Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Καράτσι-Πακιστάν: Okay! Φθηνά τζιν, φθηνές ζωές

Η γερμανική αλυσίδα λιανικής πώλησης ενδυμάτων Kik, όπως κάθε χρόνο τέτοιο καιρό ετοιμάζεται να υποδεχτεί τα Χριστούγεννα. Στα τρεις χιλιάδες διακόσια καταστήματα της, κυρίως στην Γερμανία αλλά και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης στις προθήκες της Kik ο στολισμός είναι γιορτινός και οι διαφημίσεις γεμάτες υποσχέσεις. Η πιο ελκτική από αυτές είναι πως η εταιρία μπορεί να ντύσει τον υποψήφιο πελάτη από την κορφή ως τα νύχια με τριάντα ευρώ! Ανεβάζοντας τον συνολικό της τζίρο, χρονιά με χρονιά (οι προβλέψεις για φέτος ξεπερνάνε το 1,6 δις ευρώ), η Kik, έχει μετατραπεί σε ηγέτη του κλάδου φτηνού ρούχου, κάτι ανάλογο με την φίρμα Λιντλ στα τρόφιμα και η κρίση φαίνεται να την έχει βοηθήσει. Όλα λοιπόν θα πήγαιναν καλά αν δεν χάλαγε την γιορτινή ατμόσφαιρα η νωπή μνήμη της εκατόμβης στο Καράτσι του Πακιστάν, που δημιούργησε προβλήματα και διεθνή κατακραυγή για την εταιρία. Η οποία αν και συνηθισμένη σε κατηγορίες πως η άνθιση της οφείλεται στην πολύ φθηνή εργασία, τόσο στην παραγωγή όσο και στην πώληση, αυτήν την φορά τα βρήκε σκούρα και δεν μπορεί να ξεγλιστρήσει εύκολα.
 
Ήταν ξημερώματα της Τετάρτης, 12 του φετινού Σεπτέμβρη όταν ξέσπασε πυρκαγιά στην αποθήκη με τα τζιν υφάσματα, στο εργοστάσιο ρούχων Ali Enterprises, των αδερφών Arshad και Shahid Bhaila, στο βορειοδυτικό προάστιο Baldia, που βρίσκεται στο Καράτσι. Η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε όλο το κτίριο και όταν έφτασε το πρώτο πυροσβεστικό όχημα ύστερα από μία ώρα, η τραγωδία είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Ήταν τόσο μεγάλη η μανία της φωτιάς -η οποία έκαιγε σαράντα οκτώ ώρες- που ακόμη και σήμερα υπάρχουν πτώματα στο νεκροτομείο της πόλης που δεν έχουν αναγνωριστεί και ο συνολικός απολογισμός των νεκρών δεν έχει γίνει μιας και επίσημα υπάρχουν αρκετοί αγνοούμενοι που δεν βρέθηκε κανένα ίχνος τους. Το δικαστήριο αναγνώρισε 262 νεκρούς, οι περισσότεροι νεαροί κάτω από τα 25 και μερικοί ανήλικοι, αλλά υπάρχουν άλλες 48 περιπτώσεις συγγενών που αναζητούν τους ανθρώπους τους. Εκατοντάδες άλλοι τραυματίστηκαν και αρκετοί έμειναν ανάπηροι. Η εκατόμβη ίσως θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η φωτιά δεν συνδυάζονταν με ορισμένους άλλους, καθόλου τυχαίους παράγοντες. Οι πόρτες ήταν κλειδωμένες και τα παράθυρα με σιδεριές γιατί τα αφεντικά προφασίστηκαν την προστασία από τις κλοπές. Ο κοντινός πυροσβεστικός σταθμός για μια περιοχή με 2000 εργοστάσια(!) δεν είχε νερό. Και τέλος το εργοστάσιο που είχε πάρει πρόσφατα από αμερικάνικη εταιρία πιστοποιητικό ποιότητας και ασφάλειας SA8000, δεν υπήρχε σοβαρή πυροπροστασία και μηχανισμός πυρόσβεσης.
Η Ali Enterprises, υπεργολάβος μεγάλων δυτικών πολυεθνικών είχε αναλάβει μια μεγάλη παραγγελία για να κατασκευάσει τζιν παντελόνια Okay, για την KiK, η οποία περηφανεύεται πως μπορεί να τα πουλά στα μαγαζιά της με 15,99 ευρώ το κομμάτι. Για να γίνει αυτό και να διατηρεί μεγάλα περιθώρια κέρδους, οι νεαροί εργάτες στο Καράτσι, έπρεπε να δουλεύουν δώδεκα με δεκατέσσερις ώρες την ημέρα, ανασφάλιστοι οι περισσότεροι και με μισθούς όχι παραπάνω από εξήντα δολάρια τον μήνα, δηλαδή, το 1/3 του επίσημου νόμιμου μισθού. Οι πιο πολλοί από τους χίλιους εργάτες της Ali Enterprises, κατοικούσαν στην διπλανή παραγκούπολη Orangi που βυθίστηκε στο πένθος, στην οποία συρρέουν χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες από τον βορρά, είτε από τις επαρχίες που συνορεύουν με το Αφγανιστάν, είτε από την πλημμυροπαθή επαρχία Σιντ. Νέοι Παστούνοι, Βαλούχοι, Σίντι και Μπιχάρι που γλίτωσαν από τον πόλεμο και τις φυσικές καταστροφές κάηκαν αδερφωμένοι μέσα στο κάτεργο των αδερφών Bhaila, φτιάχνοντας φθηνά ρούχα για την γερμανική πολυεθνική. Η τελευταία μιας και δεν μπορούσε να αρνηθεί την σχέση της και αφού υπογράμμισε σε όλους τους τόνους πως δεν φέρει καμία ευθύνη για τις πολλαπλές παραβιάσεις ακόμη και αυτής της κακόφημης πακιστανικής νομοθεσίας, αναγκάστηκε να ανακοινώσει ένα φτηνό ποσό αποζημίωσης που μεγάλωσε την οργή των τραυματιών εργατών και των οικογενειών των νεκρών. Συνηθισμένη στην φθήνια κοστολόγησε την κάθε ζωή προς 1480 ευρώ και μόνο όταν απειλήθηκε με αγωγές έσπευσε να υποσχεθεί κάτι παραπάνω.
Η ανθρώπινη τραγωδία ακόμη και για την κοινωνία του Πακιστάν, που είναι εθισμένη σε ανάλογες ανθρώπινες θυσίες, προξένησε ισχυρό σοκ. Οι αδερφοί Bhaila, προφυλακίστηκαν και περιμένουν να δικαστούν τον Γενάρη και η κυβέρνηση συντετριμμένη υποσχέθηκε να αυξήσει τους ελέγχους στα εργοστάσια. Όλοι τους όμως στην πραγματικότητα, ελπίζουν να ξεχαστεί γρήγορα η εκατόμβη για να συνεχιστεί δίχως εμπόδια η φθηνή παραγωγή που τόσο ωφελεί τις πολυεθνικές και την διεφθαρμένη ελίτ της χώρας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ένα άρθρο για την δράση των ιμπεριαλιστών στο Πακιστάν στην διεύθυνση http://sanhati.com/articles/5912/ και ένα άρθρο από τους Νιου Γιορκ Τάιμς http://www.nytimes.com/2012/12/08/world/asia/pakistan-factory-fire-shows-flaws-in-monitoring.html?pagewanted=all&_r=0
ΔΕΙΤΕ μια σειρά από συγκλονιστικές εικόνες http://www.nytimes.com/slideshow/2012/12/07/world/asia/20121207KARACHI-14.html

πηγή: Αθέατος Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια: