Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2013

ΠΑΜΕ : Κατεδαφίζουν την κοινωνική ασφάλιση.

 Οι δηλώσεις του Υπουργού Εργασίας και του Υπουργού Οικονομικών επιβεβαιώνουν ότι ετοιμάζουν ένα ασφαλιστικό σύστημα που θέλει το σύνολο των ασφαλισμένων με τσακισμένες και τις παροχές υγείας.


 Η αρχή με τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις του ΤΕΒΕ και των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ (για πάνω από 250.000 ασφαλισμένους) είναι καμπάνα για όλους τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, φτωχούς αγρότες.
Έρχονται ανατροπές στις συντάξεις και την υγεία, αφού γρήγορα – γρήγορα αποκαλύπτεται ότι οι δηλώσεις τους ότι δεν θα γίνουν μειώσεις στις κύριες, ήταν ένα μεγάλο ψέμα.

 Η μεγάλη μείωση της επιχορήγησης προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την υγεία (πάνω από 2,1 δις) ανοίγει το δρόμο για μειώσεις σε όλες τις κύριες συντάξεις και για μεγάλες μειώσεις στις παροχές υγείας. Οι εξελίξεις με τα φάρμακα που το κύριο βάρος το σηκώνουν οι ασφαλισμένοι, δείχνουν τι ετοιμάζουν. Οι διαβεβαιώσεις ότι θα πληρωθούν κανονικά οι συντάξεις δεν μπορούν να κοροϊδέψουν κανένα αφού και φέτος για να δώσουν τις συντάξεις τις πετσόκοψαν στη αρχή του 2013. Το ίδιο σκέπτονται και για το 2014 όταν λένε ότι θα υπάρξει κανονική ροή.

 Η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ φανέρωσε τον δρόμο που ήδη έχει χαραχτεί για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Ετοιμάζουν γενική επίθεση στα επιδόματα ανεργίας, στέγης – κατοικίας, στις συντάξεις και στα επιδόματα αναπηρίας βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.

 Έχουν έτοιμο ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, το οποίο το διαμορφώνουν συνεχώς με νέες αντιδραστικές νομοθετικές ρυθμίσεις.

 α)Μία σύνταξη από 40 έως 360 ευρώ που θα εγγυάται το κράτος με «συμπλήρωμα» ανάλογο με τις εισφορές όλων των χρόνων. Οι ίδιοι ομολογούν ότι οι συντάξεις θα είναι μειωμένες με ποσοστό μείωσης κατά μέσο όρο 60%.

β) Διάλυση της επικουρικής όπως ξέραμε και είσοδο των ασφαλιστικών πολυεθνικών εταιριών στο δεύτερο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων.

γ) Την αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση.

 Ενώ έχουν πετσοκόψει μέχρι τώρα επικουρικές και εφάπαξ ετοιμάζουν και νέες μειώσεις από 1/1/2014 στο εφάπαξ και από 1-6-2014 στις επικουρικές. Την ίδια στιγμή μειώνουν τις εισφορές των μετόχων των τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ πάνω από 10 μονάδες και όλων των επιχειρήσεων κατά 3,9 μονάδες με τεράστιες επιπτώσεις στα έσοδα

 Η αναφορά από κύκλους τους υπουργείου εργασίας ότι «η κυβέρνηση επεξεργάζεται παρεμβάσεις μόνο για το καθεστώς των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων το οποίο αποκλίνει από τις γενικές διατάξεις»,φέρνει είτε δραματική μείωση των συντάξεων είτε την αύξηση των ορίων ηλικίας έως και 12 χρόνια. Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, κυρίως γυναίκες με ανήλικα και εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, εργαζόμενους και εργαζόμενες στο Δημόσιο με 25ετία Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι στόχος είναι όχι μόνο η απαλλαγή κράτους και εργοδοσίας από τις εισφορές, αλλά και η αξιοποίηση των ταμείων της σύνταξης, της πρόνοιας, της υγείας για να ενισχυθεί η κερδοφορία των μονοπωλίων.

 Το ασφαλιστικά δικαιώματα, οι συντάξεις, η προστασία στην εργασία, η υγεία, αφορούν όλο τον λαό, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις γυναίκες, τη νεολαία, τους επαγγελματίες, τους αγρότες. Είναι νέα ευθεία επίθεση στη ζωή της λαϊκής-εργατικής οικογένειας. Η καλύτερη απάντηση είναι η προετοιμασία της απεργίας στις 6 Νοέμβρη, με την ενημέρωση των εργαζομένων και τη διεκδίκηση των αιτημάτων μας.

Πηγή : ΠΑΜΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: