Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

Ανακοίνωση Μ.Α.Σ : Για τις συλλήψεις φοιτητών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο.


Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά παραβίασης του ασύλου και εισβολής των δυνάμεων καταστολής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.


Τελευταίο παράδειγμα η εισβολή των αστυνομικών δυνάμεων στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο στην Κέρκυρα, ύστερα από κλήση που πραγματοποίησε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου, και οι συλλήψεις  27 φοιτητών.

Συγκεκριμένα την Πέμπτη 17/1, μετά την ορκωμοσία των φοιτητών του Ιονίου Πανεπιστημίου, φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας επιχείρησαν να συναντήσουν την Πρυτανική Αρχή ύστερα από απόφαση του συλλόγου τους, καλώντας την να πάρει θέση σχετικά με την τροποποίηση (ουσιαστικά κατάργηση) του εξαμήνου εξωτερικού. Η πρύτανης του Πανεπιστημίου (υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ) όχι μόνο αρνήθηκε να συναντήσει τους φοιτητές αλλά κάλεσε την αστυνομία, που εισέβαλε στο χώρο και έκανε 27 συλλήψεις.
Το παραπάνω περιστατικό δεν είναι το μοναδικό. Έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των κρουσμάτων κατάργησης του ασύλου και παρέμβασης των δυνάμεων καταστολής μέσα στις σχολές, όπως:
30/11/2012Μετά από κάλεσμα των πρυτανικών αρχών δυνάμεις των ΜΑΤ εισβάλουν στον πανεπιστημιακό χώρο του ΑΠΘ και συλλαμβάνουν εργολαβικούς εργαζόμενους που παλεύουν ενάντια στις απολύσεις και για την καταβολή των δεδουλευμένων τους
4/12/2012Ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καλεί τον εισαγγελέα να επέμβει για να καταστείλει την κινητοποίηση των εργαζομένων του ιδρύματος που πραγματοποιούν κατάληψη στο κτίριο της διοίκησης ενάντια στις απολύσεις και το σχέδιο «Αθηνά».
19/12/2012Μετά από έγγραφη ενημέρωση του πρύτανη του ΠΑΜΑΚ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης δίνει εντολή στην Αστυνομία να επέμβει στη Φοιτητική Εστία του ΠΑΜΑΚ που τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές οι οποίοι διεκδικούν δωρεάν στέγαση.
28/12/2012: Με πρόσχημα την πάταξη του παρεμπορίου, αστυνομικές δυνάμεις με τη συνοδεία εισαγγελέα εισβάλλουν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Να τι πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση όταν μιλά για «νόμο και τάξη»: ακόμα πιο άγρια καταστολή και τρομοκρατία σε όσους αγωνίζονται, για να περνάει σαν οδοστρωτήρας η αντεργατική – αντιλαϊκή πολιτική. Τη στιγμή που κυβέρνηση – πλουτοκρατία – ΕΕ τσακίζουν το δικαίωμά μας στη μόρφωση, που μας στέλνουν στις ουρές της ανεργίας και της υπερεκμετάλλευσης για ένα «χαρτζιλίκι», εντείνουν την καταστολή και την τρομοκρατία για να μην σηκώνει κανένας κεφάλι.
Αποκαλύπτεται περίτρανα γιατί θέλουν την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Για να χτυπήσουν όσους αγωνίζονται, εργαζόμενους και φοιτητές. Για να διασφαλίσουν την «ομαλή λειτουργία» της επιχείρησης «Πανεπιστήμιο», στο πλαίσιο της οποίας καταργείται η φοιτητική μέριμνα, τα πτυχία γίνονται κουρελόχαρτα για την ανεργία, οι εργαζόμενοι απολύονται. Σε αυτό το πανεπιστήμιο, άσυλο έχουν μόνο οι εργολάβοι, οι εταιρίες και τα στελέχη τους. Όσοι κινητοποιούνται φιμώνονται, συλλαμβάνονται, σέρνονται στα δικαστήρια.
Καλούμε τους φοιτητές και τους σπουδαστές να μην σκύψουν το κεφάλι. Να δυναμώσουν τους αγώνες τους και να τους περιφρουρήσουν από την κρατική καταστολή. Να απαιτήσουν να σταματήσει κάθε δίωξη, να αποσυρθούν οι κατηγορίες ενάντια στους 27 φοιτητές στην Κέρκυρα. Να μπουν στον αγώνα για ένα πανεπιστήμιο στην υπηρεσία του λαού και όχι των μονοπωλίων. Αυτός ο αγώνας μπορεί να βάλει στην άκρη τους όποιους σχεδιασμούς στρέφονται ενάντια στο κίνημα και να αντισταθεί  στην ένταση της κρατικής καταστολής.

Πηγή : Μ.Α.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: