Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Κορεατική Χερσόνησος: «Εγκλωβισμένοι» στο σκηνικό έντασης ΗΠΑ- Ν.Κορέα.Ενώ προκαλούν τη ΛΔ Κορέας με τεράστιο οπλοστάσιο εμφανίζονται ως δήθεν ...ευαίσθητοι για την κλιμάκωση της κρίσης.


Κορεατική Χερσόνησος: «Εγκλωβισμένοι» στο σκηνικό έντασης ΗΠΑ- Ν.Κορέα.


 Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι αύξησαν την Τετάρτη στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο παρακολούθησης της κατάστασης με τη γειτονική ΛΔ Κορέας, τροφοδοτώντας παράλληλα διάφορα διεθνή δίκτυα με δηλώσεις και «ενδείξεις» για την «ανά πάσα ώρα» ρίψη βορειοκορεατικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς τύπου Musudun... Ωστόσο, πάνω στη σπουδή των ιμπεριαλιστικών κέντρων να αναδείξουν σε πηγή παντός δεινού τη ΛΔ Κορέας έγιναν και «ατυχήματα».
Στην ιαπωνική πόλη της Γιοκοχάμα, τοπική υπηρεσία ενημέρωσης για έκτακτες καταστάσεις είχε ετοιμάσει και σχετικό μήνυμα «μετάδοσης» μέσω «Τουίτερ» πληροφορίας περί της δήθεν ρίψης βορειοκορεατικών πυραύλων προς την Ιαπωνία, για να αναγκαστεί στη συνέχεια να απολογηθεί δημοσίως για τη γκάφα ολκής.

Ωστόσο, πέρα από τις γνωστές προπαγανδιστικές απόπειρες να παρουσιαστεί η ΛΔ Κορέας ως ο υπεύθυνος της επικίνδυνης κλιμάκωσης της κρίσης στην Κορεατική Χερσόνησο ήταν ορατές στο προσκήνιο οι προσπάθειες Ουάσιγκτον και Σεούλ να «συμμαζέψουν» την ένταση που οι ίδιες τροφοδοτούν εδώ και καιρό -εντείνοντας παράλληλα το μπαράζ στρατιωτικών ασκήσεων ευρείας κλίμακας που πραγματοποιούν εδώ και ενάμιση μήνα- ζητώντας βοήθεια από Ρωσία και Κίνα. Μάλιστα ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Εξωτερικών, Γιουν Μπγιουνγκ Σε, το παραδέχθηκε μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή καταθέτοντας ότι η νοτιοκορεατική κυβέρνηση είναι «σε στενή συνεργασία με την Κίνα και τη Ρωσία για να πείσουμε τη Βόρεια Κορέα να αλλάξει στάση». Επιπλέον και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ παραδέχθηκε ότι και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει «από Κίνα και Ρωσία την άσκηση επιρροής τους» στη ΛΔ Κορέας. Εντούτοις, πολλά νοτιοκορεατικά και διεθνή ΜΜΕ προτίμησαν να εστιάσουν στις «δηλώσεις» ανώνυμου ανώτερου στελέχους του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας πως η Πιονγιάνγκ έχει ολοκληρώσει τις προετοιμασίες για εκτόξευση πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς «ανά πάσα στιγμή».

Γεγονός είναι πάντως ότι οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις στη ΛΔ Κορέας συζητήθηκαν χτες στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών στο Λονδίνο. Ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς είχε δώσει πρόγευση της στάσης της Μόσχας στη συγκεκριμένη συνάντηση δηλώνοντας ότι η Μόσχα «είναι σε συμφωνία» με τους συμμάχους της στο G8 και ότι απορρίπτει την «τελευταία προκλητική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας».

Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: