Πέμπτη 22 Αυγούστου 2013

Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει...Επαληθεύονται τα σενάρια για νέο δάνειο και μέτρα.Τα σχετικά παζάρια αποκάλυψαν ο Β. Σόιμπλε και πηγή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών.

Τις προειδοποιήσεις του ΚΚΕ ότι είτε με «κούρεμα» του χρέους, είτε με αναδιάρθρωση, είτε με νέο δάνειο, ο λαός θα συνεχίζει να πληρώνει το μάρμαρο της εξόδου του κεφαλαίου από την κρίση, επιβεβαιώνουν με νέες παρεμβάσεις αξιωματούχοι της ΕΕ αναφορικά με τη διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα.



Για δεύτερη φορά μέσα σε μία βδομάδα η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, δήλωσε ότι «δεν βλέπει» νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και προτείνει ένταση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.
Σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Ruhr Nachrichten», απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Α. Μέρκελ είπε: «Οχι, δεν βλέπω ένα τέτοιο νέο "κούρεμα" για την Ελλάδα. Προχωρούμε βήμα βήμα και δεν κρύβουμε ότι πρέπει να αλλάξουν πολλά στην Ελλάδα, αλλά από την άλλη μεριά βλέπουμε σαφή πρόοδο και την αναγνωρίζουμε. Σε ορισμένους τομείς τα πράγματα στην Ελλάδα πηγαίνουν πάρα πολύ καλύτερα απ' ό,τι πριν από έναν χρόνο».
Σε κάθε περίπτωση, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με άλλο τρόπο, λέγοντας: «Πάντα λέγαμε στην Ευρωζώνη ότι θα επανεξετάσουμε την κατάσταση της Ελλάδας το 2014 ή στις αρχές του 2015. Το σωστό είναι να ακολουθήσουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα».
Από την πλευρά του, ο Β. Σόιμπλε έρχεται να επιβεβαιώσει ότι ένα νέο δάνειο - άρα και ένα νέο μνημόνιο - είναι στα σκαριά για την Ελλάδα. «Θα πρέπει να υπάρξει και άλλο ένα πρόγραμμα στην Ελλάδα» πέρα από το 2014, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε προεκλογική συγκέντρωση, όπως μεταδίδει το «Ρόιτερς», προσθέτοντας ότι «αυτό έχει ειπωθεί και έχει βγει στη δημοσιότητα».
Επιβεβαιώνει η Ελλάδα
Τις συζητήσεις για νέο δάνειο το 2014 επιβεβαίωσε και πηγή στην Αθήνα, που μίλησε στο «Ρόιτερς». Οπως είπε, το νέο δανειακό πακέτο θα είναι μικρότερο σε σχέση με τα προηγούμενα, λόγω των περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών το διάστημα 2014 - 2016. «Η Ελλάδα και οι δανειστές της εξετάζουν διάφορους τρόπους και παραμέτρους για να καλύψουν το όποιο χρηματοδοτικό κενό υπάρξει στα επόμενα έτη», είπε στο πρακτορείο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Συμπλήρωσε ότι ακόμη «δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».
Το ΔΝΤ εκτιμά το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας για τα έτη 2014 - 2015 στα 10,9 δισ. ευρώ. Σε προηγούμενη έκθεσή του, το Δεκέμβρη, το είχε τοποθετήσει μεταξύ 5,5 και 9,5 δισ. ευρώ για τα έτη 2015 - 2016. Σε παρέμβασή του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, είπε χτες ότι «το πρόγραμμα για την Ελλάδα βρίσκεται στο σωστό δρόμο» και ότι «δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα».
Κατά τ' άλλα, ο Β. Σόιμπλε απέρριψε στην ίδια ομιλία το ενδεχόμενο νέου «κουρέματος» του ελληνικού χρέους, επειδή η εμπειρία με το πρώτο δεν ήταν ιδιαίτερα καλή. Για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπονόησε ότι θα γίνει με μείωση των επιτοκίων, λέγοντας ότι ενδεχομένως θα πρέπει να βοηθήσουν οι εταίροι της Ευρωζώνης να μην πληρώνει η Ελλάδα τόσο υψηλά επιτόκια για τα δάνεια που πήρε.
Στο πλαίσιο των προεκλογικών ανταγωνισμών ανάμεσα σε μερίδες της γερμανικής αστικής τάξης, ο υποψήφιος του σοσιαλδημοκρατικού SPD κατηγόρησε την Α. Μέρκελ ότι αποκρύπτει από τους πολίτες τους κινδύνους που θα είχε ενδεχόμενο «κούρεμα» για την Ελλάδα. «Χρειάζεται η Ελλάδα νέο πρόγραμμα βοήθειας; Θα επιτρέψει (η Μέρκελ) να στηριχθούν οι τράπεζες με χρήματα απευθείας από τον Ευρωπαίο φορολογούμενο; Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι αυτό θα συμβεί», είπε ο υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών και πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.
«Στο κόκκινο» οι ισπανικές τράπεζες
Την ίδια ώρα, στην Ισπανία, οι επισφαλείς χορηγήσεις των τραπεζών έφτασαν τον Ιούνη στο 11,61% του συνόλου, σημειώνοντας νέο ρεκόρ. Οι επισφαλείς αυτές χορηγήσεις, κατά πλειονότητα στον τομέα των ακινήτων - δάνεια προς κατασκευαστικές εταιρείες και ιδιώτες, που υπάρχει κίνδυνος να μην αποπληρωθούν - ανήλθαν συνολικά σε 176,42 δισ. ευρώ τον Ιούνη, ποσό κατά 6 δισ. ευρώ μεγαλύτερο σε σχέση με το Μάη (11,2%), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Τράπεζα της Ισπανίας.
Οι επισφαλείς χορηγήσεις, δείκτης της ευάλωτης θέσης των τραπεζών, άρχισαν να αυξάνονται στα βιβλία όλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της Ισπανίας μετά το 2008. Πλέον έχουν ξεπεράσει το ρεκόρ του Νοέμβρη του 2012 (11,37%). Για τον τραπεζικό τομέα της Ισπανίας προοριζόταν το σχέδιο ευρωπαϊκής βοήθειας που συμφωνήθηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Μαδρίτη τον Ιούνη του 2012, βάσει του οποίου έχουν χορηγηθεί 41,3 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, οι αρχές της Ισπανίας δημιούργησαν μια δομή η οποία θα αναλάβει να χειριστεί τις επισφάλειες - μια «κακή τράπεζα» - που βαφτίστηκε Sareb.
Για πρώτη φορά, έπειτα από 17 μήνες, το ποσοστό και το ποσό των επισφαλών δανείων είχαν πέσει τον περασμένο Δεκέμβρη, μετά τη μεταβίβαση «τοξικών» στοιχείων του ενεργητικού τεσσάρων εθνικοποιημένων ισπανικών τραπεζών στη Sareb. Εκτοτε οι δείκτες αυτοί επανήλθαν σε ανοδική τροχιά.
Τέλος, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισεμπλουμ, οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας είναι ακόμη εφικτές. Ο ίδιος είπε ότι η Ολλανδία θα επιτρέψει μια de facto χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της το 2014 και θα πετύχει τους στόχους του χρέους, παρά τις πιο αδύναμες προβλέψεις για την ανάπτυξη (προβλέπεται στο 3,9% το επόμενο έτος, από 3,7% προηγουμένως). Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι «θα εμμείνουμε στις περικοπές δαπανών ύψους 6 δισ. ευρώ που συμφωνήθηκαν με την Κομισιόν».

Δεν υπάρχουν σχόλια: