Αθωράκιστη από αντιπλημμυρική προστασία, με ευθύνη της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η χώρα μας κατά τη διάρκεια των τελευταίων βροχοπτώσεων που αποδείχτηκαν ιδιαίτερα καταστροφικές.
Μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες έγιναν στους Νομούς Τρικάλων και Λάρισας λόγω της υπερχείλισης των ποταμών. Η νεροποντή στα παράλια της Λάρισας είχε ως αποτέλεσμα να υποχωρήσει ένα μεγάλο μέρος του οδοστρώματος πάνω στη γέφυρα Αγιοκάμπου, δημιουργώντας έναν «κρατήρα» 7 μέτρων.
Πρόκειται για τη γνωστή και σαν «γέφυρα Καλατράβα», που εγκαινιάστηκε μόλις πριν 3,5 χρόνια και κόστισε στον ελληνικό λαό 1.585.000 ευρώ! Πάνω από 4.000 στρέμματα στον κάμπο της Λαμίας πλημμύρισαν, εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Σπερχειού. ΣτηνΚαρδίτσα περισσότερα από 500 άτομα της φυλής Ρομά έφυγαν από τον καταυλισμό της περιοχής Μαυρίκα καθώς ο ποταμός Καλέντζης υπερχείλισε.
Στην Αττική πλημμύρισαν δεκάδες καταστήματα, υπόγεια και ισόγεια κυρίως στις περιοχές της Βόρειας και Βορειοανατολικής Αττικής και ειδικότερα σε Ν. Μάκρη, Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Κρυονέρι, Αγ. Στέφανο και Κάλαμο. Στη Ν. Μάκρη, έκλεισε η Λ. Μαραθώνος στο ύψος του Ζούμπερι για αρκετή ώρα, ενώ σε πολλά σπίτια το νερό ξεπέρασε το ένα μέτρο. Για περίπου μία ώρα έκλεισε η λεωφόρος Σταμάτας (από το 19ο έως το 44ο χιλιόμετρο), η παραλία Μαρκοπούλου Ωρωπού, από το Χαλκούτσι έως τους Αγίους Αποστόλους, όπως και ο παράδρομος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος του Αυλώνα. Τα ξημερώματα της Κυριακής, πυροσβέστες απεγκλώβισαν από αυτοκίνητο δύο άτομα στον Κάλαμο, ενώ στο Ίλιον - την ίδια ώρα - μία γέφυρα κατέρρευσε.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του για τις καταστροφικές πλημμύρες και την έλλειψη αντιπλημμυρικής προστασίας το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:
«Οι πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν εκτεταμένες περιοχές της χώρας, κατοικήσιμες και γεωργικές, ανέδειξαν ξανά τις μεγάλες ελλείψεις σε κρίσιμες υποδομές σχετικά με την αντιπλημμυρική προστασία των πόλεων και των αγροτικών εκτάσεων.
Οι ευθύνες των μέχρι τώρα κυβερνήσεων είναι μεγάλες όσον αφορά τις ελλείψεις και τα έργα που έγιναν με κριτήριο το κέρδος των μεγάλων κατασκευαστών και επιχειρηματικών ομίλων, καθώς και για την κερδοσκοπική – εμπορευματική χρήση της γης.
Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι το ζήτημα της αντιπλημμυρικής προστασίας πρέπει να εξετάζεται στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για τα νερά, που θα αφορά στην έρευνα, την προστασία, τις χρήσεις και την ορθολογική αξιοποίηση των υδάτινων πόρων συνολικά στη χώρα και κατά υδατικό διαμέρισμα, με επιμέρους ενότητες τις λεκάνες απορροής των υδατορρευμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτείται:
- Σχεδιασμός με μακρόχρονο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που περιλαμβάνει μέτρα για δασοκαλύψεις, απαγορεύσεις - όπου συνιστάται - επεκτάσεων πόλεων, ορθολογικές χρήσεις γης, απελευθέρωση κρίσιμων παραρρεμάτιων περιοχών και διάνοιξη ρεμάτων, φράγματα ανάσχεσης πλημμυρικών απορροών ή/και κατακράτησης φερτών υλών, τοπικά έργα διευθέτησης και, όπου είναι απαραίτητο, εκτροπής της ροής προς ασφαλέστερους αποδέκτες.
- Συνολική διαχείριση των υδρολογικών λεκανών χειμάρρων και ρεμάτων μέχρι την εκβολή τους.
- Δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα κατασκευής των αντίστοιχων έργων, με ιδιαίτερη έμφαση στην ιεράρχησή τους με επικαιροποιημένα υδρολογικά στοιχεία (προϋπόθεση καθοριστικής σημασίας για την Αττική των καταστροφικών πυρκαγιών και της δραματικής επιδείνωσης των χρήσεων γης).
- Ο περιβαλλοντικός σχεδιασμός να αποτελέσει ουσιαστική συνιστώσα στα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας.
- Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του κράτους. Άμεσα μέτρα, έργα, παρεμβάσεις υπέρ των πληγέντων που θα περιορίζουν, αν δεν εξαλείφουν, τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των όποιων πλημμυρικών φαινομένων.
- Δημιουργία ενιαίου κρατικού φορέα, κόντρα στις προβλέψεις του "Καλλικράτη", που θα έχει την ευθύνη για τη λήψη, την υλοποίηση και τον έλεγχο τήρησης των επιβαλλόμενων μέτρων».
Πηγή : 902.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου