Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ο καπιταλισμός καταβαράθρωσε τη θέση της εργαζόμενης γυναίκας - Ορισμένα στοιχεία από τη Ρωσία.


Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τότε που για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκαν στη Ρωσία εκδηλώσεις για τη Μέρα της Γυναίκας, που τότε (το 1913) αφορούσαν το δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες, την κρατική στήριξη της μητρότητας και το υψηλό κόστος ζωής. 

Λίγα χρόνια αργότερα οι γυναίκες της προεπαναστατικής Ρωσίας, με τη συμβολή του Κόμματος των μπολσεβίκων, πραγματοποίησαν σημαντικές κινητοποιήσεις που έμειναν στην Ιστορία, όπως ήταν η διαδήλωση των εργαζόμενων γυναικών του Πετρογκράντ, στις 8 Μάρτη  (23 Φλεβάρη - με το παλιό ημερολόγιο) του 1917 με το σύνθημα «Ψωμί και ειρήνη», διαδηλώνοντας  κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της έλλειψης τροφίμων. Συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις που μετατράπηκαν σε μαχητικές απεργίες.

Για πρώτη φορά στην ανθρώπινη ιστορία η πολιτική ισοτιμία της γυναίκας κατοχυρώθηκε στο πρώτο σοβιετικό Σύνταγμα (1918). Η σοβιετική εξουσία άνοιξε δρόμο για την ανύψωση του ρόλου της γυναίκας, αντιμετώπισε ισότιμα τη γυναίκα με τον άνδρα στο εργατικό δίκαιο, στα πολιτικά δικαιώματα, στον τομέα της μόρφωσης, στις ευθύνες στην οικογένεια. Η σοσιαλιστική κοινωνία έλαβε μέτρα για την προστασία της γυναίκας στην εργασία, της μητρότητας και της βρεφικής ηλικίας. Δημιουργήθηκαν μαιευτικές κλινικές και μαιευτήρια, βρεφονηπιακοί παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, κέντρα απασχόλησης των παιδιών. Οι γυναίκες έβγαιναν στη σύνταξη 5 χρόνια νωρίτερα από τους άντρες.
Σήμερα, μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη Ρωσία έχει επιδεινωθεί η κατάσταση των εργαζόμενων γυναικών, ιδιαίτερα των γυναικών-μητέρων. Σήμερα στη Ρωσία εργάζονται 34 εκατομμύρια γυναίκες (το 48% όλων των εργαζομένων), αλλά αυτές αμείβονται, κατά μέσο όρο και με βάση τα επίσημα στοιχεία, κατά 30% χαμηλότερα από τους άνδρες εργαζόμενους. Μεταξύ των εγγεγραμμένων ανέργων οι γυναίκες αποτελούν το 70%. Η έκφραση «η ανεργία έχει γυναικείο πρόσωπο» έγινε ευρέως διαδεδομένη στη σημερινή Ρωσία. Οι εργοδότες απολύουν τις γυναίκες που έχουν μικρά παιδιά, παιδιά με ειδικές ανάγκες. Η Ρωσία καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση για τη θνησιμότητα μητέρων μεταξύ των οικονομικά αναπτυγμένων χωρών. Κατά δέκα φορές, σε σχέση με τη σοβιετική περίοδο, αυξήθηκε ο αριθμός των διαζυγίων, απόρροια των τεράστιων οικονομικών και κοινωνικών προβλημάτων που βιώνουν οι εργατικές οικογένειες στη σημερινή Ρωσία.
Ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο έδωσε η Ιρίνα Καλαμπίχινα, υφηγήτρια της έδρας Οικονομίας του Πανεπιστήμιου Λομονόσοφ της Μόσχας, σημειώνοντας πως στην ΕΣΣΔ, όταν υπήρχε η σοβιετική εξουσία, το ποσοστό εκπροσώπησης των γυναικών στα διάφορα όργανα της σοβιετικής εξουσίας έφτανε και ξεπερνούσε το 30%. Μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού το ποσοστό της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική έπεσε στο 10-13%.
Ο καπιταλισμός οικονομικά, κοινωνικά και πολιτικά καταβαράθρωσε τη θέση της γυναίκας στη Ρωσία, σε σχέση με τα χρόνια του σοσιαλισμού.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: