Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, που στηρίχθηκε από το ΔΗΚΟ και το ΕΥΡΩΚΟ, είναι ο έβδομος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα επίσημα τελικά αποτελέσματα, ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό 57,48% .
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς εξασφάλισε 175.267 ψήφους, ποσοστό 42,52%. Η αποχή ανήλθε στο 18,42% .
Ο Σ. Μαλάς συνεχάρη και δημόσια τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο. Τον κ. Αναστασιάδη συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο απερχόμενος πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας.
Ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Σταύρος Μαλάς σε δήλωσή του χαρακτήρισε εξαιρετικά τιμητικό για τον ίδιο το αποτέλεσμα. Δώσαμε, είπε, τον αγώνα «μέσα από αντίξοες και άνισες συνθήκες, μέσα σε ένα περιβάλλον κάθε άλλο παρά φιλικό». Διατύπωσε παράλληλα την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα δίνει μεγάλη δύναμη στην πολιτική του πρόταση να συνεχίσει τον αγώνα. Είμαστε εδώ, είπε ο κύριος Μαλάς, να παλέψουμε για διατήρηση του κράτους κοινωνικής πρόνοιας, προάσπιση των εργασιακών θεσμίων και των εργατικών κεκτημένων, διαφύλαξη και ορθολογιστική διαχείριση του φυσικού μας πλούτου και να αντιπαλέψουμε τους ενδεχόμενους προαποκλεισμούς ή τις ιδεολογικές αγκυλώσεις. Είμαστε εδώ, πρόσθεσε, για να αγωνιστούμε για ισοπολιτεία, αξιοκρατία, χρηστή διοίκηση και διαφανείς διαδικασίες μέσα σε πνεύμα συναίνεσης. Ο κύριος Μαλάς ανέφερε ακόμα ότι συνεχίζει τον αγώνα «για το όραμα της κοινής επανενωμένης και απελευθερωμένης πατρίδας, για ανάπτυξη στην οικονομία και διαχείριση του φυσικού μας πλούτου».
«Το αποτέλεσμα των εκλογών είναι πάρα πολύ θετικό, μας φέρνει στην αντιπολίτευση με ψηλά το κεφάλι, όρθιους για υπηρέτηση των συμφερόντων της Κύπρου και του κυπριακού λαού», δήλωσε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, ‘Αντρος Κυπριανού, ο οποίος συνεχάρη τον Νίκο Αναστασιάδη για την νίκη του.
Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση για το ποσοστό που εξασφάλισε ο Σταύρος Μαλάς και τον συνεχάρη για «το σθένος, την αποφασιστικότητα και το ήθος που επέδειξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας». Ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θα συζητήσει με τον κ. Μαλά το ενδεχόμενο συνέχισης της συνεργασίας που είχαν.
Ο κ. Κυπριανού έκανε λόγο για μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση, συνεπεία της οικονομικής κρίσης, το κλίμα που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία στο Μαρί αλλά και «την ισοπεδωτική και εξοντωτική» όπως είπε, κριτική που ασκήθηκε στην κυβέρνηση και στον Πρόεδρο Χριστόφια.
Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ έστειλαν μηνύματα στην ηγεσία του κόμματος, μηνύματα τα οποία ελήφθησαν. Προανήγγειλε την έναρξη διαλόγου για τη συνέχεια. Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του κεντρώου χώρου που επέλεξαν το Σταύρο Μαλά στον πρώτο και δεύτερο γύρο. «Θα επιδιώξουμε και με αυτούς συνεννόηση και συνεργασία», είπε και άφησε αιχμές κατά του Γιώργου Λιλλήκα αλλά και της ΕΔΕΚ, χωρίς να τους κατονομάσει για τη στάση τους στο δεύτερο γύρο. «Τολμώ να πω ότι εάν εκείνοι που διεκδικούσαν τη ψήφο στον πρώτο γύρο για να ανακόψουν εκλογή Αναστασιάδη έπαιρναν άλλη θέση, το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό», κατέληξε ο γ.γ. του ΑΚΕΛ.
4 σχόλια:
Πριν τη δεξιά στροφή, υπήρξε αριστερή; Γιατί, αν δεν με απατά η μνήμη μου, το Troika Club στην Κύπρο ήρθε επί ΑΚΕΛ. Αυτά, όσον αφορά τα «αδερφά» κόμματα κ.λπ., κ.λπ.
Εχει αναγει σε σημαντικο ζητημα την διοργανωση της επομενης συνδιασκεψης των ΚΚ και ΕΚ απο το ΚΚ Ισπανιας, λογω του οπορτουνιστικου του χαρακτηρα...την ιδια ωρα που δεν βρηκε λεξη να πει για τα εγκληματα των 'συντροφων' στην μεγαλονησο...Εδω εχει μια χτυπητη ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ το ΚΚΕ και εχει αργησει χαρακτηριστικα να τη διορθωσει.
Ισοπεδωνει (και σωστα σε μεγαλο βαθμο) τα ΚΚ της Γαλλιας,Ιταλιας,Ισπανιας κλπ, κομματα ομως που δεν ειναι στα ισχυροτερα στις χωρες τους...αλλα κλεινει τα ματια στην διακυβερνηση Χριστοφια...μια διακυβερνηση για την οποια φοβαμαι θα κληθουμε να απολογουμαστε ολοι οσοι λεμε οτι εχουμε καποια σχεση με αριστερα/σοσιαλιστικα/κομμουνιστικα κομματα.
Μη ξεχνάμε πως ήταν συγκυβέρνηση ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ υπό την Προεδρία Χριστόφια που χωρίς τις ψήφους του κεντροδεξιού ΔΗΚΟ δεν θα έβγαινε ποτέ.
Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το Κ.Κ.Ε. καταψήφισε την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. παρά την αντίθετη θέση του ΑΚΕΛ. Από κει και πέρα νομίζω ότι το έχω ξαναπεί η περίπτωση της Κύπρου ,με το μισό νησί κατεχόμενο από τους Τούρκους, με Αγγλικές βάσεις και Αγγλική κηδεμονία πρέπει να εξετάζεται ανάλογα και με την δέουσα προσοχή.
Το ΑΚΕΛ δεν ξέρω αν πρέπει να το αποκαλούμε αριστερό κόμμα, θα συμφωνήσω , αλλά ποιος θα ωφεληθεί από μια επίθεση εναντίον του ; Ο Κυπριακός λαός ή ο Ελληνικός λαός ;
Να το πω με άλλα λόγια, η Κύπρος δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει σοσιαλιστικό κράτος ούτε θα μπορούσε να κυβερνηθεί από κομμουνιστές, αν στην Ελλάδα ο λαός δεν κατακτήσει την εξουσία. Ας είμαστε ρεαλιστές και ας δούμε την συνολκή εικόνα. Το ΑΚΕΛ δεν έφερε μόνο την καταστροφή στην Κύπρο ,ούτε ήταν η μοναδική αιτία για τον ερχομό της Τρόικας.
Τέλος δεν πιστεύω πως έχουν εξαφανιστεί οι κομμουνιστές από το ΑΚΕΛ, κυρίως σε επίπεδο λαού και ψηφοφόρων... υπάρχουν κομμουνιστές και ελπίζω πως είτε θα αλλάξουν την γραμμή του ΑΚΕΛ είτε θα ιδρύσουν ένα νέο πραγματικό κομμουνιστικό κόμμα.
Εγώ κρατάω αυτό:
«[...] Ας είμαστε ρεαλιστές και ας δούμε την συνολκή εικόνα.»
Η συνολική εικόνα και η πραγματικότητα είναι πολύ σκληρή για να προμοτάρεται και να λανσάρεται ως ριζοσπαστικό ή κομμουνιστικό κόμμα, είτε εντός είτε εκτός συνόρων. Το έχω ξαναπεί -ίσως πιο έμμεσα και κριτικά-, αν δεν είσαι δύναμη εξουσίας, περιορίσου στη διαμαρτυρία και άσε τη διαχείριση στους διαχειριστές. Εν προκειμένω, το ΑΚΕΛ επέλεξε το ρόλο του «νίψον ανομήματα μη μόναν όψιν», και μάλιστα όχι μόνο της δικής του όψης αλλά και των άλλων. Από την άλλη, σε επίπεδο μορφής, τα τηλεκλάματα και οι άλλες τηλεδραματικές σαχλαμάρες του Χριστόφια προσβάλουν, εκτιμώ, το ριζοσπαστικό ήθος.
Δημοσίευση σχολίου