Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Πειράματα στα δημόσια νοσοκομεία

Τα κενά, τις γκρίζες ζώνες κια τις ελλείψεις των ελεγκτικών μηχανισμών για τις κλινικές μελέτες που διεξάγονται στη χώρα μας με χρηματοδότηση των φαρμακευτικών εταιρειών αποκαλύπτει η έρευνα των Νέων και το πόρισμα των επιθεωρητών υγείας για το θάνατο ενός ασθενούς που συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα πειραματικού φαρμάκου το 2009.
 
Οπως προκύπτει, διευθυντής κλινικής δεν γνώριζε ότι πραγματοποιούνταν δοκιμές στο χώρο ευθύνης του κα τα έξοδα νοσηλείας βάρυναν το ασφαλιστικό ταμείο του ασθενούς
ενώ, σύμφωνα με αρμόδια επιτροπή, θα έπρεπε να προέρχονται από τον προϋπολογισμό της μελέτης.
 
«Είναι άγνωστο πόσες και ποιες μελέτες πραγματοποιούνται στα νοσοκομεία», ανέφερε κατά την έρευνα των Επιθεωρητών Υγείας στέλεχος υγειονομικής περιφέρειας. Από τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν την περίοδο 2008-2009 φάνηκε ότι μόλις το 3,5% των ερευνητικών προγραμμάτων ελέγχθηκαν για θέματα κλινικής πρακτκής.
Ο Δημήτρης Χουτοχρήστος πέθανε τον Νοέμβριο του 2009. Λίγους μήνες πριν είχε υπογράψει για τη συμμετοχή του σε κλινική μελέτη πειραματικού αντικαρκινικού φαρμάκου. Σε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας γίνεται σαφές ότι τρεις εβδομάδες αφότου άρχισε κλινική μελέτη στην οποία συμμετείχε ο αποβιώσας και για διάστημα 1,5 μήνα το ασφαλιστικό το ταμείο χρεώθηκε σχεδόν 5.000 ευρώ.
Πηγή: tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: