Παρασκευή, 23 Αυγούστου 2013

Ανακοίνωση του ΚΚΕ για τους παιδικούς σταθμούς.Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια.Είναι βασική ανάγκη...

Τα στοιχεία που ανακοινώνει η κυβέρνηση, σχετικά με τον αριθμό των παιδιών που δε θα γίνουν δεκτά σε παιδικούς σταθμούς για τη φετινή χρονιά με βάση το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, δεν αποτυπώνουν ούτε στο ελάχιστο την πραγματική κατάσταση και το μέγεθος του προβλήματος.Αποσιωπά το γεγονός ότι έχει εκ των προτέρων απορρίψει δεκάδες χιλιάδες παιδιά λαϊκών οικογενειών, αυστηροποιώντας τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα και μάλιστα με κριτήριο το οικογενειακό εισόδημα του 2011.
Επιπλέον κρύβει ότι ακόμα περισσότερα παιδιά μένουν εκτός, λόγω της έλλειψης προσωπικού και υποδομών, της υποχρηματοδότησης, των απολύσεων εργαζομένων, της αδυναμίας χιλιάδων οικογενειών να πληρώσουν τα τροφεία.
Η πολιτική της κυβέρνησης φέρνει σε απόγνωση τα νέα ζευγάρια που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη φροντίδα και την ολοκληρωμένη ανάπτυξη των παιδιών τους, τη στιγμή που χτυπιούνται ανελέητα από τη φτώχεια, την ανεργία, τη δραματική μείωση του εισοδήματος, την αβεβαιότητα.
Η προσχολική αγωγή δεν είναι πολυτέλεια. Είναι βασική ανάγκη, πρώτα απ' όλα για την ανάπτυξη της προσωπικότητας του παιδιού, γι' αυτό η συστηματική και επιστημονικά οργανωμένη αγωγή, πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους και να ξεκινά από την προσχολική ηλικία για όλα τα παιδιά. Αποτελεί βασική ανάγκη της οικογένειας, του νέου ζευγαριού και ιδιαίτερα της μητέρας.
Το ΚΚΕ καλεί τις λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια, τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς χωρίς καμία αναμονή, να παλέψουν για το δικαίωμα των παιδιών στη δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή, διεκδικώντας: Άμεση κρατική επιχορήγηση στους δήμους για να αντιμετωπιστεί η σημερινή εκρηκτική κατάσταση. Να γίνουν δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, όλα τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών που ζουν στη χώρα μας, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεση αξιοποίηση κρατικών και δημοτικών κτιρίων. Να καταργηθούν τα τροφεία και οι πληρωμές από τους γονείς. Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Να μη γίνει καμία απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Αποκλειστικά κρατικούς, δημόσιους, δωρεάν, σύγχρονους και ασφαλείς παιδικούς σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού, μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό. Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής, ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Πηγή : Κ.Κ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια: