Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας .


Ολοκληρώθηκαν στη Μόσχα, την Κυριακή 24 Φλεβάρη, οι εργασίες του 15ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), στο οποίο συμμετείχαν αντιπροσωπείες 95 Κομμουνιστικών, Εργατικών κι άλλων Κομμάτων και Οργανώσεων, μεταξύ αυτών και του ΚΚΕ, που εκπροσωπήθηκε από τον Ελισαίο Βαγενά, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Το ΚΚΡΟ θεωρεί τον εαυτό του αναπόσπαστο τμήμα του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και συμμετέχει στις διεθνείς συναντήσεις των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Στην εισήγησή του ο πρόεδρος του ΚΚΡΟ, Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, αναφέρθηκε στη συνεισφορά του ΚΚΕ στην έναρξη αυτών των συναντήσεων και στη διαδικασία ανασύνταξης του κομμουνιστικού κινήματος.

Χαιρετιστήρια μηνύματα στο συνέδριο έστειλαν τόσο ο πρόεδρος της χώρας, Β. Πούτιν, όσο και ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντιεφ.
Οι εκτιμήσεις του συνεδρίου
Στον πολιτικό απολογισμό και στην εισήγηση του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ δίνεται η προσέγγιση του ΚΚΡΟ στις διεθνείς και εσωτερικές εξελίξεις.
Μεταξύ άλλων εκτιμάται πως: «Η γενική κρίση του καπιταλισμού διαρκεί ήδη έναν αιώνα, πότε αμβλυνόμενη, πότε οξυνόμενη. Στο τέλος του 20ού αιώνα η προσωρινή σταθεροποίηση του καπιταλισμού συνδέθηκε με την καταστροφή της ΕΣΣΔ και ολόκληρης ομάδας χωρών του σοσιαλισμού. Πέρασαν δυο δεκαετίες. Σήμερα οι συστημικές αντιφάσεις του καπιταλισμού συνεχίζουν να αυξάνονται. Κύρια από αυτές παραμένει η αντίφαση μεταξύ του κοινωνικού χαρακτήρα της παραγωγής και της ιδιωτικής μορφής ιδιοποίησης (…) Όσα συμβαίνουν σε διάφορα μέρη του πλανήτη επιβεβαιώνουν την ακρίβεια της μαρξιστικολενινιστικής ανάλυσης. Το ποσοστό κέρδους έχει την τάση να πέφτει και ο καπιταλισμός μάχεται εναντίον της με κάθε τρόπο: Με την ένταση της εκμετάλλευσης, τις χρηματιστικές πράξεις κερδοσκοπίας, τους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Εμφανίζεται πιο καθαρά η εκμεταλλευτική, αρπακτική φύση του καπιταλισμού».
Ωστόσο, το ΚΚΡΟ, μιλώντας για την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, εστιάζει βασικά στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και ορισμένων άλλων «δυτικών δυνάμεων».
Σ’ ό,τι αφορά την κατάσταση στη Ρωσία εκτιμά πως «η ληστρική ιδιωτικοποίηση κατέστρεψε την κοινωνική ιδιοκτησία στην υλική σφαίρα. Ταυτόχρονα καταστράφηκε το σύστημα καταμερισμού εργασίας που διαμορφώθηκε στη διάρκεια μακράς περιόδου της ιστορίας της Ρωσίας. Σε εκείνο το σύστημα, στην ορθολογική κατανομή των παραγωγικών δυνάμεων στην επικράτεια της χώρας, στηριζόταν το ισχυρό σύμπλεγμα της λαϊκής οικονομίας». Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι στη χώρα, υπερασπίζεται και αναδεικνύει τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού που υπήρχαν στη Σοβιετική Ένωση, καθώς και τη συνεισφορά του Ι. Στάλιν.
Την ίδια ώρα εκτιμά πως «η τάξη που έχει σήμερα την εξουσία στη Ρωσία εμφανίστηκε ως αποτέλεσμα της αντισοβιετικής ανατροπής του 1991-1993. Η σύνθεσή της είναι μια συμβίωση της διεφθαρμένης γραφειοκρατίας, του κερδοσκοπικού κεφαλαίου και του οργανωμένου εγκλήματος».
Θεωρεί πως η διέξοδος για το λαό βρίσκεται στον «ανανεωμένο σοσιαλισμό», στηρίζοντας την «κινέζικη εμπειρία» και προτείνει για σήμερα ένα κεντροαριστερό πρόγραμμα, που θεωρεί ότι μπορεί να υλοποιήσει μια ανάλογη κυβέρνηση.
Στις 15 αποφάσεις και ανακοινώσεις του συνεδρίου εκφράζεται η παραπάνω πολιτική γραμμή. Εκεί σημειώνεται πως «ο καπιταλισμός βρίσκεται σε κρίση και το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός» και η ανάγκη οι εργαζόμενοι να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους από την επίθεση του κεφαλαίου. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στο ζήτημα της εθνικοποίησης των φυσικών πόρων και των στρατηγικών τομέων της οικονομίας. Εκτιμάται πως η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ στρέφεται ενάντια στο λαό της Ρωσίας.
Χαιρετιστήριο του Γιώργου Μαυρίκου
Στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΡΟ δόθηκε ο λόγος στον Γιώργο Μαυρίκο, Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Ο ΓΓ της ΠΣΟ στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην ιστορική συνεισφορά της ΠΣΟ, αλλά και στη συνεισφορά της εργατικής τάξης και των συνδικάτων της Σοβιετικής Ένωσης. Η ΠΣΟ ιδρύθηκε στις 3 Οκτώβρη του 1945, μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τη νίκη του Κόκκινου Στρατού κατά του φασισμού, αποτέλεσμα της ανάπτυξης του εργατικού κινήματος σε εθνικό επίπεδο και εξέφραζε την ανάγκη για διεθνή συντονισμό της προλεταριακής αλληλεγγύης και της κοινής δράσης της διεθνούς εργατικής τάξης ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ο ΓΓ της ΠΣΟ αναφέρθηκε στη διαδικασία ανασύνταξης της ΠΣΟ, του παγκόσμιου ταξικού εργατικού κινήματος, στους σύγχρονους αγώνες που διεξάγουν τα ταξικά συνδικάτα σε όλο τον κόσμο, για τα δικαιώματα των εργαζομένων, κόντρα στα μονοπώλια, στις αστικές κυβερνήσεις, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.
Στις εργασίες του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΡΟ συμμετείχαν επίσης ο Θανάσης Παφίλης, Γενικός Γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.
Πηγή : 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: