Σάββατο 23 Φεβρουαρίου 2013

Επίσκεψη Μεντβέντεφ στην Κούβα και υπογραφές νέων συμφωνιών.


Επίσημη επίσκεψη στην Κούβα πραγματοποιεί από την Πέμπτη το βράδυ ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προερχόμενος από τη Βραζιλία, στο πλαίσιο της μίνι περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με στόχο την περαιτέρω προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων της Ρωσίας.
Η ατζέντα της διήμερης επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Κούβα περιλάμβανε τη συνάντησή του με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο και τον ηγέτη της χώρας Φιντέλ Κάστρο, ενώ υπογράφτηκαν συνολικά επτά συμφωνίες και έγγραφα, περιλαμβανομένης της συμφωνίας για την έρευνα στον τομέα της διαστημικής τεχνολογίας καθώς του μνημονίου αμοιβαίας συνεννόησης για τη συνεργασία της ρωσικής κρατικής εταιρείας «Rosatom» και του Κουβανικού Κέντρου για την Πυρηνική Ασφάλεια για τη συνεργασία τους στην πυρηνική ιατρική.
Επιπροσθέτως, οι συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη διεύρυνση και ενίσχυση του διμερούς εμπορίου, που το 2012 έφτασε στα 194,9 εκατομμύρια δολάρια. Την ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας, με τη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Zarubezhneft» να αναμένει εναγωνίως την υπογραφή συμφωνίας για νέες έρευνες εντός της κουβανικής ΑΟΖ, στο βορειοανατολικό τομέα του νησιού εντός του Κόλπου του Μεξικού. Εξάλλου αρκετές ρωσικές πετρελαϊκές εταιρείες ήδη δραστηριοποιούνται στην έρευνα και την εξόρυξη πετρελαίου στην Κούβα, η οποία παράγει περίπου το ήμισυ των αναγκών και εισάγει, με ειδικούς προνομιακούς όρους, 100.000 βαρέλια αργού ετησίως από τη Βενεζουέλα.
Κατά τη συνάντηση του Ρώσου πρωθυπουργού με τον Ραούλ Κάστρο συζητήθηκε επίσης η διευθέτηση του χρέους της Κούβας στη Ρωσία, ενώ η συμφωνία θα υπογραφεί ως το τέλος του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής Υπηρεσίας Εμπορίου, Ντενίς Μαντούροφ, η Κούβα χρωστάει στη Ρωσία (ως διάδοχο της ΕΣΣΔ), από τα δάνεια, 30 και πάνω δισεκατομμύρια δολαρία και υπάρχει προκαταρκτική συμφωνία για διαγραφή μέρους του ποσού και αναδιάρθρωση του υπολοίπου. Τέλος, οι δύο ηγέτες μεταξύ άλλων συμφωνιών για την Παιδεία και την Ερευνα υπέγραψαν συμφωνία με την οποία η Ρωσία «παραχωρεί» με τη μορφή της χρηματοδοτικής μίσθωσης 8 εμπορικά αεροσκάφη, αξίας 650 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στα πλαίσια της επίσκεψής του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ επισκέφτηκε το μαυσωλείο του Σοβιετικού Διεθνιστή Στρατιώτη που υπάρχει στην Αβάνα.

Πηγή : www.902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: