜΕ να επανεξετάσει τη στάση του. Να επιλέξουν, δηλαδή, οι εργαζόμενοι  μια από τις κυρίαρχες αντιλήψεις, γραμμές, της αστικής διαχείρισης. Δεν είναι μόνο η ηγεσία της Αυτόνομης Παρέμβασης που ζητά μέτωπο και παλεύει ενάντια στα νεοφιλελεύθερα μνημόνια και τις πολιτικές λιτότητας. Μονοπωλιακοί όμιλοι, μεγαλοαστοί, τμήματα του κεφαλαίου, ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (π.χ. ΔΝΤ) ζητούν άλλο μείγμα πολιτικής, απαιτούν έως και έξοδο από την Ευρωζώνη.
Το ΠΑΜΕ απο την ιδρυσή του, αλλά και πρόσφατα έθεσε το ζήτημα της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος. Τι κίνημα χρειάζεται η εργατική τάξη, με ποια γραμμή και κατεύθυνση. Συγκρούστηκε και συγκρούεται με τις θεωρίες και τις αντιλήψεις των κοινωνικών διαλόγων, της ανταγωνιστικότητας, της καπιταλιστικής ανάπτυξης, των στόχων της ΕΕ. Ζητήμτα που ήταν και είναι η βασική γραμμή της ΓΣΕΕ.
Οι εργαζόμενοι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό με τις όποιες αποχρώσεις του, τη ΓΣΕΕ. Η συνέχιση των δεσμών των εργαζομένων με αυτόν το μηχανισμό της εργοδοσίας ζημιά μόνο κάνει στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Αυτοί ενδιαφέρονται για το πώς αυτός ο μηχανισμός θα διατηρείται και θα είναι συνέχεια στο σβέρκο της εργατικής τάξης. Παλιοί και νέοι εργατοπατέρες δεν αμφισβητούν την κυριαρχία των μονοπωλίων. Επιχειρείται μια μεγάλη εκστρατεία να υποταχτούν οι αγώνες και η λαϊκή δυσαρέσκεια σε μια καλύτερη διαχείριση.  

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούμε τα συνδικάτα, όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να απευθυνθούν με εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και να συζητήσουν μαζί της παντού σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς συμπεράσματα από την οργάνωση της απεργίας, τι θα κάνουμε για τη συνέχεια, για τις ΣΣΕ.
Να οργανωθεί η πάλη για υπογραφή ΕΓΣΕΕ και κλαδικών συμβάσεων. Να απαιτήσουμε την κατάργηση όλων των αποφάσεων που διέλυσαν την ΕΓΣΣΕ και επιδιώκουν την κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και τις ενώσεις προσώπων. Για τους άνεργους και την ανεργία την οργάνωση της αλληλεγγύης, να μην περάσει η απελευθέρωση των απολύσεων, την κοινωνική ασφάλιση, τα χαράτσια, τη φορολογία,τους πλειστηριασμούς, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υγεία.
Στον Κρατικό Προϋπολογισμό αποτυπώνεται η συνέχιση της φοροεπιδρομής στα λαϊκά στρώματα, και νέα μείωση των κρατικών δαπανών για Παιδεία, Υγεία, για τις επιχορηγήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων. Στον Κρατικό Προϋπολογισμό αναδεικνύεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για νέες ανατροπές στα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, σε χιλιάδες απολύσεις από τον δημόσιο τομέα, σε ακόμη μεγαλύτερες δυσκολίες για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών.
Να υψώσουμε τείχος απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης και εργοδοτών να χτυπήσουν το ταξικό εργατικό κίνημα σέρνοντας στα δικαστήρια δεκέδες στελέχη του ταξικού κινήματος σε όλη την Ελλάδα. Να μην περάσει η τρομοκρατία και ο φόβος.
Καλούμε κάθε συνδικαλιστή, κάθε σωματείο που πραγματικά αγωνιά, που θέλει να συγκεντρωθούν δυνάμεις ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, στα επιχειρηματικά συμφέροντα, στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους να προβληματιστούν, να ανοίξουν συζήτηση με τους εργαζόμενους, να συζητήσουν με τις ταξικές δυνάμεις, να συμπορευτούν με το ΠΑΜΕ, με τις όποιες αντιρήσεις τους.

Πηγή : ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: